Gebelik sürecinde olan birçok çift “Erken doğum nedir?” sorusunu araştırır. Gebeliğin son dönemlerine doğru erken doğum yapma olasılığı, anne adaylarına endişe uyandırır. Anne adayları zamanında gerçekleşen bir doğum beklemektedir. Böylece gelişimini tamamlamış, sağlıklı bebeklerini kucaklarına alabileceklerdir. Bebeğinin sağlığı için erken doğum istemeyen çiftler; erken doğumun ne olduğunu, erken doğumla ne gibi riskler oluşabileceğini araştırmaktadır. Makalemizde erken doğum hakkında merak edilen soruları yanıtladık. İlk olarak “Erken doğum nedir?” sorusuna bakalım.
Erken Doğum Nedir?
Erken doğum zamanında gerçekleşmeyen bir doğum olarak tanımlanabilir. Yani 40 haftalık ilerlemesi gereken bir süreç 20. haftadan sonra sonlanabilir. Böylece bebek gelişimini tamamlamadan dünyaya gelir. Bir diğer deyişle erken doğum, bir gebeliğin 20 haftadan sonra ve 37 haftadan önce doğum eylemine neden olmasıdır. Doğum şeklinin sezaryen ya da vajinal olması fark etmez, fetüs 37. haftadan önce plansız bir şekilde dünyaya gelir. Bu doğrultuda erkenden hayata gelen fetüs ‘prematüre bebek’ olarak adlandırılır. Prematüre bebek de çeşitli riskler ortaya çıkabilir. Tabii doğduğu haftaya göre riskler değişkenlik gösterir. Çoğu prematüre bebek yoğun bakıma alınır.
Erken Doğum Belirtileri
Erken doğum, bebek için sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle erken doğum belirtilerini önceden araştırarak, hazırlıklı olmalısınız. Erken doğum belirtileri ise şu şekildedir:
- Krampların her 10 dakikada bir veya daha fazla ortaya çıkması ve kötüleşmesi,
- Rahmin tepe noktasında olan sertleşme ve gevşemeler,
- Pozisyon değiştirilmesine rağmen geçmeyen sırt ve bel ağrıları,
- Bulantı, kusma, ishal enfeksiyonu benzeri belirtiler,
- Adet görme veya şiddetli gaz ağrılarına benzer alt karın ağrısı ve krampları,
- Karında baskı hissi,
- Hafif kanama ve lekelenme dahil her türlü vajinal kanama.
Erken Doğum Neden Olur?
Hamilelik aslında bir üreme sürecidir. Hamilelik normalde bir çift için çok neşeli ve heyecanlı bir dönemdir. Ancak anne yetersiz besleniyorsa, önceden bir sağlık sorunu varsa veya bir hastalığa yakalanmışsa gebelik son derece tehlikeli olabilir. Anne yakın zamanda doğum yaptıysa veya yakın zamanda düşük yaptıysa bu durumda hamilelik de tehlikeli olabilir. Annenin 40 yaşın üzerinde olması da tehlikelidir, çünkü yaşlanmaya devam ettiği her yıl hamile kalma ve normal doğum yapma olasılığı azalır.
Peki erken doğum nedenleri nelerdir? Erken doğum bazen bir sebep yokken kendiliğinden gerçekleşir. Bazen de şu sebeplerden dolayı gerçekleşir:
- Geçmiş erken doğum öyküsü
- Rahim ağzı yetersizliği
- Cerrahi işlemler (Rahim ağzı vb.)
- Kanamalar
- Üriner sistem enfeksiyonları
- Sigara kullanmak
- Çoğul gebelik
- Tempolu fiziksel aktivite
- Amniyon zarının yırtılması ve su gelmesi
Erken Doğum Olursa Ne Olur?
Erken doğum olursa bebek gelişimini yeterli düzeyde tamamlayamaz. Erken doğumun sebep olabileceği riskler ise şöyledir:
- Düşük doğum ağırlığı,
- Büyüme ve gelişme bozuklukları,
- İnme,
- Körlük,
- Solunum güçlüğü,
- Bağırsak sorunları.
Erken Doğum Nasıl Önlenir?
Risk faktörü olan gebelerde 16’dan 24. haftaya kadar ölçüm yapılarak erken doğum riski önceden belirlenebilir. Bu gebelik haftaları arasında ultrason ile serviksin uzunluğu gözlemlenir. Ayrıca bir önceki gebelikte erken doğum yapmış olanlar baştan itibaren risk grubu olarak kabul edilmektedir. Eğer anne adayının erken doğum riski mevcut ise ilaç tedavisi başlatılabilir. Bunun haricinde sigara ve alkol tüketimi durdurulmalı.
Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.