Rahim; pelvis duvarlarına sıkıca bağlı, embriyonun yerleştiği bir üreme organıdır. Geçirilen hastalıklar, yaş, günlük yaşam ve özellikle doğum yapmak bu kasları zayıflatır. Zayıflayan kaslar zamanla aşağıya doğru sarkar. Bu durum rahim sarkması olarak adlandırılır. Tıp dilinde uterus prolapsusu denir.
Rahim Sarkması Neden Olur?
Çok sayıda gebelik, östrojen eksikliği, kilolu bebek doğurmak, kabızlık, bağ dokularının gerilemesi ve normal doğum, rahim sarkmasına neden olur. Her yaşta görülebilir. Yaşam kalitesini düşüren bu durum görüntü olarak da rahatsız eder. Sarkmanın durumuna ve kadın yaşına göre belirtiler değişiklik gösterir. Bu süreçte muayene olarak tedavi planınızı oluşturmalısınız.
Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?
Rahim sarkması, sarkmanın şiddetine göre üçe ayrılır. Bunlar hafif, orta ve şiddetli olarak ayrılır. Hafif sarkmalarda ciddi belirtiler oluşmaz. Orta veya şiddetli sarkmalarda ise ciddi belirtiler meydana gelerek rahatsızlık oluşturur. Orta veya şiddetli sarkma yaşanması menopoz sonrası dönemde artar. Belirtilerden bahsedecek olursak:
- İdrar kaçırma,
- Vajinadan doku görünmesi,
- Vajinanın içinden bir şey çıkacakmış gibi hissedilmesi,
- Pelviste ağırlık hissiyatı,
- Bağırsakların boşaltılmasında zorluk çekilmesi,
- İdrar yolu enfeksiyonları,
- İdrara sık çıkma,
- Cinsel fonksiyon bozuklukları,
- Vajinal akıntı veya kanama.
Rahim Sarkması Tedavisi Var Mı?
Rahim sarkmasının tedavisi var. Fakat hafif bir sarkma var ise bu durum tedavi gerektirmez. Yaşam kalitenizi düşürdüğü kanısına varırsanız tedavi olabilirsiniz. Rahim sarkması zamanla vajina dışına kadar çıkar.
Sarkmanın şiddetine, çocuk sahibi olup olmadığına ve sağlık durumuna göre tedavi yöntemi belirlenir. Hafif sarkmalarda ameliyatsız tedavi gerçekleştirilir. Beslenme ve egzersiz planlaması yapılarak rahim sarkmasının ilerlemesi durdurulur. Orta sarkmalarda hasta cerrahi müdahale istemezse “pesser” adı verilen aparat yerleştirilir. Aparat, sarkan organa destek vererek rahatlama sağlar. Bu aparatın çeşidi hastaya göre belirlenir. Orta ve şiddetli sarkmalarda hasta cerrahi müdahale isterse ameliyat gerçekleştirilir. Cerrahi müdahale de vajina yolundan veya karından kesi açılarak rahme ulaşılır. Sonrasında pelvik tavan dokusu onarılır. Doku onarımı ile pelvik tabanının güçlenmesi amaçlanır. Eğer onarım gerçekleştirilemezse rahmin alınması söz konusudur. Yapılacak işlem hastanın durumuna bağlıdır.
Rahim Sarkması Ameliyatı Riskli Mi?
Her ameliyat gibi rahim sarkması ameliyatının da riskleri vardır. Başlıca riskleri olarak:
- Bağırsak ve mesane gibi komşu organlarda zedelenme,
- Damar zedelenmesi
- Kanda pıhtılaşma
Ameliyat tecrübeli hekimler tarafından yapılırsa bu riskler oldukça düşüktür.
Rahim Sarkması Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Ameliyat anestezi altında gerçekleşir. Yaklaşık olarak 3-4 saat arasında tamamlanır.
Rahim Sarkması Sonucu Rahmin Alınması
Çeşitli yöntemler uygulanarak önüne geçilemeyen sarkmalarda rahmin alınması söz konusudur. Çoğunlukla şiddetli rahim sarkmalarında gerçekleştirilir. İşlem vajinal yoldan uygulanır.
Abdominal, laparoskopik, robotik ve vajinal yaklaşımlar, rahim sarkması ameliyatındaki cerrahi yaklaşım türlerindendir. Tedaviyle ilgilenen doktor, detaylı muayene ederek en uygun yöntemi tercih eder.
Hastalar, rahim sarkmasına sebep olan faktörün devam etmesi durumunda, tekrar aynı durumla karşı karşıya gelebilir. Bu nedenle öncelikle rahim sarkmasına sebep olan faktör tedavi edilmelidir.