Çift Rahim Nedir, Tedavisi Nasıldır?

Çift Rahim Tedavisi

Çift rahim, uterus yani rahim gelişirken embriyolojik olarak sağda ve solda her iki müllerian kanalın füzyonu ile meydana gelir. Eğer bu füzyon gelişmezse, sağda ve solda iki farklı rahim oluşur bu duruma çift rahim (uterus didelfis) denir. Çift rahim kadınlar arasında ‘dubleks rahim’ yani iki ayrı rahim ağzı olması şeklinde tanımlanabilir. Çift rahim bir hastalık değil, anatomik bir durumdur. Çift rahim sorunu nadir görülür. %2 ile %4 oranında görülen bu durum yumurtanın döllenmesine engel değildir.

Çift Rahim Nedir?

Çift rahim, doğuştan oluşan hastalık olarak tanımlanmayan bir anomalidir. Genellikle bu kadınlar ergenlik döneminde veya zaman zaman ağrı hissedebilir veya hiç şikayet olmayabilir. Çift rahim üreme sistemini olumsuz etkileyen bir durum değildir. Gebe kalmayı engellemez fakat düşük riski oluşturabilir. Bu nedenle çift rahmi olan kadınlara gebelik döneminde dikkat edilmesi önerilir. 

Çift Rahim Belirtileri Nelerdir?

Çift rahmi olan kadınlarda belirtiler şu şekildedir: 

  • Adet kanamasından önce şiddetli ağrı, 
  • Adet kanamasında fazla ağrı,
  • Düzensiz adet görme, 
  • Karında hissedilen kitle,
  • Aşırı kanama,
  • Karın bölgesinde şişkinlik.

Fakat spesifik olmayan bu belirtiler anomaliyi akıllara getirmeyebilir. Genellikle farklı nedenlerle yapılan jinekolojik muayenelerde yapılan ultrasonografi (Usg) ile ortaya çıkabilir.

Rahim gebelik zamanında bebeğin gelişmesini sağlayan bir organdır. Gebelik esnasında ortaya çıkan çift rahim,bazen hiç belirti göstermeyebilir. Normal doğumların %2-%4 ü iki rahimlilik durumu görülmektedir. Normal doğumlarda % 40 oranında düşüğe neden olan çift rahim, bazen gebelik tamamlanana kadar bile fark edilemeyebilir. 

Çift Rahim Neden Olur?

Çift rahim sorunu çoğunlukla böbrek anormallikleri ile beraber seyretmektedir. Fakat çift rahim oluşum sebebi net olarak bilinmemektedir. 

Çift Rahim Tanısı Nasıl Konulur?

Çift rahim sorunu yukarıda bahsettiğimiz belirtilerle kendini belli edebilir, belirti göstermeyen çift rahim anomalileri farklı jinekolojik muayenelerde ortaya çıkabilir. Bu muayenelerde birtakım testler yapılmaktadır. Ultrasonografi, çift rahim anomalilerin tanısında en çok kullanılan yöntemdir. 

Çift rahim ultrason görüntüsü yeterli olmadığı durumlarda, ileri derece teşhis için;

  • Emar, 
  • Bilgisayarlı tomografi, 
  • Histerosalpingografi,
  • Histeroskopi,
  • Laparoskopi gibi yöntemler tercih edilebilir. 

Tanı konulduktan sonra kişiye göre tedavi yöntemi seçilerek tedavi süreci başlatılır.

Çift Rahim Çeşitleri Nelerdir?

Çift rahim ağzı veya iki ayrılmış çift vajina olarak iki çeşidi bulunmaktadır. Her iki çift rahim anomalisinde, üreme sistemine önemli derece etkisi yoktur.

Çift Rahim Nasıl Tedavi Edilir?

Çift rahim, doğumdan gelen bir anatomik bozukluk olduğundan dolayı hastalık olarak kabul edilmez. Bu nedenle bir tedavi yöntemi uygulanmaz. Üreme sistemine etkisi olmayan çift rahim, gebelik döneminde düşüğe sebeb olabilir. Çift rahimli kadına, gebelik döneminde doktor kontrolünde olması önerilir. Genellikle çok büyük sağlık problemleri yaratmayan çift rahim, tedavi edilmesi gerekiyorsa, çift rahim ameliyatı rahim birleştirme işlemi yapılabilir. Ameliyatsız tedavi mümkün değildir. Yani ilaç tedavisi ile çift rahim problemi giderilemez. Hastanın sağlık durumunu etkileyen bir durum söz konusu ise cerrahi müdahale şarttır. Fakat birey hamile ise tedavi için doğumun gerçekleşmesi beklenir.

Çift Rahim Gebeliğe Engel Olur Mu?

Çift rahim, durumunda kadınlar genellikle endişeye kapılabilir. Bu endişe de “Çift rahim gebeliğe engel olur mu?” sorusunu doğurmaktadır. Doğuştan gelen hatta anne karnında oluşmaya başlayan rahim bazen kanalların birleşmemesi durumundan dolayı çift rahim oluşabilir. Çift rahim ise rahim ve yumurtalıklara etki eden bir durum değildir. Birey her ay yumurtlama gerçekleştirerek kendini hamileliğe hazırlayabilir. Eğer gebelik gerçekleşirse de bebek anne karnında sağlıklı bir şekilde gelişir.

Çift rahim bir hastalık değil anomalidir. Bu nedenle çift rahimli olup hamile kalan bir çok kadın vardır. Çift rahimli olmak kadının gebe kalamayacağı anlamına gelmez. Yani gebelik için herhangi bir sorun oluşturmamaktadır. Fakat çift rahim hamilelik dönemlerinde düşük olasılığına karşı dikkat edilmelidir.

Çift Rahim Gebeliği Nasıl Etkiler?

Çift rahim gebeliğin sonlanmasına ya da bebeğin ölü doğmasına sebep olabilmektedir. Bu durum kişiden kişiye göre değişkenlik gösterir. Bazı anne adaylarının gebelik süreci çok iyi geçerek, bebekleri sağlıklı bir şekilde dünyaya gelir. Hep bahsettiğimiz gibi tüm süreç doktor kontrolünde gerçekleşmeli ve kontroller ihmal edilmemelidir.

Doktorunuz durumunuza göre sezeryan veya normal doğum olarak sizi yönlendirecektir.

Değinmek istediğimiz bir nokta ise şudur; Çift rahimde gebelik oluşsa bile adet kanaması devam eder. Bu da gebeliğin geç fark edilmesini ya da hiç fark edilmemesine sebep olur. Bu konuda da dikkatli olmalı ve gerekli gebelik testlerini yaptırmalsınız.

Çift Rahimli Kadınlar Nasıl Gebe Kalabilir?

Çift rahimli kadınlar, normal yollarla gebe kalabilir. Önemli nokta gebelik sonrası kontrollerin yapılmasıdır. Her iki rahminde döllenmesi durumunda, rahimdeki bebeğin gelişmesine bağlı sığmaması veya pozisyonu risk oluşturabilir. Bu durum oldukça risklidir ve doktor kontrolü gerektirir.

Çift rahmi olan kadınlarda, bir rahim döllendikten sonra diğeri döllenmeyebilir. Bu nedenle diğer rahim işlevselliğini yitirmez ve adet görmeye devam edilir. Gebe kaldığını düşünen kadın adetinin kesilmesini bekler. Fakat adet görmeye devam eder. Bu durumda gebe kalmayı düşünen çift rahimli kadınlar, gebelik testi ve ultrasonografi ile gebelik kontrolü yapmalıdır. 

Sonuç olarak, çift rahimli kadınlar normal yollarla gebe kalabilir. Tabii doktor kontrolünde bir gebelik süreci geçirmelidir. Fakat doğal yollarla gebelik oluşumu gerçekleşmiyorsa, yardımcı üreme tekniklerinden yararlanılmalıdır. 

#kadınlıkgüzeldir.

Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz. 

Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.

Sık Sorulan Sorular

Çift rahimli olmak demek iki tane rahme sahip olmak demektir.

Birey çift rahime sahip ise; rahmin birinde bebek gelişimi devam ederken, diğer rahim de normal görevine devam ederek kendini gebeliğe hazırlar. Bu da adet kanamasına sebep olur. Yani hamileyken adet kanaması devam eder.

Bahsettiğimiz belirtilerdeki gibi adet öncesi ve adet sırasında şiddetli ağrı olabilmektedir. Onun haricinde herhangi bir ağrı gözlenmez.

Kadınlar uzun süre çift rahime sahip olduğunu bilemez. Ta ki muayene olana kadar. Çift rahim durumu, yüksek oranda gebelik muayenesinde tespit edilir.

2 rahim anne karnında oluşur. Anne karnında yumurtalık tüpleri gelişerek birleşir ve bebeğin rahmini oluşturur. Eğer yumurtalık tüpleri geliştikten sonra birleşmez ise 2 rahim meydana gelir.

Elbette, bu oran oldukça yüksektir. Çift rahim hamileliğe engel değildir.

Çift rahim ikiz gebelik oluşabilir fakat risklidir.

Çift rahimli kadınlar normal doğum yapabilir. Bu duruma sahip kadınlarda erken doğum gerçekleşme ihtimali de vardır.

Gelişen embriyo zamanla büyüdüğü için rahimde doğru pozisyonu alamaz ve rahime sığamadığı için yaşamı sonlanır. Yani tek rahimdeki alan çift rahime göre geniştir.

Hayır, değil. Çift rahime sahip kadınların cinsel hayatı tek rahime sahip kadınlar ile aynıdır.

Hayır, iki ayrı rahim ağzı vardır. Bir rahimde hamilelik gerçekleşirken, diğerinde adet kanaması gerçekleşebilir.

Çift rahime sahip kadınlara spiral takılamaz.

6 Yorumlar

  • Avatar
    Ahsen 17 Kasım 2023

    Bende çift rahim var ve bazı aylar iki kere regli oluyorum isime engel oluyo agridan hareket etcek durumum kalmiyo cok fazla kanamam oluyo doktorum bana tedavi uygulamiyo bana cocugun olmaz düşük yaparsin dediler farkli farkli agri kesiciler kullaniyorum ama pek bi işe yaramiyo bana çözüm öneriniz var mı cift rahimi alabiliyomusunuz çunku ben bu ağrilardan bıktım çocuk sahibi olmakta istemiyorum evlenme gibi bi niyetimde yok zaten bosa agrı cekmekten yoruldum

    • Avatar
      Nova Fertil 15 Nisan 2024

      Merhaba geçmiş olsun, en kısa zamanda randevu alıp gelebilirseniz sizin bu sorununuzu kalıcı olarak çözebiliriz. Ağrılardan kurtulabilirsiniz. Varsa elinizde MR, tomogrofi veya başka tetkikler muayeneye gelirken getiriniz.

  • Avatar
    Ahsen 17 Kasım 2023

    Bende çift rahim var ve bazı aylar iki kere regli oluyorum isime engel oluyo agridan hareket etcek durumum kalmiyo cok fazla kanamam oluyo doktorum bana tedavi uygulamiyo bana cocugun olmaz düşük yaparsin dediler farkli farkli agri kesiciler kullaniyorum ama pek bi işe yaramiyo bana çözüm öneriniz var mı cift rahimi alabiliyomusunuz çunku ben bu ağrilardan bıktım çocuk sahibi olmakta istemiyorum evlenme gibi bi niyetimde yok zaten bosa agrı cekmekten yoruldum

    • Avatar
      Nova Fertil 18 Kasım 2023

      Merhaba evet operatif histeroskopi cerrahisi ile sorununuz çözülebiliyor. 03323235151 den randevu alarak gelebilirsiniz.

  • Avatar
    Mehmet 13 Nisan 2024

    Adet döngüsünü durduran şey kanda yükselen beta hcg hormonu değilmi bildiğim kadarıyla bu hormon yükselişi sonrası dogurganlık penceresı kapanıyor ve ovulasyon son buluyor nasıl olurda hamileyken adet olunuyor

    • Avatar
      Nova Fertil 15 Nisan 2024

      Merhaba hamilelikte adet görülmez, ancak kanama oluyorsa düşük tehdidinden şüphe edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir