Embriyoskop

Embriyo Nedir?

Erkeğin sperm hücresi ile kadının yumurta hücresinin doğal yöntemler ya da gerekli operasyonlarla birleştirilmesi ile ortaya çıkan döllenmiş yumurtaya “embriyo” denir.

 

Embriyoskop

Embriyoskop, döllenme sonrası embriyonun gelişimini izleyen infertilite cihazıdır. Rahim ortamını taklit etme olanağı sağladığı için döllenmiş yumurtalar inkübatör içerisine konulmaktadır. Yani embriyoskop makinesine embriyolar yerleştirilir ve inkübasyon (kuluçka) edilir. Cihazın altındaki kamera ile embriyoların gelişim süreci takip edilmektedir. Kamera her 20 dakika bir embriyoların fotoğrafını ve video kaydını alarak bilgisayar sistemine depolamaktadır. Böylelikle embriyo istenildiği zaman incelenmektedir.

Embriyoskop tekniği tüp bebek tedavisi için oldukça destekçi bir uygulamadır. Embriyoskopi tekniği ile döllenmiş yumurta her an gözlemlendiği için dondurma veya embriyo transferi yapılırken en iyi embriyoyu seçebilme şansı sunmaktadır.

 

Embriyoskop Neden Önemli?

İnfertilite sorununu çözmek için embriyoskop tekniğinin önemli bir yeri vardır.

Nedenlerini sıralayacak olursak:

● Embriyonun eşit bölünüp bölünmediğini gözlemleme imkanı sunar.

● Kameranın on dakika arayla çektiği fotoğraf ile embriyo gelişim süreci sürekli izlenebilmektedir.

● Gelişmiş mikroskop sistemi ile hiçbir farklılık gözden kaçmaz.

● Embriyo transferi yapılırken kaliteli, sağlıklı, doğru embriyo seçim şansını arttırır.

● Dış ortama çıkarılmadan embriyo gözlemlemesi yapılır.

● Normal ve anormal döllenen yumurtalar kolaylıkla ayırt edilir.

● El değmeden embriyo gelişimi gün gün değerlendirilir.

● Karbondioksit ve oksijen takibi 365 gün 24 saat yapılmaktadır. 

Embriyoskop Kullanımının Geleneksel Yöntemden Farkı?

Standart inkübatör sisteminde mikroenjeksiyon sonrası embriyolar inkübasyon dolapların içerisine yerleştirilmektedir. Belirli gün aralıklarla embriyolar çıkartılarak ne durumda olduğu gözlemlenmektedir. Geleneksel inkübatör sisteminde embriyolar her an çıkarılıp bakılamayacağı için aralarda ne olduğunu bilinmemekteydi. Transfer öncesi ya da belli aralıklarda bakıldığı duruma göre embriyo gelişimi değerlendirilmektedir. Bu süreçte de embriyolar dışarı ile temas ettiği için risk taşımaktadır.

Bu sebeple anne rahmini görevlenen embriyoskop kullanımı embriyoların gelişim sürecini gözlemleme dışında sağlıklı korunmaları açısından da büyük önem taşımaktadır.

 

Hangi Durumlarda Embriyoskop Kullanılmalı?

Kısırlık (infertilite) sorunu olup tüp bebek tedavisine başvuran her çift için kullanılabilmektedir.

 

Embriyo Transferi Ne Zaman Yapılır?

Embriyo transferi, yumurta döllendiği zaman gerçekleştirilir. Bu işlem genellikle üçüncü ya da beşinci gün gerçekleştirilir. Bu günlerde embriyo en iyi kaliteye ulaşarak gebelik şansı olanağı tanır.

 

Embriyo Transferi Sonrası Tutunma Ne Zaman Olur?

Bu süreç anne adaylarına göre değişkenlik gösterir. Embriyo transfer işlemi yapıldıktan sonra çoğunlukla 7-10. günlerde koruyucu tabakası olan zona pellusidadan (yumurta zarını çevreleyen jelimsi örtü) kurtulur ve rahim dokusuna tutunmaya başlar.

 

Embriyo Transfer Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

● Egzersiz, spor gibi fiziksel olarak yoracak aktiviteler yapılmamalıdır.

● Stresten uzak durulmalıdır.

● Doktor bilgisi olmadan ilaç kullanılmamalıdır.

● Embriyo transferi sonrası bir gün boyunca duş alınmamalıdır.

 

Embriyonun Rahme Tutunduğu Nasıl Anlaşılır?

Tüp bebek transfer edildikten 12 gün sonra belli olur. 12 gün sonra B-hCG testi yapılır. Kanda yapılan bu test ile gebeliğin başlayıp başlamadığı tespit edilir. Tüp bebek transfer sonrası 14. gününde ise tekrardan B-hCG testi yapılır. Eğer bu testlerin ikisinde de sonuç pozitif olursa gebelik süreci başlamış olmaktadır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doktorumuz İle Görüşme Sağlayın

Uzman Doktorlarımız İle Görüşerek Aklınıza Takılan Tüm Sorulara Yanıt Alabilirsiniz Formu doldurun Doktorumuz sizin için yanıtlasın.

Op. Dr. Zehra Bebek
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı