Aşılama

Aşılama - Novafertil

Aşılama (inseminasyon),çocuk sahibi olamayan çiftlerin kısırlık- infertilite tedavisinde kullandıkları bir yöntemdir. Bu yöntemde, erkek partnerin spermleri laboratuvarda hazırlanır ve daha sonra kadın partnerin rahmine yerleştirilir. Bu, doğal yol doğal yolla hamile kalmakta zorluk çeken çiftler için bir alternatif yoldur. Inseminasyon, genellikle intrauterin inseminasyon (IUI) olarak adlandırılır, bu sadece spermlerin rahim içine yerleştirilmesi anlamına gelir. Bu yöntem genellikle ovulasyon sırasında yapılır, ovulasyon döneminde kadının yumurtalıkları daha hazır hale gelir ve spermlerin yumurtayı daha kolay bulmasına olanak tanır. Ayrıca, IVF gibi daha invaziv tedavi yöntemlerine alternatif bir seçenek olarak kullanılabilir.

Aşılama - Novafertil

Aşılama Nasıl Yapılır?

İnseminasyon, bir kadının rahmine spermlerin yerleştirilmesi işlemidir. Bu işlem genellikle kısırlık tedavisinde kullanılır veya çiftlerin çocuk sahibi olmalarına yardımcı olmak için kullanılabilir. İnseminasyon işlemi genellikle bir doktor tarafından yapılır ve aşağıdaki adımları içerebilir:

  • Ovulasyon İndüksiyonu: Doktor tarafından adetin 2. günü yapılacak muayene sonrası verilen ilaçların yaklaşık 10 gün kullanılarak yumurtaların kontrollü şekilde büyütülmesidir.
  • Sperm toplanması: Erkek partnerin spermleri toplanır. Bu işlem masturbasyon yoluyla yapılır.
  • Sperm hazırlama: Spermler laboratuvarda hazırlanır (yıkanır) ve en iyi spermler seçilir.
  • İnseminasyon: Hazırlanmış spermler, bir kateter aracılığıyla rahim içine yerleştirilir.
  • Gebe kalma olasılığı: İnseminasyon sonrası, gebe kalma olasılığı %10-%15 civarındadır.

Bu sadece bir genel bilgi, gerçek işlemlerde daha detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa doktorunuza danışmanız önerilir.

Aşılama Nasıl Yapılır? - Novafertil

Aşılama Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Gebelik için uygun adet döngüsünün takip edilmesi,
  • Kullanılacak spermlerin kalitesinin ve miktarının belirlenmesi,(sperm sayısının belirli bir miktarın üzerinde olması gereklidir.)
  • Aşılama yapılacak olan kadının genel sağlık durumunun değerlendirilmesi,
  • Aşılama yapılacak olan kadının uterus içi boşluğunun ve tüplerin açıklığının kontrol edilmesi,
  • Kadının yumurta uyarıcı ilaçları düzenli olarak kullanması,
  • Erkeğin cinsel perhiz yapması,
  • Aşılama yapılacak zaman diliminin belirlenmesi
  • Resmi nikah olmalıdır.

Ayrıca, önerilen diğer önlemler arasında, sigara, alkol ve kafein gibi maddelerden uzak durulması ve sağlıklı bir diyet yürütülmesi yer almaktadır.

Aşılama İşleminden Sonraki Süreç

Gebelik testi 2 hafta sonra yapılabilir ancak en doğru sonucu vermesi için 1 ay beklenir. Eğer gebelik gerçekleşmişse, embriyonun gelişimi için gerekli olan hormonlar salgılanmaya devam eder. Gebelik süresince, annenin sağlık durumu ve embriyonun gelişimi için gerekli olan takip ve kontroller yapılır. Bu süreçte, eğer gerekli görülürse, tedavi uzmanları tarafından ilaçlar kullanılabilir. Gebelik süresince, yapılması gereken diğer testler ve kontrollerle birlikte doğum planlaması yapılır. Eğer gebelik gerçekleşmezse, tedavi uzmanları tarafından diğer seçenekler önerilebilir.

Aşılama İşleminden Sonra Süreç - Novafertil

Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz. 

Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aşılama Tüp Bebek

Aşılama Nedir?

Aşılama, erkekten alınan spermlerin yıkanıp belirli işlemlerden geçirildikten sonra rahim içine enjekte edilme işlemidir. Aşılama tedavisi yapılmadan önce mutlaka anne ve baba adayına bir takım testler yapılmalıdır. Hastanın geçmiş hikayesi ve yapılan testler tedavinin seyrinde çok önemli yer teşkil etmektedir. Bazen ağızdan alınan ilaç tedavisinde sadece beklemek yeterli olabilir. Tedavide gerekli aşamalar uygulandıktan sonra aşılama tedavisine geçmek, aşılama yapılması testlerle uygun görülen hastalara bu yöntemi uygulamak kesinlikle en doğru süreç olacaktır. 

Aşılama tedavisi; üreme problemini tedavi etmek için başvurulan yardımcı üreme tekniğidir. Aşılama tedavisinde ana amaç; fallop tüplerine giden sperm sayısını artırmaktır. Böylece yumurtanın döllenme şansı da doğru orantıda artacaktır. 

Aşılama ile yumurtanın döllenmesi amaçlanır. Bunun için baba adayından alınan spermler, anne adayının rahmine yerleştirilir. 

Aşılama Kimlere Yapılır?

Tedavide en önemli faktörlerden biri de hastayı değerlendirme ve en uygun tedavi yöntemini uygulamaktır. “Aşılama yöntemi kimlere uygulanır?” sorusunun cevabını; korunmasız cinsel birlikteliğe rağmen başarılı olamamış kişilere diye verebiliriz.

  • Ağızdan ilaç tedavisi almış ve bir süre beklemiş ve başarılı olamamış hastalara,
  • Hafif sperm problemleri olan hastalara,
  • Rahim ağzı problemi olan hastalara,
  • Yumurtlama ile ilgili problemleri olan fakat tüpleri açık olan hastalara,.
  • Meni boşalma işlev bozukluğu olan hastalara,
  • Servikal mukus zorluğu olan hastalara,
  • Üreme kanallarında komplikasyon gelişen hastalara,
  • Cinsel işlev bozukluğu yaşayan hastalara, aşılama tedavisi uygulanır.

Aşılama Nasıl Yapılır?

“Aşılama nasıl olur veya nasıl yapılır?” sorusunu kısaca 3 aşamada toplayabiliriz. Bunlar:

  • Yumurtalıkların uyarılması
  • Spermin hazırlanması
  • Aşılama

1 yıl süre ile korunmasız olarak ilişkiye girmiş, ağızdan ilaç tedavisi uygulanmış fakat başarılı olamayan hastalara çok basit ve ağrısız olan aşılama yöntemi uygulanır. Günümüzde tıp dünyasının sürekli yenilenmesi bu işlemi ağrısız ve konforlu hale getirmiştir.

Hastaların aklında “Aşılama nasıl yapılır? Aşılama yapılırken çok ağrı çeker miyim?” gibi birçok soru vardır. Tüp bebek merkezlerinde binlerce hastada uygulanan bu yöntem tüp bebek öncesinde denenmesi gereken çok basit ve ağrısız bir tedavi yöntemidir.

Aşılama tedavisine adetin 2. veya 3. günü başlanır. Bu dönemde her bir yumurtalıkta birden fazla yumurta hücresi büyümeye hazırdır. Aşılama tedavisinde amaç birden fazla fakat maksimum 3 tane yumurtanın büyümesini sağlamaktır. Bu nedenle işleme başlamadan önce birtakım ilaçlarla yumurtalar uyarılır. Aşılama tedavisi öncesinde kullanılan ilaçlar veya iğneler birden fazla yumurtanın büyümesini sağlamaktadır. İlaç veya iğne tedavisinden sonra hasta kontrolleri yapılır ve foliküllerin çapı incelenir. En önemli işlemlerden birisi de bu aşamadır. Burada yumurtaların olgunlaşma süreci pür dikkat gözlem altına alınır. Yumurtalar 24-36 saat arasında olgunlaşır. Foliküller belirli seviyeye ulaştıktan sonra yumurta çatlatma iğnesi verilir. Yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan 36 saat sonra yumurtanın çatlayacağı düşünülerek baba adayından sperm örneği alınır. Hareketli olan spermler hareketsiz olanlardan ayrılır yani sperm yıkama işlemi yapılır. Hareketli spermler ince bir iğne yardımıyla rahim içerisine enjekte edilir. Sperm sayısıyla gebelik doğru orantılıdır. Aşılama ile üreme işlemi; rahim içerisine enjekte edilen sperm hücrelerinin sayısını maksimuma çıkarır ve gebelik şansını da bir o kadar etkiler. Aşılama ile hamile kalanlar veya kalmayı düşünenler çoğunlukla gebeliğin doğal yollarla olan gebelikle farklı olduğunu düşünürler. Fakat aşılama tedavisi ile oluşan gebeliğin doğal yollarla oluşan gebelikten hiçbir farkı yoktur.

Aşılama Yönteminin Avantajları Nelerdir?

Tedavi sırasında yumurtlama zamanının belirlenmesi, sperm ve yumurtanın karşılaşma olasılığını artırır. Rahim ağzının spermlerin içeriye girmesini engelleyecek durumları ortadan kaldırmak ve yine birden fazla yumurtanın gelişmesini sağlamak istatiksel olarak gebelik şansını artırır. 

Aşılama Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?

Aşılama tedavisi basit kısırlık problemleri için uygundur. İnfertilite sebebinin altında büyük bir problem varsa tüp bebek tedavisine başvurulmalıdır. Peki kimlere aşılama tedavisi önerilmemektedir:

  • Fallop tüplerinde ağır hasar bulunan kişilere,
  • Pelvik enfeksiyon öyküsü olan kişilere,
  • Şiddetli endometriozisli kişilere,
  • 40 yaş üstü kadınlara, (Yaş arttıkça yumurtanın kalitesi düşmektedir.)
  • Düşük yumurtalık rezervi olan kişilere ve düşük yumurta kalitesine sahip kişilere,
  • Sperm sayısı ve hareketliliği yetersiz kalan kişilere aşılama tedavisi yetersiz kalacaktır.

Aşılama Yönteminin Şartları?

Aşılamada öncelikle erkeklerde sperm, kadınlarda ise yumurta üretiminin olması yapılan testlerle kanıtlanmalıdır. Ayrıca kadınlarda tüplerin açık olması gereklidir. Bu durumların aksi gerçekleşiyor ise aşılama yapılsa da döllenmeye gerçekleşmeyecektir.

Aşılama Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Aşılama tedavisinde, erkeklerde sperm kalitesi önemli faktördür. Aşılama tedavisi öncesinde sperm kalitesini düşürecek alkol tüketimi, sigara ve 48 saat öncesine kadar ilaç kullanımı yapılmamalıdır. Kadınlar da ise genital bölge sağlığına dikkat edilmeli öncesinde krem veya losyon gibi tedaviyi etkileyecek kullanımlardan uzak durulması gerekmektedir.

Aşılama Tedavisinin Başarı Oranı Nedir?

Aşılama tedavisi doğal yollarla olabilecek gebelik mekanizmasının tekrarlanması diyebiliriz. Aşılamada yaklaşık olarak başarıya ulaşma oranı %10-15 dir. Bu oran anne ve baba adaylarını aşılama konusunda tatmin etmeyebilir. 1 aşılamada hamile kalanlar olduğu gibi kalamayanlarda olmaktadır. Fakat spermlerin kalitesi, tüplerle ilgili bir problem yok ise mutlaka aşılama tedavisi birkaç defa denenmelidir. Tedavide ısrarcı olmak, hekime ve tedavinin yapıldığı tüp bebek merkezine güven başarıyı tetikleyen en önemli faktör diyebiliriz. 

Aşılamanın Tutması İçin Ne Yapılmalı?

  • Stresten uzak durulmalı.
  • Sağlıklı beslenmeli.
  • İlaç saatlerinde aksatma olmalı.
  • Ağır yükler kaldırılmamalı.
  • Birkaç gün istirahat edilmeli.

Tüp Bebek ile Aşılama Arasındaki Fark Nedir?

Aşılama ve tüp bebek tedavisi birbirine benzer yöntemlerdir. Tedaviye başlama zamanları aynıdır fakat hedef farklıdır. Tüp bebekte hedef olarak 6-15 arasında yumurta elde edilmesidir. Tüp bebekte kullanılan ilaç dozları aşılama yöntemine göre fazladır. Aşılamada ise 2 veya en fazla 3 yumurta büyümesini sağlamaktır. Aşılamada süreç takip edilerek spermler yıkama işlemi yapılarak anne adayının rahmine enjekte edilir. Tüp bebekte ise yine aşılama gibi yumurta çatlatma iğnesi verilir. Fakat tüp bebekte yumurtalar tüpün içine geçmeden yani çatlatma işlemi gerçekleşmeden yumurta toplama işlemi yapılır. Vücut dışına alınan yumurtalar, sperm ile laboratuar ortamında birleştirilerek döllenme işlemi gerçekleştirilir. Oluşan en kaliteli 1 veya 2 embriyo anne adayının rahmine gebeliğin olacağı yere yerleştirilir. Bu sebepten dolayı tüp bebekte başarı oranı aşılamaya oranla daha fazladır.

YouTube video

Aşılama Fiyatları?

Aşılama tedavisi fiyatları, kişiden kişiye ve uygulanan tedavi yöntemine göre değişiklik göstermektedir. Öncelikli olarak tanının doğru konulması, gereken testlerin gelişmiş laboratuvarı bulunan tüp bebek merkezlerinde yapılması ve uygulanacak tedavi paketinin belirlenmesi aşılama tedavisi fiyatlarının belirlenmesinde yardımcı olacaktır. Doğru tüp bebek merkezi, hekim ve tedavide yüksek teknoloji cihazlar karar vermemizde ön sıralara alacağımız konuların başında gelmelidir.

Sık Sorulan Sorular

Hayır, işlem oldukça kolaydır. Kısa sürede tamamlanan bu işlemde ağrı veya acı hissetmezsiniz.

Kadının rahmine enjekte edilen spermler fallop tüplerinin içinde döllenir. Döllenen yumurta ile embriyo gelişimi başlar. Zaman verecek olursak; döllenmeden sonraki bir hafta içerisinde embriyo, rahim duvarına tutunur.

Tedaviden 12-15 gün sonra kanda gebelik testi yapılır. Gebeliğin oluşup oluşmadığı böylelikle netleştirilir.

Yerleşme kanamasının meydana gelmesi olası. Her kadında yerleşme kanaması olmamaktadır. Yerleşme kanamasının oluşmaması gebe olmadığınız anlamına gelmez.

İşlem basit ve kısa sürede tamamlanmasından dolayı anestezi kullanılmamaktadır.

Tedavinin yaklaşık süreci iki haftadır. Bu süreçte baba adayı sadece sperm vermek için gelirken, anne adayı birkaç kez ultrasonografi takibi ve aşılama işlemi için gelir.

Tedavi %100 gebelik vaadi sunmamaktadır. Olumsuz sonuçlanan aşılamadan sonra birkaç kez daha aşılama tedavisi denenir eğer olumsuz sonuç alınmaya devam ediyorsa vakit kaybetmeden tüp bebek tedavisine başvurulmalıdır.

Bu konudaki görüşler oldukça farklıdır. Bizce çiftlerin iki gün boyunca ilişkiye girmemesi gerekir. Tabii tedavinizi gerçekleştiren doktor, durumunuza göre bu günü uzatabilir veya kısaltabilir.

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir