Mikro TESE

Mikro Tese Nedir?

Mikro tese ameliyatı cerrahi bir yöntemdir. Bu ameliyat menide hiç sperm bulunamadığı takdirde gerçekleştirilir. Yani testisin belirli bölgelerinden biyopsi ile sperm elde edilme operasyonudur. Mikrotese ameliyatı hastanın talebine bağlı olarak lokal anestezi ya da genel anestezi ile gerçekleştirilir.

Tese ameliyatı önceden mikroskop kullanılmadan yapılmaktaydı. Günümüzde mikroskop kullanılarak daha az ve doğru doku örneği incelenmektedir. Böylelikle mikro tese ile başarı oranı artmıştır.

Micro tese erkekten kaynaklanan kısırlık sorunlarında en son başvurulacak tekniklerindendir. Çünkü bu teknik menisinde hiç sperm olmayan (tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi) ya da menisinde %100 hareketsiz spermi olan kişilere uygulanır.

 

Mikro Tese Hangi Hastalara Uygulanır?

Sperm üretim bozukluğuna bağlı olarak menisinde hiç sperm hücresi bulunmayan (azospermi) erkek bireylere uygulanmaktadır.

Şiddetli oligospermi ve nonobstrüktif azosperminin en sık moleküler nedeni Y kromozomundaki mikrodelesyonlardır. Azospermi tanısı konulduktan sonra genetik incelemeler yapılarak Y kromozomu değerlendirilmelidir. Y kromozomu üzerinde sperm yapımını kontrol eden AZF bölgesi AZFa, AZFb, AZFc ve AZFd olmak üzere alt bölümlerine ayrılmıştır. AZF bölgesindeki genler yalnız spermatogenezle ilgili genlerdir. Bu bölümlerde oluşan noksanlıktan sperm üretimi gerçekleşmediği için mikro tese uygulanmamaktadır.

 

Mikro Tese Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tese ameliyatı hastanın talebine bağlı olarak lokal anestezi ya da genel anestezi ile gerçekleştirilir. Hastanın testisine yaklaşık 1-2 cm’lik kesi uygulanır. Testis tamamen açıldıktan sonra sperm kanalları mikroskop ile 20-25 kat büyütülerek gözlemlenir. Ameliyatta genişlemiş olan tübüller alınır ve mikroskop altında içerisinde sperm varlığı araştırılır. Mikro tese ameliyatında kullanılan mikroskop sayesinde sperm kanalları daha belirgin, canlı ve dolgun görülebilmektedir.

Mikro Tese Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Kanallar tek tek incelendiği için ameliyat yaklaşık 1-2 saat sürmektedir.

 

Mikro Tese Ameliyatı Sperm Bulunamazsa Ne Yapılır?

Mikro TESE ameliyatında sperm bulunmadığı takdirde hastanın mikro tese patoloji sonucu incelenerek sperm üretiminin hangi aşamada kaldığı incelenir ve destek tedavisi verilir. Oluşan uygun süreçte tekrar mikro TESE ameliyatı önerilir.

 

Mikro Tese Ameliyatı Uygulanacak Olan Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?

Kronik hastalığı olan kişilerin kontrollü olması gerekir ve kan sulandırıcı gibi ilaçlar tüketiliyorsa bir hafta öncesinden bu ilaçların tüketimi yapılmamalıdır.

 

Mikro Tese İşlemi Testise Zarar Verir Mi?

Mikro tese ameliyatı zararları olarak bir komplikasyon bilinmemektedir. Mikro TESE ameliyatı mikroskop ile yapıldığı için doku hasarı en aza düşürülmüştür. Ama sonuçta bir ameliyat olduğu için kanama, iltihaplanma gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Bu durumlar çoğunlukla hastanın erken ayağa kalkma, fazla hareket etme ve yara hijyenine dikkat etmemesi sonucu ortaya çıkar.



Mikro Tese Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

● Tese ameliyatı sonrası fiziksel aktiviteler yapılmamalıdır.

● Mikro tese ameliyatı olanlar hemen duş almamalıdır.

● Tese ameliyatı sonrası cinsel ilişki olmamalıdır.

● Ameliyattan 48 saat sonra pansuman yapılmalıdır.

● Ameliyat sonrası sıkı iç çamaşırları giyilmelidir.

 

Mikro Tese Ameliyatı Kaç Kere Yapılır?

Mikro TESE ameliyatı birden fazla yapılabilmektedir. Mikro TESE ameliyatında sperm elde edilmiş ise bir sonraki ameliyatta sperm elde edilme oranı yüksektir. Fakat bazı hastalarda altta yatan sebeplere bağlı olarak ilk ameliyatta sperm elde edilse bile ikincisinde de sperm elde edilemeyebilir.

İlk mikro TESE’nin olumsuz olduğu kişilerde ise ikinci bir mikro TESE işleminde sperm elde etme şansı devam eder.

 

Hangi Durumlarda İkinci Mikro TESE Ameliyatı Olunur?

Mikro TESE ameliyatlarında sperm bulunur ve partnerde hazırsa direkt yumurta içerisine sperm nakil edilebilmektedir ya da elde edilen spermler bir sonraki hazırlık aşamasına kadar dondurulur.

İlk mikro TESE ameliyatında bulunan sperm kalite ve sayı bakımından yeterli olup partner hazır değil ise sperm dondurulur. Sonraki uygulamalarda bu dondurulmuş spermler kullanılır. Fakat ilk ameliyatta kaliteli ve yeterli sayıda sperm olmaz ise ikinci mikro TESE ameliyatı yapılması gerekir.

Ayrıca dondurulan doku çözüldüğünde de sperm kaybı yaşanabilmektedir. Bu durumda da ikinci mikro TESE ameliyatı önerilir. İki ameliyat arasında 6 ay süre olması gerekir.

 

Mikro Tese Ameliyatının Riskleri Var Mıdır?

Mikro TESE ameliyatı yaşamı ciddi derecede tehdit edecek riskler içermemektedir. “Mikro Tese İşlemi Testise Zarar Verir Mi?” başlığı adı altında anlattığımız gibi kanama, iltihaplanma gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Bu durumlar hastaya bağlı olarak ortaya çıkar.

 

Mikro Tese Ameliyatı Başarı Oranı

Mikro tese başarı oranı hastanın sperm kalitesine, sayısına ve ameliyatın yapılacağı merkeze bağlıdır. Doğru sperm tespit edilemeyip yumurta içerisine nakledildiği zaman başarılı sonuç elde edilmez.

 

Mikro Tese Ameliyatı Fiyatı

Mikro tese ameliyatı fiyatı merkezlere ve kliniklere göre farklılık göstermektedir. Merkezlerimizde uyguladığımız tedaviler, tüp bebek tedavi fiyatları ve ödemelerle ilgili bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilir ya da sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doktorumuz İle Görüşme Sağlayın

Uzman Doktorlarımız İle Görüşerek Aklınıza Takılan Tüm Sorulara Yanıt Alabilirsiniz Formu doldurun Doktorumuz sizin için yanıtlasın.

Op. Dr. Zehra Bebek
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı