Çikolata Kisti Belirtileri

Çikolata kisti belirtilerine bakmadan çikolata kistinin ne olduğuna bakalım. Çikolata kisti endometriozis olarak da bilinir. Endometriozis, kadınları hem içten hem de dıştan etkileyen kronik bir durumdur. Rahim dışında (karın boşluğu vb.), vücudun çeşitli yerlerinde ve pelviste endometrial hücrelerin varlığı ile karakterizedir. Çikolata kisti inanılmaz derecede yaygındır ve üreme yıllarındaki kadınların yüzde 10’unu etkiler. Endometriozisli bazı kadınlar, rahimlerinde bir çocuk taşımalarına rağmen vücutlarında ağrı, iltihap veya başka semptomlar hissederler. 

Endometriozis Nedir?

Endometriozis yani çikolata kisti endometrial hücrelerin uterus dışında bulunmasıyla karakterize bir durumdur. Endometrium, rahim içinde gelişen ve kadının doğurganlığına katkıda bulunan dokudur. Bu doku rahmin dışında büyürse endometriozis meydana gelir. Endometriozisli kadınlar, bu anormal büyümenin bir sonucu olarak diğer sağlık sorunlarının yanı sıra genellikle ağrılı adet dönemi geçirirler.

Çikolata Kisti Belirtileri

  • Ağrılı adet dönemi
  • Kısırlık
  • Yoğun kanama
  • İshal
  • Kabızlık
  • İdrar yaparken ağrı
  • Cinsel birleşme sırasında ağrı

Yukarı maddelediğimiz endometriozis belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir.

Endometriozis Neden Olur?

Endometriozis şu sebeplerden oluşur demek yanlıştır çünkü endometriozisin yani çikolata kistinin sebebi belli değildir. Bir hipotezde endometriozisin, fetal gelişim sırasında kadın üreme organlarının tahrişinden kaynaklandığı düşünülür. Başka bir hipotezde ise adet döngü süresinde kanamanın tüplerden geri geçtiği veya endometriozis odaklarının dökülmesinin yumurtalıkta biriktiği düşünülür.

Bu hastalığın neden ortaya çıktığını anlamak, endometriozisli kişilerin semptomlarıyla başa çıkmasına yardımcı olabilir. Endometriozisli çoğu kadın, adet krampları, ağrılı dönemler ve uteruslarının dışında aşırı endometrial hücre büyümesi ile ilişkili diğer semptomlar yaşar. Bu durum, “hiçbir zaman geçmeyecek” düşüncesine yol açar; ancak, bu hastalığı tedavi etmenin yolları vardır. Doktorlar; endometriozisli kadınlardan, hastalıklı dokuları çıkarmak için ameliyat yaparlar veya ilaç tedavisi başlatırlar. 

Endometriozis (çikolata kisti) Tanısı Nasıl Konulur?

  • Pelvik muayene yaparak,
  • Ultrason muayenesi ile,
  • Manyetik rezonans görüntüleme ile,
  • Laparoskopi ile endometriozis tanısı konulur.

Endometriozis hâlâ birçok gizemi çevreliyor. Bununla birlikte, bu hastalık hakkında artan farkındalık; hastaların vücutları ve duygusal esenlikleri üzerindeki etkilerini daha iyi yönetmelerine yardımcı olabilir.

Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz. 

Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doktorumuz İle Görüşme Sağlayın

Uzman Doktorlarımız İle Görüşerek Aklınıza Takılan Tüm Sorulara Yanıt Alabilirsiniz Formu doldurun Doktorumuz sizin için yanıtlasın.

Op. Dr. Zehra Bebek
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı