Hormon Testi

Zaman zaman çeşitli sağlık problemleri ile karşılaşırız. Karşılaştığımız sağlık problemine doğru tanı konulduğu sürece tedavi edilebilir. Tedavinin başlaması için yani tanının konulması için de bir takım tetkikler yapılarak hormon değerleri ölçümlenir. Bu tetkiklerin başında kan testi gelmektedir. Kan testinde çeşitli biyokimyasal parametrelere bakılır.

Hormon Testi Nedir?

Kan tetkikleriyle yapılan hormon testi vücutta var olan hormon değerlerini gösterir. Bu değerlere göre meydana gelen hastalığa tanı konularak tedaviye başlanır. Birçok hormon testi vardır. Rutin bazal hormon tahlillerini dilediğiniz merkezde yaptırabilirsiniz. Rutin olmayan testleri de sınırlı merkezlerde yaptırabilirsiniz.

Tahlil yaptırma sebebi, tahlil yaptırma zamanını etkileyen en önemli unsurdur. Örneğin tüp bebek tedavi yaptırdınız. Gebeliğin oluşup oluşmadığını netleştirmek için kan testi yaptırmalısınız fakat test yapılması için transfer üzerinden 12 gün geçmelidir. 12. ve 14. gününde toplam iki kan testi yapılarak kesin sonuç elde edilir.

Ya da adet döngünüz için tahlil yaptıracaksınız. Doğru hormon değerleri elde etmek için adet başlangıcından sonraki 2. günü beklemelisiniz. 

Hormon Testi Nasıl Yapılır?

Ölçüm teknikleri farklılık gösterse de hormonların değerleri tüpe alınan kan örneklerin ibarettir. Bu test aç karnına gerçekleştirilir. 

Testte belirli bir hastalıktan ya da gebelikten şüpheleniliyorsa, kandaki hormon seviyesi incelenir. Hormonların kandaki düzeyleri günden güne veya çeşitli sebeplerle farklılık gösterebilir. 

Hormon seviyesindeki dalgalanmalara sebep olan etkenler şu şekildedir;

  • Yaş,
  • Sigara kullanımı,
  • Alkol kullanımı,
  • Sağlıksız veya işlenmiş gıdalarla beslenme,
  • Tahlil günü ve saati,
  • Oluşan hastalıklar.

Saydığımız tüm faktörler hormon seviyesindeki dalgalanmalara sebep olur. Yukarıda bahsettiğimiz gibi yapılacak hormon testleri en doğru zamanda yapılmalıdır.

Tüp Bebekte Hormon Testi Ne Zaman Yapılır?

Embriyonun rahme tutunup tutunmadığını anlamak için kan testi yapılmalıdır. Kan testinde Beta HCG hormon düzeyine bakılır. Test yapılması için transfer üzerinden 12 gün geçmelidir. 12. ve 14. gününde toplam iki kan testi yapılarak kesin sonuç elde edilir. Test sonuçları pozitif ise gebelik başlamış demektir. 2 hafta sonra anne adayı ultrasona alınarak gebeliğin çoğul olup olmadığı tespit edilir.

Hormon Testiyle Hangi Hormonlar Anlaşılır?

FSH – Test with blood sample. Top view isolated on color background. Healthcare/Medical concept

Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz. 
Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.

Sık Sorulan Sorular

Hormon testi, alınan kan örneği ile yapılır. Hormon testi; erkek veya kadınlarda farklılık göstermez.

Hormon testi ile yukarıda saydığımız hormon değerleri ölçümlenir.

Hormon testi yaptırmanın zamanı testi ne için istediğinize bağlı. Eğer adet döngünüz için istiyorsanız adet başlangıcından sonraki 2. günü beklemelisiniz. 2. günden sonra testi yaptırabilirsiniz fakat 5. gününü geçirmemelisiniz. Yoksa yanıltıcı hormon değerleri ölçümlenebilir

Evet. Testlerin birçoğu;  sabah, aç karnına yapılır.

İnfertilite problemi için FSH değerleri analiz edilir. Adetin 3. günü yapılan testte bu hormon yüksek değerde çıkarsa yumurtalıklar normal çalışmıyor demektir. Kısaca bu test; yumurtalık analizi için adetliyken yapılır.

Hormon değeri 8-10 aralığının altında olması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doktorumuz İle Görüşme Sağlayın

Uzman Doktorlarımız İle Görüşerek Aklınıza Takılan Tüm Sorulara Yanıt Alabilirsiniz Formu doldurun Doktorumuz sizin için yanıtlasın.

Op. Dr. Zehra Bebek
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı