Embriyo transfer sonrasında vajinal kanamalar yaşanabilir. Kanama, anne adaylarına göre farklılık gösterir. Bu kanama Luteal faz kanaması olarak adlandırılır. Birkaç gün içerisinde de sonlanır.
Tüp bebek tedavisinde yumurtalar toplandıktan bir hafta sonra hafif kanamalar gözlemlenir. Yumurta toplama sonrası birkaç gün içerisinde oluşan kanama ile luteal faz kanaması farklıdır.
Embriyo transferi sonrasında kanama olmasıyla beraber anne adayı endişeye kapılabilir. Kanama yaşandığı için tedavinin başarısız olacağı düşünülmemeli. Transferden sonra kanaması olup hamile kalanlar oldukça fazladır. Fakat transfer sonrası oluşacak yoğun kanamalarda derhal tedavi süreciyle ilgilenen doktora başvurulmalıdır.
Luteal Faz Nedir?
Luteal faz, anne adayları için çok önemlidir. Kadınların aylık döngülerinden sonra yumurtalıklarında bir yapı oluşur. Bu yapıda progesteron ve estradiol hormonları salgılanır. Salgılanan hormonlar rahmi, embriyonun tutunması (implantasyon) için hazırlar. Oluşan hazırlık süreci de “luteal faz” olarak adlandırılır.
Embriyo için bu zemin hazır olmasaydı tüm gebelikler düşükle sonlanıyor olurdu. Bu yüzden salgılanan hormonlar ile oluşturulan hazırlık süreci gebelik sürecini etkiler.
Tüp bebek transfer sonrası kanama olmaması beklenir. Fakat bazı anne adaylarında luteal faz kanaması gerçekleşir. Bu durumda transfer sonrası kanama yaşayanlar için luteal faz destek ilaçları verilir. Yeterli miktarda kullanıldığı zaman kanamayı önleyerek gebelik şansını yükseltir.
İmplantasyon Kanaması Nasıl Olur?
Tutunma kanaması çok açık kırmızı, pembe veya kahverengi lekelenme şeklinde gerçekleşir. Tüp bebek transfer sonrası kahverengi lekelenme olması yerleşme (implantasyon) kanaması olarak adlandırılır.
Transfer sonrası yerleşme kanaması kaçıncı gün olur anne adaylarının merak ettiği sorular içerisindedir. Yerleşme kanaması, transferden 5-6 gün sonra gerçekleşir. Fakat çok yoğun ve koyu kırmızı renkte kanama olması, tedavi süreci için risklidir. Bu tür tüp bebekte kanama yaşayanlar, tedavi süreciyle ilgilenen doktora başvurulmalıdır.
Tüp Bebek Tutmazsa Kaç Gün Sonra Adet Olunur?
Tüp bebek transferinden sonra adet kanaması tedavi başarısız olduğunda görülür. Tüp bebek tutmazsa kanama ne zaman olur sorusunun yanıtı, genellikle gerçekleşmesi beklenen adet tarihine denk gelir. Tüp bebek tedavi sürecinde uygulanan ilaçlar nedeniyle 1 ya da 2 ay adet düzensizliği yaşanabilir. Çoğunlukla bu sorun kendiliğinden düzelir.
Adet kanamasının, beklenen tarihten 10-14 gün sonra gelmesi normal kabul edilir. Bu süre zarfı ardından hâlâ gecikme mevcut ise çeşitli jinekolojik araştırmalar için doktor ile görüşülmelidir. Ayrıca adet kanamasının beklenen tarihten erken gelmesi de enfeksiyon riskinin göstergesi veya luteal dönem yetmezliğiolabilir. Bu durumda da doktor ile görüşülmelidir.
Adet kanaması ile düşük ile oluşan kanama farklıdır. Düşük ile oluşan kanama koyu renkli ve yoğun miktardadır. Bu kanama daha sonra kahverengi akıntı şeklini alır. Bir müddet devam eder.
Tüp bebek tedavisi hakkında bilgi almak ve sorularınız için 0(332) 323 51 51’i arayarak bize ulaşabilirsiniz.