Çocuk sahibi olabilmek için kaliteli sperm ve yumurta hücreleri gerekir. Eğer yumurta sayılarında bir azalma meydana gelirse gebelik şansı düşer. Bu duruma yani zayıf yumurtalık rezervine sahip olan kadınların en doğru gebe kalma yöntemlerinin başında tüp bebek tedavisi gelir. Yumurtalık rezervi azalmış olsa dahi sağlıklı yumurta hücrelerinin mevcut olması tedavi için yeterlidir.
Zayıf Yumurtalık Rezervi Nedir?
Kadınlarda yumurta sayısında fizyolojik bir azalma mevcut ise veya yetersiz kaliteye sahip ise üreme fonksiyonları gerçekleşemez. Bu durum ise zayıf yumurtalık rezervi olarak adlandırılır. Gebelik için sağlıklı ve kaliteli yumurta gereklidir. Yumurtalık rezervi anne rahmi içerisindeyken gelişmeye başlar. Fetüs doğum öncesi yaklaşık 7 milyon yumurta sayısına sahip olur. Bu sayı doğum sırasında 2 milyona kadar inerken, ergenlik döneminde 250.000 – 500.000 bine kadar düşer. Menopoz döneminde ise 1 bine kadar geriler.
Yumurtalıklarda farklı yumurta türleri vardır. Bunları üçe ayıracak olursak:
- Olgunlaşmamış yumurta.
- Olgunlaşmak veya yumurtlamaya hazırlanmak için seçilen yumurtalar.
- Ölü yumurtalar.
Yumurtaların olgunlaşmasını sağlayan foliküller mevcuttur. Her ay düzenli olarak bu yumurtalardan biri yumurtlar, geri kalan yumurtalar ise atrezi yoluyla kadın yumurtalıkları içerisinde emilir.
Zayıf Yumurtalık Rezervi Neden Olur?
- Over torsiyonu
- Kemoterapi tedavisi
- Sigara ve alkol
- Kromozom anomalisi (turner sendromu)
- Rahmin iç duvarını döşeyen dokunun rahim dışında yer alması.
- İdiyopatik
- 40 yaş üstü olma
- Yumurtalıkları bastırma özelliği olan doğum kontrol hapları
- Stres
- Over kisti
Kadınlarda Yumurta Rezervi Kaç Olmalı?
Antral folikül sayımı ve AMH testi ile yumurtalık sayısı belirlenir. Antral folikül sayımı, ultrason kullanılarak gerçekleştirilir. Böylece folikül sayımı kolaylaşır. Foliküller, içerisinde olgunlaşabilecek veya yumurtlayabilecek olgunlaşmamış bir yumurta barındırır. Bu yöntem ile sadece yumurta sayımı değil, dondurulabilecek yumurta sayısı hakkında da bilgi edinilir. Sayım adet döngüsünün başlangıcında gerçekleştirilmelidir. Eğer antral folikül sayımında 4-10 arasında antral folikül olursa, yumurtalık rezervi normaldir.
AMH yöntemi ise yumurtalık rezervini ölçmek için yapılan bir kan testidir. Kandaki AMH değeri yumurtalıkların içindeki toplam kök sayısını ve dolayısıyla bir toplam yumurta sayısının tahmin edilmesine yardımcı olur. AMH seviyesi 1.0 ile 4.0 ng / ml arasında dalgalanır. Bu seviye yaşa bağlı olarak daha yüksek veya düşük olabilir.
Yumurta Rezervinin Zayıf Olması Ve Tedavisi
Tedavi yöntemleri, zayıf yumurtalık rezervini tam anlamıyla gideremez. Gebelik düşünen anne adaylarında yumurta rezervi düşüklüğü var ise yardımcı üreme tekniklerinden faydalanabilir.
Zayıf yumurtalık rezervinde doğurganlığı korumak çok önemlidir. Doğurganlığı korumak için de yumurta dondurma işlemi gerçekleştirilir. Böylece yumurtalıklar daha sonra kullanılarak gebelik elde edilir.
Zayıf Yumurtalık Rezervinde Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?
Zayıf yumurtalık rezervi olan kadınlarda, tüp bebek tedavisi güvenilir yöntemler arasında geliyor. Fakat zayıf yumurtalık rezervinde yumurtalar daha farklıdır. Bu nedenle yumurtalıkların sağlıklı bir gelişim geçirmesi için tüp bebek tedavisinden önce desteklenir.
Yumurta sayısının az olması durumunda, az embriyo oluşumu gerçekleşir. Tedavi sürecinde fazla embriyo oluşumu daha iyidir. Çünkü aralarından en sağlıklısı seçilerek transfer edilir. Anne adayların birden fazla yumurta artışını sağlamak için enjekte edilebilir hormonlar kullanılır. Yumurtalar, daha sonra dondurma veya tüp bebek tedavisinde kullanılmak üzere toplanır.
Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.