Öncelikle estrofem kullanımı ve dozuna bir hekimin karar vermesi çok önemlidir.Laboratuvar ortamında, anne adayından toplanan yumurta ile erkeğin sperm hücresi birleştirilir. Daha sonra sağlıklı embriyo seçilerek transfer gerçekleştirilir. Tedavinin başarılı bir şekilde sonuçlanması için ilaç tedavisi gereklidir. İlaç tedavisi, tüp bebek tedavisi için oldukça önemlidir. Estrofem, bu amaçla sıkça kullanılan ilaçlardan biridir.
Estrofem Nedir?
Estrofem, gebelik tedavilerinde yaygın olarak kullanılır. Her bir tablette 2 mg estradiol bulunur. Bu ilaç hamile kalmayı ve embriyonun rahme tutunmasını kolaylaştırarak gebelik şansını yükseltir.
Estrofemin etken maddesi olan estradiol, östrojen hormonunun bir türüdür Östrojen ve progesteron gibi temel östrojen hormonları, 3. ve 9. ay arasında oldukça önemlidir. Çünkü bu hormonlar sayesinde rahim şekil alır, kan dolaşımı hızlanır ve rahmin embriyoyu taşıması kolaylaşır.
Üç farklı tür östrojen hormonu üretilir. Bu türler:
- Estradiol (E2): Doğurganlık çağında üretilir.
- Estriol (E3): Gebelik döneminde üretilir.
- Estron (E1): Menopoza girdikten sonra üretilir.
Estrofem Tüp Bebek Tedavisinde Neden Kullanılır?
Tüp bebek tedavisinde embriyonun oluşması için anne adayından yumurta, baba adayından sperm alınır. Anne adayından, yumurta almadan hormonlara benzer etki gösteren ilaç tedavisine başlanır. İlaçlar çok sayıda ve döllenmeye daha uygun yumurtalar elde etme imkanı sağlar.
Uygun yumurtalar alınır, laboratuvar ortamında sperm ile döllenir ve embriyolar oluşturulur. Sağlıklı olan embriyo seçilerek rahme transfer edilir. Döllenmiş yumurtanın implante olması için rahmin iç yüzeyini kaplayan endometrium dokusu kalınlaşır. Fakat endometriumun kalınlaşması ve hamileliğin devam etmesi için östrojen seviye önemlidir. Östrojenin uygun düzeyde olması için çeşitli doğurganlık ilaçları kullanılır. Estrofemde bu ilaçlardan biridir. Tüp bebek tedavisinde transfer öncesi estrofem ile anne adayının östrojen ihtiyacı desteklenerek endometrium dokusu kalınlaştırılır. Böylece transfer öncesi rahim hazırlanır. Daha sonra embriyo transfer işlemi gerçekleştirilir. İdeal kalınlığa ulaşan endometrium dokusu, tüp bebek tedavisinin başarı oranını artırır. Ayrıca bebeğin gelişimini etkileyen başlıca faktörler arasında embriyonun rahme iyi şekilde yerleşmesi vardır.
Estrofem Nasıl Kullanılır?
İlaç kutusunda 28 tablet bulunur. Hastalar, “estrofem kaç saat arayla içilir? ve estrofem bebeğe zarar verir mi?” sorularını merak etmektedir. Hamile kalabilmek için estrofem kullanımı oldukça yaygındır. Estrofem ilaç , sadece doktor yazdığında kullanılmalıdır. Tedavi süreci ile ilgilenen doktor tarafından Estrofem kullanımı uygun doz ayarlandığı için hamilelikte sıkıntıya sebep olmaz. Estrofem 2mg, her gün aynı saatte bir adet ağızdan alınmalıdır. Genellikle adet döneminin 5.gününde başlanması tavsiye edilir.
Tup Bebek Estrofem Ne Zamana Kadar Kullanilir?
Embriyo transferi gerçekleşmeden önce estrofem kullanmaya başlanır. Transfer sonrası gebelik gerçekleşirse ilaç kullanımı gebeliğin 8. haftasına kadar devam eder. Fakat bu süreç anne adaylarına göre değişkenlik gösterir.
Estrofem kullananlar da gebelik öncesi ve sonrası farklı doz kullanımı olur. Bu nedenle tüm süreci doktorunuza bildirmeniz gerekir.
Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan Estrofem Hangi Şartlarda Kullanılabilir?
- Yumurtalıklarda iç salgı problemi olduğu için,
- “Yaşam Tarzı Değişikliği” belirtileri olduğu için,
- Menopoz sonrası kemik erimesini önlemek için,
- Meme kanseri oluşumunu engellemesi için,
- Yumurtalıkların alınması sonrasından östrojen seviyesinin azalması için,
- Diğer organ ya da lenf bezlerine de yayılabilecek prostat kanserini önlemek için,
- Yumurtalık yetmezliği mevcut ise,
- Hormonal bozukluklar mevcut ise,
- Menopoz öncesi kemik yoğunluğunun düşmesi saptanırsa estrofem kullanımına başlanır.
Estrofem Hangi Şartlarda Kullanılmaz?
- Endometrium kanseri mevcut ise,
- Kalıtsal kan rahatsızlığı mevcut ise,
- Kan pıhtılaşma bozukluğu mevcut ise,
- Meme kanseri sorunu varsa,
- Tanısı konulamayan vajinal kanamalar mevcut ise,
- Karaciğer rahatsızlığı mevcut ise,
- Rahim içi dokusunda aşırı kalınlaşma mevcut ise,
- Atardamarlarda kan pıhtısına neden olan bir rahatsızlığınız mevcut ise estrofem kullanmamalısınız.
Estrofemin Yan Etkileri Nelerdir?
- Depresyon,
- Baş ağrısı,
- Karın ağrısı,
- Bağırsak hareketlerinde bozulma,
- Bulantı,
- Şişkinlik,
- Bacakta kramp,
- Baş ağrısı,
- Memede hassasiyet, ağrı ve büyüme,
- Kurdeşen,
- Ödem,
- Son olarak kilo artışı estrofem yan etkileri arasında yer alır.
Yan etkilerden bir ya da birkaçı gözlemlenirse doktora bildirilmelidir. Estrofem etkileri günlük yaşamı kısıtlayacak hale gelirse doktor kontrolü üzerine ilaç kullanımı durdurulabilir.
Tüp bebekte Estrofem Kaçıncı Haftaya Kadar Kullanılır?
Adet döneminin 5. gününde başlanan estrofem, gebeliğin 8. haftasına kadar kullanılır.
Estrofem Kanama Yapar Mı? Estrofem Adet Geciktirir Mi?
Estrofemin etken maddesi olan estradiol, bir hormon türüdür. Estrofemden sonra adet düzeninde gecikme, ara vajinal kanama veya akıntı gibi faktörler yaşanabilir. Fakat adet düzensizlikleri hamileliğe bağlı olarak da gerçekleşebilir.
Estrofem Rahim Duvarını Kalınlaştırır Mı?
Evet, kalınlaştırır, bu nedenle tüp bebek tedavilerinde tercih edilir.
Estrofem ile rahim iç duvarı kalınlaştırılır. Böylecek düşük olmadan hamileliğin devam etmesi sağlanır. Kısaca doğal östrojen ihtiyacını desteklemesi için estrofem tercih edilir.
Estrofem İştah Açar Mı?
Estrofem yan etkileri içerisinde kilo alımı vardır. Çünkü estrofem hormon içerikli bir ilaç olduğu için iştah açabilir.
Estrofem Ne İçin Kullanılır?
- Östrojen düzeyini artırmak için,
- Döllenen embriyonun rahimde tutunmasını kolaylaştırmak için,
- Düşük yaşamamak için,
- Tüp bebek başarı oranı artırmak için kullanılır.
Estrofem Yumurtlamayı Engeller Mi?
Hayır, engellemez. Olgunlaşmış ancak döllenme aşamasına gelmemiş yumurtayı tutar ve onu yumurtlamaya götüren süreci harekete geçirir.
Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.