AMH Testi Nedir, AMH Kaç Olmalı?

AMH Testi Nedir

Anti Müllerian Hormonu (AMH) kadın ve erkeklerde bulunur. Cinsiyet farklılaşmasını sağlayan AMH; erkeklerde testisten, kadınlarda yumurtalık foliküllerinden salgılanır. AMH erkeklerin cinsel organının gelişimini sağlar ve yaşam boyu devam eder. Kadınlar da bu hormon anne rahminde salgılanmaya başlar ve menopoz dönemine kadar devam eder. Menopoz döneminden sonra ölçülemeyecek kadar azalır.

Anti Müllerian Hormonu testi, kadınlardaki yumurtalık rezervi hakkında bilgi verir. Peki AMH değeri kaç olmalı? bu soruya geçmeden AMH testinden bahselim.

AMH Testi Nedir?

Anti Müllerian Hormon testi, kan testidir. AMH testi ile üreme sağlığı yani yumurtalık rezervi hakkında bilgi alınır. Yumurtalar, folikül adın verilen yapılar içerisinde yer alır. Adet döngüsünde her ay bir miktar yumurta olgunlaşarak döllenmek için fallop tüplerine geçer. AMH hormonu ise foliküllerde yer alan granüloza hücreleri tarafından salgılanır. Üretilen AMH hormonu hangi yumurtanın, hangi hızda gelişeceğini belirler. Kandaki amh değeri yumurtalıklardaki yumurta sayısı ile bağlantılıdır. Amh değeri günden güne veya aydan aya değişmez. Fakat yaşa göre amh değerleri değişmektedir. Yirmili yaşlardaki amh referans aralığı ile kırklı yaşlardaki amh referans aralığı farklıdır. İlerleyen yaş anti mullerian hormonunun düşmesinde etkilidir. Buna bağlı olarak amh değerinin düşük çıkması menopoz döneminin yaklaştığını gösterir.

AMH Testi Neden Yapılır?

  • Kadınlarda yumurtalık rezervinin belirlenmesi yani doğurganlık değerlendirilmesi için yapılır.
  • Tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme tekniklerinin başarı oranı hakkında bilgi almak amaçlı yapılır.
  • Menopoz tanısı ve menopoz yaşının yaklaşık olarak belirlenmesi amaçlı yapılır.
  • Yumurtalık kanseri ve yumurtalıklarda oluşan hasarın tespit edilmesi amaçlı yapılır.
  • Polikistik Over Sendromu (PCOS) tanısı için yapılır.

AMH Testi Nasıl Yapılır?

Anti müllerien hormon testi damar yolundan alınan kan ile gerçekleştirilir. Test yaptırırken “Amh testi kaç olmalı, hangi gün yapılmalıdır” gibi sorular gelir akla. Daha öncede bahsettiğimiz gibi amh test sonucu değerlerini etkileyen bir gün yoktur. Test herhangi bir gün gerçekleştirilebilir.

Anti Mullerian Hormon Kaç Olmalı?

Anti müller hormonu kac olmali sorusununun cevabı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu değişkenliğin başında yaş faktörü gelmektedir.

Peki yaşa göre amh değerleri kaç olmalı? Puberte (ergenlik) döneminde 1.5 ila 4 ng/ml arasındadır. Yaş faktörü ile bu değerler azalır. Özellikle 40 yaş amh değeri menopoz dönemine yaklaştığı için tespit edilemeyecek kadar geriler. Eğer 35 yaş altı hastalarda AMH değeri düşük çıkarsa ve gebelik düşünülüyorsa acele edilmesi gerekir. Hastalar mutlaka uzman bir hekime görünüp kişiye özel tedavi olmalıdır.

AMH normal değeri aşağıda yer almaktadır:

  • Çok düşük          (AMH <0.5 ng/ml)
  • Düşük                  (AMH < 1.5 ng/ml)
  • Normal          (AMH 1.5-4 ng/ml)
  • Yüksek           (AMH > 4 ng/ml)

AMH değeri gebelik için önemlidir. Yardımcı üreme tekniklerinde hekimin, kişiye özel olarak doğru tedavi türünü belirlemesi için olanak sağlar. Böylece amh değeri düşük ise ilerde gebelik elde etme adına yumurta dondurma işlemi gerçekleştirilir. Amh değeri yüksek çıkanlar da ise polikistik over sendromu söz konusu olabilir. AMH normal değeri,  polikistik over sendromunda iki üç kat daha yüksektir.

Anti Müllerian Hormonunu ilaç veya farklı tedavi yöntemleri ile yükseltmek mümkün değildir.

Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doktorumuz İle Görüşme Sağlayın

Uzman Doktorlarımız İle Görüşerek Aklınıza Takılan Tüm Sorulara Yanıt Alabilirsiniz Formu doldurun Doktorumuz sizin için yanıtlasın.

Op. Dr. Zehra Bebek
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı