Mikro Enjeksiyon (ICSI)

Mikro Enjeksiyon Tüp Bebek

 

Mikro Enjeksiyon (ICSI)

ICSI çok güçlü mikroskoplar ve mikromanüpülatörler kullanılarak yapılır. Embriyolog, ince cam bir pipetin yardımı ile bir yumurtayı tutar ve spermi insan saçından yedi kez daha ince bir cam iğne ile yumurtanın içine verir.

ICSI bir yumurta içerisine enjekte edilen sadece bir sperm hücresi ile döllenmeyi sağlar. ICSI metoduyla döllenme, enjekte edilen her yumurta için %70 civarındadır.Yani mikroenjeksiyon uygulama şekli farklı olan bir tüp bebek yöntemidir.

Mikroenjeksiyon yöntemi ile tüp bebek tedavi basamakları
Hastalarımıza farklı tedavi protokolleri uygulamaktayız. Bunlar hastanın durumuna göre tercih edilmektedir.Genelde tedavi sürecinde şu basamaklar vardır:

YouTube video

Yumurtalıkların uyarılması

Yeni adet döneminin 3. gününde yumurtalıkların uyarılması için, iğne şeklinde hormon içeren ilaçlara başlanır. Bu ilaçların kullanılmasının amacı, yumurtalıklarda birden fazla yumurta hücresi gelişimini sağlamaktır. Bu gebelik şansını artırır. Hormon tedavisine başlandıktan genelde 6 gün sonra antagonistler tedaviye eklenir ve tedavi sonuna kadar devam edilir. Yumurtaların uyarılma süresi kişiden kişiye değişir. Ortalama süre yaklaşık 10-12 gündür. Bu dönemde ultrasonla yumurta gelişimi takih edilir.

Yumurta toplanması

Yumurta hücreleri belli bir olgunluğa ve büyüklüğe ulaştığında, yumurtaların çatlamasını sağlayan farklı bir hormonal iğne ile çatlatılır. İğne yapıldıktan 34-36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılır. Bu iğnenin zamanında yapılması çok önemlidir.

Yumurtaların döllenmesi

Yumurtalar, hazırlanmış sperm ile mikroenjeksiyon yöntemi kullanılarak döllenir. Döllenme, yaklaşık 12-15 saatte oluşur ve mikroskop altında saptanır. Yumurtaların spermler tarafından döllenip döllenmediği çok önemli bir konudur.

Bu ancak yumurtalar toplandıktan bir gün sonra bilinebilir ve sonuç sıklıkla hastaya telefonla verilir. Ayrıca embriyoların transferi için zaman kararlaştırılır.

Embriyonun transferi

Bölünmüş yumurtalara embriyo denir. Yumurta toplanmasından 48-72, bazen de 120 saat sonra transfer yapılır. Transferin ne zaman yapılacağı embriyo sayısına ve kalitesine bağlıdır. Embriyolar ince plastik bir boru şeklinde kateter yardımıyla rahim ağzından nazikçe geçirilerek rahim içerisine verilir.

Transfer edilecek embriyo sayısı genellikle uygulamadan önce jinekologla kararlaştırılır. Transfer işlemi ağrısız olup anestezi gerektirmez. Yarım saatlik bir dinlenme süresinden sonra taburcu olabilirsiniz. Hastaya yaklaşık iki hafta sonra gebelik testi yapılır.

Gebelik desteği

Embriyo transferini takiben hastalarımıza progesteron hormonu veririz. Bu hormon genellikle vücudun ürettiği ve gebeliği koruyucu görevi olan bir hormondur. Böylece bunun eksikliğine bağlı oluşabilecek erken düşüklerin önüne geçilmiş olur. Şayet hasta gebe kalırsa bu tedaviye 12. gebelik haftasına kadar devam edilir.

Popüler Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doktorumuz İle Görüşme Sağlayın

Uzman Doktorlarımız İle Görüşerek Aklınıza Takılan Tüm Sorulara Yanıt Alabilirsiniz Formu doldurun Doktorumuz sizin için yanıtlasın.

Op. Dr. Zehra Bebek
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı