Hamilelikte Kabızlık Olur Mu?

Elbette, gebelikte kabızlık sıkça yaşanan bir sorundur. Gebelik döneminde beden ve hormonlar, oldukça hızlı bir şekilde değişir. Bu değişime bağlı olarak bağırsaklar düzensiz çalışmaya başlar.

Gebelikte Kabızlık Neden Olur?

Hamilelik ile bazı hormonal düzensizlikler yaşanılır. Oluşan düzensizlikler, bağırsak hareketlerini yavaşlatarak hamileliğin ilk haftalarında kabızlık oluşturur. Hamilelikte kabızlık sebeplerinden biri de karnın kasılıp gevşemesidir. Kasılıp, gevşemeler; genişlemeye başlayan rahme uyum sağlamak için gerçekleşir. 

Kabızlığa sebep olan faktörlerin arasında kilo artışı vardır. Hamilelik sürecinde alınan fazla kilolar ve hareket azlığı, sindirim ve boşaltım sistemini etkiler. Bu süreçte anne adayı beslenmesine dikkat ederek, fiziksel aktivitelerde bulunmalıdır. 

Hamilelik sürecinde kansızlık oluşur. Kansızlık sorununu ortadan kaldırmak için birtakım demir ilaçları kullanılır. Demir ilacı kullanımına bağlı olarak kabızlık sorunu ortaya çıkabilir. Hamilelik kabızlık sorunu ile biraz zor geçer. Bu süreçte anne adaylarının vücudu kabızlık sorununa yatkın olduğu için dikkatli olmaları gerekir.

Hamilelikte Kabızlık İçin Doğal Yöntemler?

Hamilelik sürecinde ortaya çıkan kabızlığın büyük bir sorun teşkil etmediği bilinmelidir. Kabızlık sorunun yanında ek olarak stres yaşanırsa, bu anne adayı için daha riskli bir hal alır. 

Bu süreçte anne adayları “Hamilelikte kabızlığa ne iyi gelir, hamilelikte kabızlık nasıl geçer?” sorularına yönelirler. Hamilelikte kabızlığa en hızlı çözüm beslenme alışkanlığına dikkat edilmesinden geçer. Hamilelikte kabızlığa çözüm için dikkat edilmesi gerekenler: 

  • Bol su tüketimi kabızlık için doğal çözüm çeşitlerinden biridir. 
  • Kabızlık için meyve, sebze ve posalı gıdalar tüketilmelidir. 
  • Kabızlığa çözüm olarak kuru meyvelerden hazırlanan komposto içilmelidir.
  • Stres yapılmamalıdır.
  • Doktorun önerisi olmayan bitkisel çaylar kullanılmamalıdır. 
  • Alkol veya gazlı içecek tüketimi olmamalıdır.
  • Hamilelikte kabızlık için zeytinyağı yemekler tercih edilmelidir.
  •  Gebelikte kabızlık ilacı doktor önerisi olmadan kullanılmamalıdır.
  • Besin değeri yüksek ekmek tüketilmelidir.
  • Lifli besinler tüketilmelidir. (Esmer pirinç, bulgur)

Hamilelikte Kabızlık Nasıl Giderilir?

1. Kural: Yukarıda bahsettiğimiz gibi gebelikte kabızlık için dikkat edilmesi gereken ilk kural beslenme alışkanlığıdır. Bu süreçte anne adayları sık ve az yemelidir. Ayrıca besinler iyice çiğnenmeli ve öğün saatlerine uyulmalıdır. Böylece kabızlık sorunu ortadan kalkar. 

2. Kural: Gebelikte kabızlık için dikkat edilmesi gereken ikinci kural ise anne adayını yormayacak şekilde hafif egzersizler yapmaktır. Düzenli yapılan egzersizler karın kaslarını harekete geçirir. Bu nedenle kabızlık sorunu ortadan kalkar. 

3. Kural: Gebelikte kabızlık için dikkat edilmesi gereken üçüncü kural ise probiyotik kullanımıdır. Yoğurt, kefir gibi probiyotikler bağırsaklara iyi gelerek kabızlık sorununu ortadan kaldırır. Ayrıca probiyotikler, sadece kabızlığa değil tüm vücuda faydalıdır.

4. Kural: Gebelikte kabızlık için dikkat edilmesi gereken son kural ise doktora başvurarak hamilelikte kabızlık için ilaç alımıdır. Çünkü kabızlığa, demir eksikliği veya hormonal düzensizlikler sebep olur.

Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz. 
Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir