Embriyo Dondurma

Embriyo Dondurma Novafertil

 

EMBRİYO DONDURMA İŞLEMİ;

Embriyo dondurma, anne adayından alınan yumurtalar ile baba adayından alınan spermlerin laboratuvar ortamında birleştirilmesidir. Döllenmiş yumurtaların 2,3,4,5 ve 6 günde geliştikleri evrede dondurularak saklanması işlemidir.

Bu aşamaya gelebilmesi için anne adayının farklı sürelerde yumurta geliştirici ilaçlar kullanması gerekmektedir. Bu ilaçlar sayesinde normal zamanda 1 veya 2 yumurtası büyüyen kadın eşten fazla sayıda yumurta elde edilebilmektedir. Bu yumurtaların her birine mikroenjeksiyon yöntemi ile erkek eşin spermleri enjekte edilir. Oluşan maddeye artık yumurta değil embriyo yani bebek adayı demekteyiz.

Embriyo dondurma işleminin yapılabilmesi için yumurta toplama işleminin yapıldığı güne 0. gün denilmektedir. Oluşturulan embriyolar laboratuvarda 6 güne kadar yaşatılabilmektedir. Bu günlerin herhangi birinde bu embriyolar dondurulabilmektedir. Yani yaşamsal faaliyetleri geçici olarak askıya alınabilmektedir.

İhtiyaç olduğunda dondurulan embriyolar tekrar canlandırılmaktadır. Rahim tabakasının hazırlanmasından ibaret kısa süreli bir tedavi sonrasında rahim içerisine yerleştirilmektedir.

EMBRİYO DONDURMA NASIL YAPILIR ? ANNE ADAYINA NASIL TRANSFER YAPILIR ?

Embriyo dondurma işlemi 2000 li yılların sonrasına kadar slow dondurma yani yavaş embriyo dondurma tekniği ile yapılmaktaydı. Kullanımı bırakılan bu yöntemde, dondurulan embriyoların geri dönüş oranı düşüktü. Maliyet olarak yüksek olduğundan günümüzde kullanılan yöntem kadar istenen verim elde edilememekteydi.

İlerleyen zamanlarda Embriyo Dondurma işlemi hızlı dondurma (Vitrifikasyon)tekniği ile gerçekleştirilmeye başlanmıştır.

Anne adayına nasıl transfer yapılır sorusuna verilecek cevap rahim tabakası ile doğrudan ilişkilidir. Unutulmamalıdır ki embriyo kalitesi ne kadar yüksek olursa olsun, dondurulan embriyo çözüldükten sonra rahim ile buluşturulacaktır. Bu buluşmada rahim tabakasının hazır olması gebelik oranını direk etkilemektedir.

Bu amaçla dondurulmuş embriyo transferi yapılacağında anne adayının adetinin 2. Günü kist oluşumunu kontrol amacıyla jinekolojik muayenesi yapılmaktadır. Muayene sonrası dondurulmuş embriyo transferi tedavisine engel bir durumun gözlemlenmediği durumlarda rahim tabakasını geliştirici ilaç verilmektedir. Belli periyotlarda kontrol edilerek rahim tabakasının genişletilmesi amaçlanmaktadır.

Yapılan muayeneler sonrası yine embriyonun dondurulduğu güne uygun şekilde transfer günü belirlenir. Öncesinde çözülen embriyolar rahim içerisine yerleştirilir.

Vitrifikasyon İle Embriyo Dondurma Nedir ?

Dünyada uygulanmakta olan embriyo dondurma işlemlerinde son teknoloji vitrifikasyon yöntemidir. İngilizce kelime anlamı ile “camlaştırarak dondurma” anlamındadır. Bu teknikte çok özellikli farklı sıvılar kullanılarak embriyonun etrafında cama benzer bir yapı oluşturulur. Ani dondurma işlemi yapılır.

Vitrifikasyon tekniği, yumurta ve embriyoları dondurma amaçlı kullanılan son teknoloji bir dondurma yöntemidir. Özel olarak üretilen dondurma solüsyonları ile hızlıca ısı düşüşü sağlanarak hücre içindeki sıvının hücre dışına çıkısı sağlanır. Yerine kriyopretektan dediğimiz sıvı geçer. Ardından yumurta/embriyo -196 derecede sıvı azot tankına alınır. işlem toplam 6-7 dakikada tamamlanır. Eski kullanılan tekniğe göre dondurma suresi daha kısa ve çözme sonrası sağ kalım oranı %99 oranına ulaşmaktadır.

HANGİ DURUMLARDA EMBRİYO DONDURMA YAPILIR ?

Oluşturulan embriyoların ne kadar güç yollarla oluşturulduğu düşünüldüğünde Embriyo dondurmanın önemi bir kat daha artmaktadır.

Peki hangi durumlarda embriyo dondurulmaktadır. Bu soruya verilecek cevabı başlıklar halinde sıralayacak olursak;

  • Tüp bebek tedavisi sonrası arta kalan embriyolar olması durumunda
  • Mevcut yönetmelikte anne adayına en fazla 1 veya 2 embriyo transferi yapılabilmesi sebebiyle.
  • Kan değerlerinin gebelik oranını düşürecek şekilde yükselmesi sebebiyle
  • Rahim tabakasının istenen kalınlık ve düzgünlüğe ulaşmaması,
  • OHSS sendromu denilen durumun oluşma ihtimalinin bulunması,
  • Rahim içerisinde polip,miyom, perde benzeri transfere engel olacak yapılar bulunmas,
  • Rahim dinlendirme tedavisinin denenecek olması gibi durumlarda sıklıkla embriyo dondurma yapılmaktadır.

Anne adaylarına en fazla iki embriyo transferi yapılabilmektedir.

Tüp bebek tedavilerinde elde edilen sağlıklı embriyo sayısı birden fazla olması durumunda artan embriyolar dondurulur. İleride kullanılması amacı için uygulanmaktadır.

Dondurulan embriyolar daha sonra anne adayına sadece rahim iç endometrium hazırlığı yapılır. Uygun günde çözme işlemi sonucunda iyi gelişim gösteren embriyolar seçilerek transfer işlemi gerçekleştirilir.

Embriyo dondurma işlemi gebelik şansı en yüksek embriyolara uygulanır. Bundan ötürü Dondurulmuş embriyo transferinde başarı oranları oldukça yüksektir.

Donmuş embriyo transferinden elde edilen gebeliklerde bebek sağlığı açısından hiç bir sorun oluşmamaktadır. Normal yolla elde edilen gebeliklerden hiç bir farkı yoktur.

DONDURULAN EMBRIYOLAR NE KADAR SURE SAKLANABILIR :

Teknik olarak çok daha uzun sure saklanabilmesine rağmen ülkemizde embriyoların dondurularak saklanma suresi Sağlık Bakanlığı ,Üreme yardımcı teknikler üst kurulunun hazırladığı yönetmelik gereğince 5 yıl olarak belirlenmiştir. Her yıl çiftin embriyoların dondurulma süresinin uzatılması için merkeze gelip karı koca uzatma dilekçesi vermesi gerekmektedir. Evlilik aktinin devam etmediği veya çiftlerden birinin yaşamını yitirdiği durumlarda ve uzatma dilekçesi verilmemesi durumunda embriyolar sağlık müdürlükleri kontrolünde imha edilir. Uzatmalarla geçen 5 sureden sonra embriyoların saklanmaya devam edilebilmesi bakanlığın iznine tabidir. Sağlık bakanlığı kolayca bu sürenin uzatılmasına izin vermektedir.

EMBRİYO DONDURMADA BEBEK SAĞLIĞI NASIL ETKİLENİR :

Embriyo dondurma son yıllarda tercih edilmeye başlayan bir işlem olduğu için çiftler bebeğin sağlığı acısından bazı sorular düşünmeden edememektedirler. Embriyo dondurma işlemi sonrasında doğan bebeğin sağlığı için hiç bir risk yoktur. Doğal yolla oluşan gebeliklerde ve laboratuvar ortamında geliştirilip transfer edilen veya donmuş embriyonun gelişiminden elde edilen gebeliklerde ve doğumlarda da hiç bir risk yoktur.

Donmuş embriyo ile yapılan gebeliklerde düşük riskinin fazla olduğuna dair düşünce ve görüşler yanlıştır. Bilimsel çalışmalar dondurulan embriyoların gerekli izinlerin alınmasından sonra 10-15 sene basarıyla saklanabileceği belirtilmektedir.

Popüler Yazılar

2 Yorumlar

  • Avatar
    MEHMET ÇELİK 2 Aralık 2021

    TÜP BEBEKDE YAPILAN GENETİK EMNRİYO TAHLİLİ AŞAMALARI VE SONUCU NE ZAMAN BELLİ OLUR. ACABA TEŞEKKÜRLER

    • Avatar
      Nova Fertil 13 Aralık 2021

      Mehmet bey merhaba, genetik dediğimizde Tek gen hastalıkları, 8 kromozom anoploidi taraması ve NGS olarak çeşitleri bulunuyor. Hepsinin farklı süre ve süreçleri var. İçlerinde en kısa olan 8 kromozom taraması 2 gün içinde sonuçlanırken, NGS taraması 15-20 günü bulabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir