Her anne adayının doğum şekli farklıdır. Doğum şeklini belirleyen faktör ise anne adayının sağlığı ve doktorudur. Anne adayları sezeryan doğum hakkında fikir sahibi olması için ön araştırma yapması gerekir. Gebeliklerde çoğunlukla normal doğum tercih edilir fakat anne ve bebek için risk mevcut ise sezeryan tercih edilir. Yani günümüzde doktorlar, annenin komplikasyonları varsa anneye ve bebeğe yardım etmek için sezaryen kullanmakta. Tabii anne adaylarının aklına ilk olarak sezeryan ameliyatı gelir. Sezeryan ameliyatı, sezeryan dikişi gibi doğum faktörleri hakkında detaylı bilgilere yer vereceğiz.
Sezeryan Doğum Nedir?
Sezaryen doğum, bebeğin anne karnındaki karın kesisinden doğumudur. Doktorlar, normal doğum mümkün olmadığında sezaryen doğum gerçekleştirir. Sezaryen doğum aynı zamanda “sectio”, “C/S “veya “C/S Abdominale, C-bölümü” olarak da bilinir.
Sezaryen doğum, ameliyathanede gerçekleştirilir. Anne tüm süreç boyunca genel anestezi yada spinal anestezi altında kalır. Öncelikle karın bölgesinde daha sonra rahim bölgesine kesi yapılarak bebek dış dünyaya çıkarılır. Daha sonra sezeryan dikişi gerçekleştirilir. Sezeryan doğum sonrası minimum iyileşme süresi gerektirir. Ancak bazı anneler ameliyatla ilgili kan kaybı, organ yaralanması, aşırı skar dokusu veya enfeksiyon gibi komplikasyonlarla karşı karşıya kalabilirler.
Sezaryen Doğum Nasıl Uygulanır?
Sezaryen doğumda bebek, annenin karnındaki karın kesisinden doğurtulur. Doktor bunu yapmadan önce doğumda herhangi bir komplikasyon olmadığından ve ameliyatı anne için en az riskle gerçekleştirebileceğinden emin olur. Sezaryen doğum yapmak için, bir kadın doğum uzmanı (doktor), karnın alt bölgesi ile rahim bölgesi arasında bir kesi yapar akabinde rahime de bir kesi yapılarak ve parmaklarla bu kesi genişletilerek bebek önce rahimden sonra karında açılan kesiden dışarı çıkarılır.
Sezeryan doğum süreci ise şu şekilde işler:
- Uzman hekim doğum şekline karar verir. Doğum zamanı her ne kadar planlanlasa da bebeğiniz erken dünyaya gelmek isterse acil olarak sezeryan gerçekleştirilir.
- Sezeryan doğum öncesi anestezi (genel/lokal) yapılır. Anne adayı anestezi altındayken ağrı veya acı hissetmez ama bilinci açıktır (spinal anestezi).
- Anne adayına sezeryan için gerekli görülen ilaçlar verilir.
- Anne adayının karnı temizlenir.
- Ameliyat öncesi sonda takılır ve idrar boşaltılır.
- Doğum için yatay kesi yapılır.
- Bebek dışarı çıkarılır ve gelişimini tamamlamasına yardımcı olan göbek bağı kesilir.
- Bebeğin yaşam bulguları kontrol edilirken annenin kesisine dikiş atma işlemleri gerçekleştirilir.
- Anne birkaç gün hastanede istirahat eder.
Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Uygulanır?
- Doğum eyleminin ilerlememesi
- Stresli bebek
- Rahimde anormal pozisyonda bebek
- Çoğul gebelik
- Plasenta bozuklukları
- Göbek kordonu bozuklukları
- Anne sağlığı sorunları
- Dar doğum kanalı
- Geçirilmiş sezaryen
Sezaryan Doğumda Kaç Kat Dikiş Atılır?
Anne adaylarının en tedirgin olduğu durum kesi ve dikiş atımıdır. Anestezi uzmanı hastanın hazır olmasını bekler. Hasta hazırsa sezeryan doğum başlatılır. Sıralı kanama kontrolü doktorun tekniğine göre dikiş işlemi yapılır.
Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada Olur?
Herhangi bir risk gözlemlenmezse sezeryan doğum 39. haftada gerçekleştirilir. Anne veya bebek için bir risk söz konusu ise daha erken haftalarda sezaryen doğum gerçekleştirilir.
Sezaryen Doğum Kaç Saat Sürer?
Sezeryan ameliyatı yaklaşık yaklaşık 20-45 dakika arası sürmektedir.
Sezaryen Dikişi Nasıl Olur?
- Cilt altına uygulanan estetik sezaryen dikişi.
- Tel zımba (staple) dikişi
- Tek tek dikişi
- Yapıştırıcı bant (strip) dikişi
Yapıştırma Dikiş Ne Zaman İyileşir?
Yapıştırma dikiş 2 gün içerisinde iyileşir. Duş almak isteniyorsa ve kesi üzerinde bant yer alıyorsa, duş almanın bir sakınca yoktur.
Sezeryandan Hemen Sonra Yemek Yenir Mi?
Bu soru gebeliğinizi yürüten hekime bağlıdır. Bazı hekimler birkaç saat bir şey yenmesi taraftarı değilken bazı hekimler yenmesi taraftarıdır. Çoğunlukla önerilen 5 saate kadar bir şey yenmemesidir.
Sezaryen Doğum Yapan Kadın Kaç Kez Yapılabilir?
Sezeryan doğum ile önerilen doğum sayısı üçtür. Üçten fazla olacak her doğum risk taşımaktadır.
Sezeryan Sonrası Gaz Çıkarmak İçin Ne Yapmalı?
Sezeryan doğum yapanlar yorgun ve ağrılı bir bedene sahip olur ama doğumdan sonra hastanede olunacağı için hastane koridorlarında yürüyüş yapılmalı, bol su içilmeli ve sıcak su torbasından faydalanılmalı.
Sezeryan Sonrası Kanama En Az Kaç Gün Sürer?
Doğumdan sonra kanama kişiden kişiye değişmekle birlikte yaklaşık 6 hafta sürebilir.
Sezaryen Doğum Sonrası Ne Zaman Yan Yatılır?
Anne adaylarının en çok özlediği durum yan yatmaktır. Doğumdan sonra hemen yan yatmamalısınız. En az 24-48 saat sırt üstü yatmalısınız.
Sezeryan Kesisi Kaç CM Olur?
Doğumu başlatmak için yaklaşık 11-15 cm aralığında bir kesi uygulanır.
Sezeryanla Doğum Yapanlar Nelere Dikkat Etmeli?
- İyileşme zamana bırakılmalı. Acele edilmemeli.
- Yürürken, otururken karın desteklenmeli.
- Kabızlık oluşturacak besinlerden uzak durulmalı.
- Hijyene dikkat edilmeli.
- Sıvı tüketimi artırılmalı.
- Cinsel ilişkiden uzak durulmalı.
- İlaçlar düzenli olarak kullanılmalı.
Sezaryen Doğumdan Sonra Ne Zaman Adet Olunur?
Bu soru her kadında farklılık gösterir. Genel cevap ise ilk yumurtlama döneminden birkaç hafta sonradır.
Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.