Aşılama (inseminasyon),çocuk sahibi olamayan çiftlerin kısırlık- infertilite tedavisinde kullandıkları bir yöntemdir. Bu yöntemde, erkek partnerin spermleri laboratuvarda hazırlanır ve daha sonra kadın partnerin rahmine yerleştirilir. Bu, doğal yol doğal yolla hamile kalmakta zorluk çeken çiftler için bir alternatif yoldur. Inseminasyon, genellikle intrauterin inseminasyon (IUI) olarak adlandırılır, bu sadece spermlerin rahim içine yerleştirilmesi anlamına gelir. Bu yöntem genellikle ovulasyon sırasında yapılır, ovulasyon döneminde kadının yumurtalıkları daha hazır hale gelir ve spermlerin yumurtayı daha kolay bulmasına olanak tanır. Ayrıca, IVF gibi daha invaziv tedavi yöntemlerine alternatif bir seçenek olarak kullanılabilir.
Aşılama Nasıl Yapılır?
İnseminasyon, bir kadının rahmine spermlerin yerleştirilmesi işlemidir. Bu işlem genellikle kısırlık tedavisinde kullanılır veya çiftlerin çocuk sahibi olmalarına yardımcı olmak için kullanılabilir. İnseminasyon işlemi genellikle bir doktor tarafından yapılır ve aşağıdaki adımları içerebilir:
- Ovulasyon İndüksiyonu: Doktor tarafından adetin 2. günü yapılacak muayene sonrası verilen ilaçların yaklaşık 10 gün kullanılarak yumurtaların kontrollü şekilde büyütülmesidir.
- Sperm toplanması: Erkek partnerin spermleri toplanır. Bu işlem masturbasyon yoluyla yapılır.
- Sperm hazırlama: Spermler laboratuvarda hazırlanır (yıkanır) ve en iyi spermler seçilir.
- İnseminasyon: Hazırlanmış spermler, bir kateter aracılığıyla rahim içine yerleştirilir.
- Gebe kalma olasılığı: İnseminasyon sonrası, gebe kalma olasılığı %10-%15 civarındadır.
Bu sadece bir genel bilgi, gerçek işlemlerde daha detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa doktorunuza danışmanız önerilir.
Aşılama Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Gebelik için uygun adet döngüsünün takip edilmesi,
- Kullanılacak spermlerin kalitesinin ve miktarının belirlenmesi,(sperm sayısının belirli bir miktarın üzerinde olması gereklidir.)
- Aşılama yapılacak olan kadının genel sağlık durumunun değerlendirilmesi,
- Aşılama yapılacak olan kadının uterus içi boşluğunun ve tüplerin açıklığının kontrol edilmesi,
- Kadının yumurta uyarıcı ilaçları düzenli olarak kullanması,
- Erkeğin cinsel perhiz yapması,
- Aşılama yapılacak zaman diliminin belirlenmesi
- Resmi nikah olmalıdır.
Ayrıca, önerilen diğer önlemler arasında, sigara, alkol ve kafein gibi maddelerden uzak durulması ve sağlıklı bir diyet yürütülmesi yer almaktadır.
Aşılama İşleminden Sonraki Süreç
Gebelik testi 2 hafta sonra yapılabilir ancak en doğru sonucu vermesi için 1 ay beklenir. Eğer gebelik gerçekleşmişse, embriyonun gelişimi için gerekli olan hormonlar salgılanmaya devam eder. Gebelik süresince, annenin sağlık durumu ve embriyonun gelişimi için gerekli olan takip ve kontroller yapılır. Bu süreçte, eğer gerekli görülürse, tedavi uzmanları tarafından ilaçlar kullanılabilir. Gebelik süresince, yapılması gereken diğer testler ve kontrollerle birlikte doğum planlaması yapılır. Eğer gebelik gerçekleşmezse, tedavi uzmanları tarafından diğer seçenekler önerilebilir.
Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.