Yumurta Dondurma

Yumurta Dondurma Tüp Bebek

Yumurta Dondurma 

Yumurta dondurma, kadınların yumurtalarının üreme için yeterli kalitede iken toplanıp daha sonra kullanmak üzere saklanmasına denir. Peki yumurtalari dondurmak neden önemli? Bu işlemin yapılma sebebi yaş arttıkça yumurta kalitesinin azalmasıdır. Yani yumurta kalitesi yüksek iken toplanıp dondurulan yumurtalar, ileriki zamanlarda çiftlerin ebeveyn olmasına olanak tanır.

Her kadının doğuştan sahip olduğu belirli bir yumurta rezervi vardır. Bu yumurta sayısı doğal olarak yaş ile birlikte azalır. Yumurta rezervinin azalması ya da yumurtaların dış etkenler, hastalık veya yaş gibi nedenlerle kalitesinin bozulması gebeliği zorlaştırır. Kadın yumurtalıklarından vajinal ultrasonografi yardımı ile toplanan yumurtaların laboratuvar ortamında vitrifikasyon yöntemi ile dondurulduğu bu yöntem, yumurtaların çok uzun bir süre muhafaza edilerek saklanmasını sağlamaktadır. Özellikle kariyer yapmayı planlayan çiftler için anne adayının yumurtalarini dondurmak oldukça mantıklıdır. Çünkü daha önce bahsettiğimiz gibi yumurtalar çok uzun bir süre muhafaza edilmektedir. Bu da 45, 50 yaşlarında bile çocuk sahibi olabileceğinizi göstermektedir.

Sağlık Bakanlığının 24 Ekim 2014 yılında yayınladığı yönetmelik ile kanser tedavisi, çikolata kisti, kanser cerrahisi öncesinde veya yumurta rezervinin azaldığını heyet raporuyla onaylanan kadınlar yumurta dondurma yöntemini kullanabilirler.

Yumurta Dondurma İşlemi Kimlere Yapılır?

  • Kemoterapi ile yumurtaları azalan hastalar,
  • Otoimmün hastalığı olanlar,
  • Erken menopoz öyküsü olan hastalar,
  • Yumurta rezervi düşük olan kadınlar,
  • Kariyer planlaması sebebiyle anneliği 30’lu yaşların sonrasında düşünen kadınlar için yumurta dondurma işlemi yapılır.

Yumurta Dondurma İşlemi Başarısını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

  • Kadının yaşı,
  • Tüp bebek merkezinin laboratuvarı ve tecrübesi,
  • Toplanan yumurta sayısı,
  • Yumurta toplama işleminden sonra dondurma yöntemi, yumurta dondurma işleminde başarıyı etkileyen faktörler arasında yer alır.

Yumurta Dondurma İşlemi Ne Zaman, Nasıl Yapılır?

Yumurta dondurma işlemi özellikle gebelik yaşını ertelemeyi düşünen kadınlarda büyük bir fırsattır. Yumurta dondurma işlemi tüp bebek işlemine benzer bir yöntemdir. İşlemlere başlamadan önce hastaya izin formu doldurtulur. Bu forma kişinin yumurta dondurma sebebini yer alan rapor ve belgeler eklenir. 

Tedavi adetin 2-3. günü başlar. Yumurtalıktaki kadın üreme hücresi olan yumurta hücreleri, ilaç veya iğne yoluyla uyarılarak büyümesi sağlanır. İlaç tedavisi yaklaşık 10-14 gün sürmektedir. İlaç tedavisinden sonra yumurta toplama iğnesiyle ultrason yardımıyla foliküller içine girilir ve yumurta hücreleri toplanır. Vitrifikasyon (hızlı) dondurma yöntemiyle de elde edilen yumurtalar dondurulur. Dondurulan yumurta hücreleri -196 °C’de, sıvı nitrojen barındıran saklama tanklarında muhafaza edilir.

Yumurta Dondurma İşlemi Yumurtalara Zarar Verir Mi?

Yumurta hücrelerinin ölmesi dondurma tekniğine bağlıdır. Vitrifikasyon (hızlı) dondurma yöntemiyle toplanan yumurtalara uygulanan dondurma işlemi hücreleri öldürmez veya zarar vermez. Bu işlem ile hücrenin işlevi kısa süreliğine durdurulur. 

Yumurta Dondurma İşlemi Fiyatları?

Özellikle gebeliği ileri yaşlara erteleyen kadınlar için avantajları düşünülürse fazla maliyetli bir işlem değildir. Tüp bebek merkezinin kullandığı cihazlar ve ilaçları maliyeti belirlemede değişiklik gösterebilir. Yumurta dondurma işlemi hakkında detaylı bilgi ve fiyat öğrenmek için merkezimizle iletişime geçebilir vaya iletişim formunu doldurabilirsiniz.

Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz. 

Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.

Sık Sorulan Sorular

Yumurta dondurma işleminde, her tedavide olduğu gibi bir takım yan etkiler var. Bunlar yumurta toplama işleminde oluşabilecek enfeksiyon gibi küçük yan etkiler.

Yumurtaların kalitesi bu işlem için önemli. Bu nedenle kadın yaşının 35 yaş ve altı olması tedavi için daha uygundur.

Bekarlarda yumurta dondurma, işlemi vajinal yoldan iğne ile girilen bir işlem olduğu için tavsiye edilen bir yöntem değildir. Karın bölgesinden yapılacak işlemlerde de organlara zarar verme riski olduğundan dolayı tavsiye edilmez.

İşlem genel anestezi altında yapılır. Bu nedenle ağrı veya acı hissedilmez.

Yumurta toplama sonrası adet ortalama 9-10 gün sonra olur. Tabii bu gün sayısı kişiden kişiye göre değişkenlik gösterir. Yani regl kanamasının erken ya da geç gelme olasılığı unutulmamalıdır.

Döllenebilecek kapasiteye sahip en az 9-10 yumurta dondurulmalıdır.

Yumurta dondurma işleminde yumurtalar yasalar gereği 5 yıl saklanmaktadır.

Yumurtanın kalitesi, kadının yaşı, işlemin yapıldığı tüp bebek merkezinin yüksek kalite cihazları başarı oranını etkilemektedir. Başarı oranı yaklaşık %80-85 dir.

Popüler Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doktorumuz İle Görüşme Sağlayın

Uzman Doktorlarımız İle Görüşerek Aklınıza Takılan Tüm Sorulara Yanıt Alabilirsiniz Formu doldurun Doktorumuz sizin için yanıtlasın.

Op. Dr. Zehra Bebek
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı