Erkeklerde meni, merak uyandırıcı bir konudur çünkü göründüğü gibi değildir. O zaman “meni nedir?” sorusuyla başlayalım. Meni; boşalma sonrası cinsel organdan gelen beyaz, yoğun üreme sıvısıdır. Sperm ise meni içerisindeki hücrelerdir. Boşalma sırasında yaklaşık 2-7 ml meni dışarı aktarılır. Ayrıca meni, erkeklik sıvısı olarak da bilinir.
Meni, bireylerin üremesinde rol alan sıvıdır. Bu sıvı birçok farklı salgı bezi tarafından meydana gelir. Meni içerisinde sperm hücreleri ve sperm hücrelerini aktive eden PSA, çinko gibi birçok enzim bulunmakta.
“Göründüğü gibi değil.” demiştik. Peki ne demek istedik?
Sperm hücreleri hareketlidir ve başı, kuyruğu vardır. Hareketliliği kadının yumurtasına ulaşmasını sağlar. Yumurtalığa ulaşması doğrultusunda döllenme gerçekleşir.
Sperm hücrelerinin hem var olabilmesi için hem de işlevini yerine getirebilmesi için beyinde salgılanan hormonların yeterli olması gerekir. Bu hormonlar hipotalamus ve hipofizden salgılanan hormonlardır. Hipotalamus ve hipofiz; GnRH ve FSH hormonlarının salınımını uyarır. Salgılanan hormonlar testiste sperm üretimini gerçekleştirir.
Epididim bezi organı ise hazne görevi görür. Yani olgulaşması tamamlanan spermler epididim bezi organında depolanır. Cinsel birleşmeyle veya uyarılmayla sperm prostata taşınır. Burada bir takım sıvılarla birleşek meni sıvısı oluşturulur ve penisten dışarı aktarılır.
Meni Nedir Neye Benzer?
Meni özetle üremeye yarayan sıvı bütünüdür ve akışkan yapısıyla mukusa benzemektedir. Rengi beyazdır ve hafif yapışkanlığı vardır.
Prostat Salgı Bezinin Meniye Etkisi Nedir?
Prostat Sıvısı + Sperm = Meni
Prostat salgı bezi meniyi oluşturan sıvının %20’sini salgılar. Bu salgı meniyi akışkan hâle getirir. Ayrıca meninin idrar torbasına kaçmayı önleyerek dışarı atılmasını sağlar. Ek olarak spermlerin vajinal ortamda enfeksiyonla karşılaşmasını engeller.
Bir Erkeğin Spermi Neden Kokar?
“Sperm kokar mı?” sorusu erkek bireylerden tarafından çok merak edilir. Evet, sperm kokar. Spermin kokusu at kestanesi çiçeğine benzetilir. Eğer erkek bireyin üreme yollarında bir enfeksiyon oluşursa daha farklı, ekşimsi bir koku oluşabilir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden ürologa muayene olunmalıdır.
Meni Vücuttan Nasıl Atılır?
Meninin vücuttan dışarı atılması için illaki cinsel birleşme gerekmemektedir. Erkek cinsel olarak uyarıldığı anda orgazm ve boşalma gerçekleşir. Boşalma sırasında meni ile sperm dışarı aktarılmazsa, sperm kırılır ve vücut tarafından emilir.
Sperm Su Gibi Olur Mu?
Evet, sperm su gibi gelebilmektedir. Spermin su şeklinde olması ise başta beslenme yetersizliklerine sonra düşük sperm sayısı ve yaşam tarzı faktörlerine bağlıdır. Peki sulu meni doğurganlığı etkiler mi? Çiftlerin en çok korktuğu sorulardan bir tanesi de budur. Spermin su gibi gelmesi çoğunlukla birkaç günde geçer. Su gibi gelme durumu geçmiyorsa düşük sperm sayısını işaret eder. Düşük sperm sayısı ise doğurganlığı etkiler.
Boşalma Kaç Günde Bir Yapılmalı?
Sağlıklı bir birey haftada en az 3 kere boşalmalıdır. Boşalma süresi ise ortalama 4-5 dakikadır. Bu durum kişiden kişiye farklılık gösteriri. Bazı bireylerin boşalma süresi ise 50 saniyeye kadar düşmektedir.
Sperm Deposu Kaç Saatte Dolar?
Boşalırken dışarı atılan spermlerin ardından hemen sperm üretimi gerçekleşmemektedir. Sperm üretiminde sistematik bir ilerleyiş mevcuttur. Bu sistemde baş, boyun ve kuyruk gelişiyor. Yani spermler dışarı atılırken 72 saat öncesinden gelişmiş oluyor.
Bir Erkekte Sperm Biter Mi?
Kadındaki yumurtalar sayılır bu nedenle zamanla azalma görülür. Ama aynı durum erkek bireyler için geçerli değildir. Yani erkeklerin spermi, ergenlikten yaşam sonuna kadar devam eder. Sürekliliği olan spermin kalitesi düşer.
En İyi Sperm Ne Zaman Olur?
En iyi sperm derken sperm kalitesi kastedilir. Sperm kalitesinin en iyi olduğu dönem ise gençlik yaşlarıdır. Özellikle 50 yaşından sonra sperm kalitesi düşer. Çünkü zamanla beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı değişmektedir.
Sperm Gelmemesi
Erkekte spermin su gibi gelmesi, katı gelmesi gibi durumların yanı sıra hiç gelmeme durumu da vardır. Meni gelmemesi durumunda sperm hücreleri de gelmeyeceği için herhangi bir gebelik durumu oluşmaz. Bu durum, infertilite tanısını doğurur.
Meninin gelmemesi 3 nedene bağlıdır. Bu nedenler:
- Meni kanallarında tıkanıklık olması.
- Meni kanallarının salgı yapmaması.
- Meninin idrar torbasına geri kaçması.
Kısırlık (infertilite), yaklaşık bir yıl ve üzeri düzenli, korunmasız birlikteliğe rağmen çocuk sahibi olmama durumudur.
Çiftler, menide bir problem olduğu çoğunlukla çocuk sahibi olmak istediğinde anlamaktadır.
Sperm üretimi, spermin testislerden meni (semen) içine taşınması ve meni içerisinde yeterli sayı ve kalitede sperm bulunması sağlıklı bir gebelik için çok önemlidir. Fakat birçok unsur, sperm üretiminden taşınmasına kadar etki eder. Bu faktörler erkek kısırlığına sebep olmaktadır. Testisin doğuştan hastalıkları, testisin enfeksiyonları, operasyonları, tümörleri gibi çok sayıda etken de testisin sperm üretimini etkiler.
Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.