Preimplantasyon genetik tanı (PGT)
Preimplantasyon Genetik Tanı kısaca PGS diye tabir ettiğimiz yöntem gelişmiş olan embriyolara uyguladığımız biyopsi ile farklı genetik sıkıntıların oluştuğu yada potansiyel olarak oluşabileceği vakalarda sağlıklı embriyonun seçimini bize mümkün hale getiren tanı yöntemidir. Preimplantasyon (PGT) tüp bebekte başarıyı arttıran yöntemler arasındadır.
Genetik Uygulamalı Tüp Bebek Yöntemi Nedir?
İnsan embriyosu 46 kromozom içerir. Kromozom sayısındaki artış ya da azalış embriyonun rahime tutunamadığı veya sonrasında düşükle sonuçlandığı gebeliklerin % 50 sinde karşımıza ana sebep olarak çıkmaktadır. Genetik uygulamalı tüp bebek yöntemi, embriyodaki kromozom sayısının öncesinde uygulanan testlerle belirlenen ve en sağlıklı embriyonun tüp bebek yöntemi için kullanılmasını sağlayan yöntemdir.
Klasik tüp bebek yönteminden nasıl bir farkı vardır?
Klasik tüp bebek yöntemini ile uygulamada çok fark yoktur. Klasik tüp bebek yönteminde, yumurtalıklardan en kaliteli yumurtalar alınır, döllenir ve oluşturulan embriyolar rahim içerisine gönderilir. Genetik tüp bebek yönteminde ise alınan yumurtalar döllenme sonrası rahim içerisine gönderilmeden önce kromozom sayıları incelenerek, gebelikte veya sonrasında kromozom sayısına bağlı başarısızlıkların önüne geçme amacıyla kromozom taramaları yapılarak en uygun embriyo kullanılır.
PGS nin faydaları nelerdir ve kimlere uygulanması tavsiye edilir?
Tüp bebek yönteminde yumurtalıklardan elde edilen embriyolar morfolojik olarak gelişimsel özelliklerine göre ve tanımlanmış kriterlere göre değerlendirilir. En kaliteli embriyolar incelenerek gebelik elde edilmeye çalışılır. Mikroskop altında incelenen embriyolar kromozom sayıları ve yapıları hakkında bilgi elde etmeye yeterli değildir. Ancak PSG genetik tarama yöntemi ile bu bilgilere ulaşılabilir. PSG tanı yönteminin asıl amacı kromozom sayısı ve yapısı en uygun olan embriyonun tüp bebek yönteminde kullanılmasıdır. Bu sayede embriyonun rahime tutunması veya tutunma sonrası kromozom sayısına bağlı düşük ihtimalini azaltmaktır.
Kimlere Tavsiye Edilir?
- Anne adayının yaşı 40 ve üzerinde ise,
- Daha önce kalite embriyo transferine rağmen gebelik elde edilemeyen tüp bebek başarısızlıklarında,
- Gebe kalmasında problem olmayan fakat özellikle 2 ve 3. aylarda 2 veya daha fazla gebelik kaybı yaşayan çiftlerde embriyo kromozom incelemesi (PSG) yapılır.
Popüler Yazılar