Hamilelikte Suyun Gelmesi

Anne adayı gebeliğinin ilk 6-7 ayını atlattıktan sonra bir korku sarar. O da doğum korkusudur. Bu korkuyu yenmek için hamilelikte su gelmesi durumunu araştırlar. İlk olarak “hamilelikte su gelmesi ile idrar arasındaki fark” olayını araştırır çünkü ani su gelmesine karşı bilinçli olmak ister. Hamilelikte suyun gelmesi aslında doğumla ilgili sinyaller verir. Ama anne adayların yanlış bildiği bir konu vardır o da; su gelir gelmez doğumun başlayacağıdır. Hamilelikte suyun gelmesi ile hemen doğum başlamaz. 

Hamilelikte Su Gelmesi

Hamilelikte gelen su, amniyon sıvısıdır. Amniyon sıvısı, bebeğinizi enfeksiyonlara karşı korur ve genellikle 38. – 41. haftalarda dışarı atılır. Gebelikte su gelmesi olayı tüm anne adaylarında farklılık gösterir. Bazılarında doğum suyu azar azar gelir bazılarında birdenbire şiddetli şekilde gelir. Su gelmesi ile sancılar ve kasılmalar başlar.

Hamilelikte Suyun Gelmesi Nasıl Anlaşılır?

  • 38. – 41. haftaları arasında hazırlı olmalısınız. Bu haftalarda kendinizi ölçümlemelisiniz. 
  • Su yavaş yavaş ya da şiddetli şekilde gelir. İki durumda da kıyafetleriz ve oturduğunuz alan ıslanır.
  • Bacaklardan su dökülüyormuş hissiyatı oluşur.
  • Su gibi berraktır sarı renkte geliyorsa anne karnındaki bebek kakasını yapmıştır. Anne karnındaki bebek kaka yutması yaşayacağı için acilen muayene olunmalıdır.
  • Bazı anne adaylarında sancı olmadan su gelir, bazılarında sancı ile beraber su gelir.

Gebelikte sızıntı şeklinde su gelmesi veya şiddetli şekilde su gelmesi doğum başlangıcını ifade eder.

Su Geldikten Ne Kadar Sonra Doğum Olur?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi su geldiği an da doğum başlamaz. Doğum yaklaşık 24 saat içerisinde başlar fakat hekiminiz sezeryan doğum yapacak ise hemen ameliyata alabilir. Sezeryandan önce suyun gelmesi bebeğiniz için riskli olabilmektedir. Ayrıca gebelikte erken su gelmesi prematüre bebekler için problem olabilmektedir. 

Suyu Gelen Hamile Kadın Ne Yapmalı?

Suyu gelen hamile kadın hemen paniğe kapılmamalıdır. İlk yapılması gereken şey sağlık kuruluşuna giderek muayene olmaktır. Hastaneye geçerken doktorunuzu aramayı unutmamalısınız. 

Doğumunuz başladıysa veya acil müdahale gerektiren komplikasyonlar geliştiyse doktorunuz tedavi sürecinizi başlatacaktır.

Su Geldikten Sonra Sezeryan Olur Mu?

En çok merak edilen sorulardan bir tanesi de “Su geldikten sonra sezeryan olur mu?” sorusudur. Elbette gebelikte suyun gelmesi ardından sezeryan doğum gerçekleştirilebilir. Fazlaca yaşanan bir durum ise 2. gebelikte sezeryan doğumdan önce su gelmesidir. Bu durumu detaylandıracak olursak: Bazı anne adaylarının 1. gebeliği sezeryan doğumdur. 2. gebelikte sezeryan doğum olacaktır. Sezeryan tarihi bellidir ama bu tarihten önce su gelir. Bu durumda da sezeryan doğum gerçekleştirilebilir. 

Gebelikte Bebeğin Suyu Biterse Ne Olur?

Gebelikte suyun bitmesi bebek için risk oluşturur. Suyun bitmesi veya azlığı rahim kasılmalarına sebep olur. Bu durumda bebeğin kalp atışları düşebilir. Ayrıca su azlığı konjenital yada kromozom anomalilere sebep olur.

Su Gelmesi Sızıntı Şeklinde Olur Mu?

Hamilelikte suyun azar azar gelmesi veya şiddetli gelmesi oldukça olağandır. Bir diğer merak edilen soru ise hamilelikte su geldikten sonra bebek hareket eder mı, zararlı mı? 38. haftadan sonra suyun gelmesi bebek için çok sorun teşkil etmek çünkü yeterli gelişmeyi sağlamıştır. 38. haftadan önce yani gelişimini tamamlayamayan bebekler için risk içermektedir.

Gebelikte Suyun Erken Gelmesinin Nedenleri Nelerdir?

  • Doğum haftasına girildi ise,
  • Rahim normalden küçük ise,
  • Plasenta yerleşim bozukluğu mevcut ise,
  • Vajinal enfeksiyonlar mevcut ise,
  • İdrar yolu enfeksiyonu mevcut ise,
  • Rahim içindeki herhangi bir enfeksiyon mevcut ise,
  • Çoğul gebelik mevcut ise doğumdan önce su gelmesi mümkündür.

Suyun Erken Gelmesi Engellenebilir Mi?

Doktorunuz mutlaka doğum öykülerinizi bilmeli. Mevcut problem tespit edilerek tedavi sürecine başlanmalıdır. Ayrıca bol miktarda su tüketmelisiniz.

Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz. 
Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doktorumuz İle Görüşme Sağlayın

Uzman Doktorlarımız İle Görüşerek Aklınıza Takılan Tüm Sorulara Yanıt Alabilirsiniz Formu doldurun Doktorumuz sizin için yanıtlasın.

Op. Dr. Zehra Bebek
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı