Hormonlu Spiral Nedir?

Hormonlu Spiral Nova Fertil

Hormonlu spiral, doğum kontrol yöntemi olarak ya da adet kanamalarının fazla olduğu durumlarda tedavi yöntemi olarak sıkça uygulanır. “T” şeklinde esnek bir gövdesi olan hormonlu spiralin içerisinde levonorgestrel olarak adlandırılan progesteron hormonu vardır. Bu nedenle ilaçlı spiral (mirena) olarak bilinir.

Kadınlar adet döngüsünde 80 mL’ den fazla kanama yaşıyorsa bu durum yoğun adet kanaması olarak ifade edilir. Menopoza yakın kadınlarda da adet düzensizliği ve kansızlık problemi varsa hormon spirali önerilir. Hormonlu spiral, hormon emdirilmiş olan parçadır. Bu hormon sayesinde yoğun adet kanaması yaşayan kadınların, adet kanaması azalır. Mirena spiral taktırmak isteyenler doktora başvurarak uygun olup olmadığına dair bilgi almalıdır. Spiral sonrası adet kanaması üç ayda %80, altı ayda %90 oranında azalır.

İstenmeyen gebelikleri önlemek amacıyla da kullanılır. Spiral içerisindeki hormonu rahim içine yavaş yavaş salgılayarak spermin rahme girmesini zorlaştırır. Yani hormonlu spiral; servikal mukusu koyulaştırarak, spermin rahimde ilerlemesini önler. Sperm, rahime gidemediği için yumurta döllenmesi engellenir. Aynı zamanda rahim duvarı da incelir.

Spiral, cinsel ilişki esnasında partnerler tarafından hissedilmez.

Hormonlu Spiral Nasıl Uygulanır? Spiral Ne Zaman Takılır?

İşlem öncesi hasta muayene edilerek spiralin takılacağı gün netleştirilir. Hormonlu spiral, gebelik şüphesi olmadığı durumda ve adet döneminde takılır. Mirena hormonlu spiral uygulaması doktor tarafından uygulanmalıdır. İşlem hastanın adet başlangıcından itibaren 7 gün içerisinde gerçekleştirilir. Basit bir işlem olduğu için anestezi altında gerçekleşmez. Beş dakika içerisinde takılır. Spiral taktırdıktan sonra geçici bir kasık ağrısı oluşabilir.

Hasta muayene masasına yatırılır. Vajina duvarlarını ve vajinayı incelemek için spekulum adında bir cihaz takılır. Daha sonra rahim ağzı, antiseptik solüsyon ile temizlenir. Doktor, tenekulum ile rahim ağzından tutarak, rahimi uygun pozisyon getirir. Hazırlanmış olan hormonlu spiral, rahim içerisine yerleştirilir. Yerleştirilen spiralin ipleri kısaltılır. İşlem sürecinde hasta ağrı veya acı hissetmez. İşlemden birkaç hafta sonra hasta, kontrole gider.

Spiral Kimlere Takılır?

  • Çocuk sahibi olan kadınlara.
  • Emziren annelere. (Doğumdan 6 hafta sonra)
  • Vajinal enfeksiyon veya rahim ağzında yara olmayanlara takılır.
  • Yoğun adet kanaması olanlara.

Spiral Kimlere Takılmaz?

  • Kalp rahatsızlığı olanlarda.
  • Meme kanseri geçirenlere.
  • Karaciğer rahatsızlığı olanlar.
  • Çift rahim, küçük ve kısa rahim olanlara.
  • Kanser şüphesi olanlara takılmaz.

Hormonlu Spiral Ne Kadar Süre Kullanılır?

Hormonlu spiral uzun süre kullanılır. Bu nedenle kullanımı oldukça fazladır. Hasta beş seneden daha fazla kullanabilir.

Hormonlu Spiral Taktırdıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Bir hafta cinsel ilişkiye girilmemelidir.
  • Kişisel hijyene önem verilmelidir.
  • Birkaç ay ağır yük kaldırma, ıkınma ve aşırı öksürük gibi durumlardan uzak durulmalıdır.
  • Birkaç gün denize veya havuza girilmemelidir.
  • Spiral takıldıktan sonra antibiyotik kullanılması gerekmez.
  • Yılda en az bir kere jinekolojik muayene olunmalıdır.

Spiral Varken Adet Gecikmesi Olur Mu?

Spiral adet gecikmesi yapar mı? sorusu kadınlar tarafından merak edilmektedir. Spiral takıldıktan sonra altı aya kadar düzensizlikler olabilir. İşlem sonrası “spiral taktırdım adet olmuyorum, spiral varken adet gecikmesi yaşıyorum” gibi paniğe kapılma durumu olmamalıdır. Bu süreçte vücut, spirale alışma aşamasında olduğu için düzensizlikler yaşanır. Hormonlu spiral kullananların yorumları üzerine de anlaşıldığı gibi adet kesilmesi veya düzensizlikler; vücut, spirale alışınca geçmektedir.

Hormonlu spiral kullananlar da rahim iç tabakası (endometrium) inceliği oluştuğu için adet kesintisi olur. Fakat bu durum yaşandığı için menopoza girmiş olmazsınız. Spiral takılıyken adet gecikmesi normal bir durumdur.

Hormonlu Spiral Nasıl Çıkartılır?

İşlem doktor tarafından gerçekleştirilir. Spiral çıkarma işlemi, taktırma işlemi kadar kolaydır. Anestezi altında gerçekleşmez. Acı veya ağrı hissedilmez. İşlem sonrası hasta tekrar hamile kalabilir.

Hasta çıkartma işlemini, spiral yenilenmesi için yaptırabilir. Spiral çıkartma işleminde sırasında spiral çıkarılıp yeni ilaçlı spiral takılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir