Endometriozis (Çikolata Kisti) Nedir?
Endometriozis, rahmin iç kısmında bulunan ‘’endometrium’’ tabakasının rahim dışında oluşmasıdır. Bu dokuların yumurtalıklarda yerleşmesi adet benzeri kanamalara yol açarak koyu kahve renginde kan birikmesine bağlı kist oluşturmasına çikolata kisti adı verilir. Bu durum çocuğu olmayan kadınlarda %25-30 civarında gözlemlenmektedir.Dünya çapında ise yaklaşık 176 milyon kadında endometriozis bulunmaktadır. Endometriozis, en üretken dönemde yani adetlerin başlamasından menopoza kadar geçen yıllarda 10 kadından 1’inde görülmektedir. Adetten önce ve adetten sonra, yumurtlama döneminde, tuvalete gidildiğinde oluşan ağrılar belirtilerini gösterir.
Endometriozis lezyonları en sık olarak yumurtalıkların içinde ya da üzerinde bulunur ve çikolata kisti adını alırlar. Ayrıca tüplerde rahmin alt bölümünde ve arkasında, rahmi yerinde tutan uterosacral bağlarda kalın bağırsaklarda, mesanede ve karın iç zarının üzerinde bulunur. Bazı kadınlarda belirli genler endometriozis gelişmesine neden olabilir. Endometriozis sonucu infertilite gibi sorunlar meydana gelir. İnfertilite; doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftlere konulan tanıdır.
Endometriozis Belirtileri Nelerdir?
Endometriozise bağlı, karın alt bölümünde kronik ağrı, yorgunluk, ağrılı cinsel ilişki, gebe kalma güçlüğü (infertilite) oluşabilir. Çoğu kişi bu belirtilerin endometriozise bağlı olduğunu bilmemektedir. Bu farkındalık eksikliği tedavinin gecikmesine neden olmaktadır.
- Ağrılı Adet Görme
- Yumurtlama sırasında ağrı
- Dışkılama sırasında ağrı
- Adet Döneminde normalden fazla kanama
- Ağrılı Cinsel İlişki
- Karın alt bölümünde kronik ağrı
- Kısırlık (infertilite)
- Yorgunluk
Endometriozis Neden Olur?
Endometriozisin sebebi tam olarak bilinmemektedir. Endometriozis bazı kadınlarda daha belirgin gözükmektedir. Bu kadınlar; kızıl saç, renkli göz, zayıf beden ve uzun boy özelliklerine sahiptir.
Endometriozis, bazı kuramlarla açıklanmaya çalışılmıştır. Bu kuramlar:
- Regl başlangıcında rahim iç tabakası (endometrium) dışarı atılır. Atılma sürecinde bu tabaka karın boşluğuna dökülebilir. Güçlü bağışıklık sistemine sahip olan bireylerde karın boşluğuna dökülen endometrial dokular arındırılır. Birey güçlü bağışıklık sistemine sahip değilse karın boşluğuna dökülen endometrial dokular arındırılamaz ve tüplere, yumurtalıklara, vücuttaki diğer organlara tutunur. Bu durumda ilerleyen zamanlarda kanamalar, doku iyileşmeleri ve karın içinde yapışıklıklar meydana gelebilir.
Yumurtalıklara yerleşen endometrial dokular yumurtalıkların içine kanar. Zamanla bu kan kahverengi rengini alır. Çikolataya benzediği için de halk arasında bu kistler çikolata kisti olarak tanımlanır.
- Rahim iç tabakasında yer alan hücrelerin, kan damarları yoluyla vücudun diğer organlarına ulaşmasıdır.
Yüksek vücut kitle indeksi, gebelik, birden fazla doğum yapmak, emzirmek ise endometriozis oluşumunu engeller.
Endometriozis Tanısı Nasıl Konulur?
Endometriozise tanı koymak zor olabilir. Çünkü benzer belirtilere neden olan diğer durumlarla sıklıkla karıştırılmaktadır. Kadın hastalıkları muayenesi ile birlikte, diğer belirtilerinizin listesinin bulunması doktorunuzun teşhis koymasına yardımcı olacaktır. Hastanın belirtilerini samimi ve açıkca anlatması gerekir. Ne sıklıkta oluyor, şiddetleri ne kadar? Tanı için ultrason (USG) veya emar (MR) yapılması gerekebilir. Ancak küçük endometriozis lezyonları bu incelemelerle görülmeyebilir. Kesin teşhis için laparoskopi gerekebilir.
Endometriozis tanısı için yapılacak işlemler:
- Pelvik Muayene
- Ultrason
- MRG
- Laparoskopi
Endometriozis Tedavisi?
Endometriozisin, bilinen tam bir tedavisi yoktur. Ancak belirtilerinizin azaltılması ve yaşam kalitenizin artırılmasına yardımcı olacak tedaviler bulunmaktadır. Önemli olan sizin için doğru çözümü bulmaktır. Bunun için doktorunuzla belirtileriniz hakkında konuşmanız, gündelik yaşamınızı nasıl etkilediğini anlatmanız ve çocuk sahibi olmayı şimdi mi, ileri bir tarihte mi istediğinize karar vermeniz gerekmektedir.
Günümüzde uygulanan tedavi seçeneklerinden ameliyat en girişimsel tedavi şeklidir. Endometriozis lezyonları teşhis için yapılan laparoskopi sırasında çıkarılma olanağı yaratır. Cerrahi işlemin başarısı cerraha bağlıdır.
Hormon tedavisi aylık kanamaları önlemek için adet döngülerinin baskılanmasıdır. Rahim iç katmanını ve endometriozis lezyonlarını küçülterek etki eden çeşitli ilaçlar bulunmaktadır. Doğum kontrol hapları sıklıkla özellikle genç kadınlarda ilk tedavi seçeneği olarak kullanılır.
GnRH analogları, aylık enjeksiyon olarak veya günlük burun spreyi olarak alınabilir. Bu tedavi genellikle 6 aya kadar önerilir ve geçici bir menopoz hali yaratır. Progestinler, progesteron hormonuna benzeyen sentetik hormonlardır. Günlük tablet,haftalık veya aylık enjeksiyon ve rahim içi araç olmak üzere farklı formlarda bulunur. Sizin için en etkili ve en az yan etki gösteren tedavi yöntemi belirlemek için hekiminize danışmanızı öneririz.
Ağrı düzeyi yüksek hastalarda medikal tedaviler işe yararken ilerlemiş vakalarda cerrahi tedavilere yönlendirilir. Özellikle hasta belirli bir süredir gebe kalamamış ise yardımcı üreme tekniklerine başvururlar. Yardımcı üreme teknikleriyle hastaların gebelik oranı artmaktadır. Eğer yardımcı üreme teknikleri gebelik sorununu çözmüyorsa, hastalığın arındırılması yoluna gidilir.
Çikolata Kisti (Endometrioma) Kimlerde Görülür?
Çikolata Kisti, bazı kadınlarda hiç belirti vermezken, bazı kadınlarda daha hafif belirtiler gösterebilir. Endometriozis kadınların üretken dönemlerinde yani adetlerin başlangıcından menopoz dönemine kadar yaklaşık 10 kadından 1’inde görülebilmektedir.
Çikolata Kisti Hamile Kalmayı Engeller mi?
Çikolata kisti, kısırlığa sebep olan bir hastalıktır.
Ancak erken teşhis edilen hastalarda tüp bebek tedavisiyle bebek sahibi olunabilir.
Öneri
Endometriozis ile savaşabilirsiniz. Ağrıyı normal kabul etmeyin. Günlük işlerinizi yapmakta zorlanıyorsanız doktorunuzla belirtileriniz konusunda açıkça konuşun ve tedavi seçeneklerini değerlendirin. Tedavinin sizin tedaviye verdiğiniz yanıta göre değişebileceğini unutmayın. Kendinize zihinsel ve bedensel olarak iyi bakın, iyi beslenin, düzenli egzersiz yapın ve yeterince dinlenin.
Novafertil Tüp Bebek Merkezi, endometriozis ve çikolata kistlerinin teşhisinde ve tedavisinde hasta odaklı birlikte hareket etmeyi önemseyen bir yaklaşımı benimsemektedir.
Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.
Sık Sorulan Sorular
Yukarıda bahsettiğimiz gibi regl başlangıcında rahim iç tabakası (endometrium) dışarı atılırken karın boşluğuna dökülen endometrial sebep olur
Endometriozis tedavi edilmezse infertilite sorunu ortaya çıkabilir. Çocuk sahibi olmak istiyorsanız tedavi sürecini ertelememelisiniz.
İlerleyen Endometriozis ağrıları; bağırsaklarda, idrar torbasında, belde veya bacaklarda gözlemlenir.
Gebe kalma potansiyelindeki her kadında görülebilir. Özellikle 20-35 yaş aralığında yer alan kadınlarda sıklıkla görülür.
Endometriozisin kansere dönüştüğüne dair bir veri yoktur.
Tanının konulabilmesi için kadın doğum hastalıkları hekimine gidilir.
Bol su ve yeşil çay tüketimi gerçekleştirilmelir. Ek olarak düzenli egzersiz yapılmalıdır.
Ameliyat süresi oluşan kiste bağlıdır. Eğer kist sınırlı bir alanda ve az miktarda ise ameliyat süresi 1 saattir. Fakat kist yaygın bir alanda, çok miktarda ise işlem 4-5 saat sürer.
Kistin boyutu 6 cm i geçerse tehlikeli olarak kabul edilir.
Evet, görülür. Çikolata kisti üreme çağındaki tüm kadınlarda meydana gelebilir.