Tüp bebek tedavilerinde yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir. “Tüp bebekte yumurta kaç mm olmalı, yumurta toplama işlemi kaçıncı gün yapılır?” sorularını cevaplandırmadan opu işlemi yani diğer adıyla yumurta toplama işleminden bahsedeceğiz.
Opu ne demek?
Opu (Oocyte Pick Up); Yumurta toplama işlemi olarak bilinir. Yumurta toplama işlemi tüp bebek tedavisinin aşamalarından biridir. Yumurtalık içine ultrason eşliğinde iğne ile girilir. Folikül olarak adlandırılan içerisinde yumurta barındıran sıvı dolu yapılar boşaltılır. Mikroskop ile sıvının içerisindeki yumurtalar bulunur. Daha sonra toplanan yumurtalar embriyo için hazırlanır. Böylece opu nedir sorusunu cevaplamış olduk.
Tüp Bebek Yumurta Toplama İşlemi
Tüp bebek tedavisi veya yumurta dondurma işlemi kademeli olarak gerçekleşir. İki işlemde de yumurta toplama işlemi gerçekleşir.
Yumurta toplama işlemi için anne adayının yumurtaları özel ilaçlarla uyarılır. İdeal boyuta ulaşıp ulaşmadığı ultrason ve kan testleriyle belirlenir. Yumurtalar uygun boyuta geldiklerinde çatlatma iğnesi enjekte edilir. Çatlatma iğnesi üzerinden 34-36 saat geçtikten sonra yumurtalar toplanır. Olgunlaşan yumurtalar; en uygun teknikle, ultrasonografi eşliğinde toplanır. Çatlatma iğnesi sonrası zamanlamaya çok dikkat edilmelidir. Yumurta toplama işlemi, bu saat aralığından önce veya sonra gerçekleşirse bazı riskler doğabilir. Tüp bebek başarısı, yumurta toplama işlemine de bağlıdır. Bu kadar öneme sahip bir işlem için tüp bebek merkezinin laboratuvar kalitesi ve doktorları önemli bir etkendir.
Tüp Bebekde Yumurta Toplama İşlemi Nasıl Yapılır?
Yumurta toplama işlemi ameliyathane ortamında, anestezi (sedasyon ya da genel) altında gerçekleştirilir. İşlem sırasında transvajinal ultrasondan faydalanılır.
İşleme başlamadan önce doktor, spekulum aleti ile vajinayı inceler. Daha sonra steril solüsyon ile vajinal bölge temizlenir. Ultrason probu yerleştirilerek, yumurtalıklar görüntülenir. Steril bir kılıf içerisinde olan ultrason probuna steril iğne kılavuzu da takılıdır. Yumurtalık içine ultrason eşliğinde iğne ile girilerek 10 mm’den büyük her folikülün ortası hedeflenir. Foliküllerdeki sıvı boşaltılır. Boşaltılan sıvı fiziksel şartlardan etkilenmemesi için hızlıca embriyoloğa ulaştırılır. İnkübatörde birkaç saat bekletildikten sonra mikroskop ile sıvının içerisindeki yumurtalar bulunur. Elde edilen yumurtalar sıvıdan ayrılması için ayrı bir kaba konulur.
Yumurta toplama sonrası hasta uyanınca toplanan yumurta sayısı bildirilir.
Tüp Bebekte Yumurta Kaç MM Olmalı?
Yumurtaların ideal büyüklüğü 17-20 mm arasıdır. Yeteri büyüklüğe ulaştığında çatlatma iğnesi yapılır.
Tüp Bebekte Yumurta Toplama İşlemi Ağrılı Mı?
“Yumurta toplandıktan sonra ağrı olur mu?” sorusu birçok anne adayı tarafından merak edilir. İşlem anestezi altında gerçekleştiği için yumurta toplama işlemi sonrası ağrı veya acı hissedilmez. Fakat nadirde olsa yumurta toplama sonrası ağrı, kanama ve enfeksiyon gibi sorunlar oluşabilir. Yumurta toplama işlemi yaptıranlar da normalden fazla kanama veya şiddetli ağrı olması durumunda mutlaka tedavi ile ilgilenen doktora başvurmalısınız.
Yumurta Toplama İşlemi Ne Kadar Sürer?
Tüp bebek yumurta toplama süresi, toplanacak yumurta sayısına göre değişir. Genellikle 15 – 30 dakika arasında işlem tamamlanır.
Yumurta Toplama İşleminden Önce Yapılması Gerekenler?
- Yumurta toplama öncesi hasta, en az 6-7 saat bir şey yiyip içmemelidir.
- İşlem öncesi mesane boşaltımı yapılmalıdır.
- Merkeze yarım saat önce gelinmelidir.
- Meni örneği alınacağı için eşle birlikte gelinmelidir.
- Erkek yumurtanın döllenmesi için en az 3 gün önce boşalmış olmalıdır.
- Duş alınabilir fakat kozmetik ürünler kullanılmamalıdır.
Yumurta Toplama İşlemi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Opu sonrası, anne adayı kendini iyi hissedene kadar merkezde dinlenmelidir.
- İlk 24 saat araba kullanmamalıdır.
- Ağrı oluşumu durumunda, doktor tarafından önerilen ilaçlar kullanılmalıdır.
- Vücudun kendini hızlıca toparlaması için bol miktarda su tüketilmelidir.
- Doktor tarafından verilen direktiflere uyulmalıdır.
- Dinlenme sonrası bir problemle karşılaşılmaz ise hasta, günlük yaşantısına devam edebilir.
Yumurta Toplandıktan Kaç Gün Sonra Adet Görülür?
“Yumurta toplama işleminden kaç gün sonra adet olunur?” sorusu kişiden kişiye değişiklik gösterir. Fakat yumurta toplama işleminden sonraki 10 gün içerisinde adet kanamasının gerçekleşmesi beklenir.
Tüp Bebek Yumurta Toplama İşlemi Sonrası Transfer Ne Zaman Gerçekleşir?
Tüp bebek yumurta toplamadan sonra erkekten alınan sperm ile dölleme işlemi gerçekleştirilir. Embriyo transferi, yumurta döllendiği zaman gerçekleştirilir. Transferin kaçıncı günde yapılacağı; embriyo sayısı, kalitesi ve anne adayının yaşına bağlıdır. Genellikle üçüncü ya da beşinci gün gerçekleştirilir. Bu günlerde embriyo en iyi kaliteye ulaşarak gebelik şansı olanağı tanır.
Yumurta Toplama İşlemi Sonrası Cinsel İlişki
Yumurta toplama işleminden sonra cinsel ilişki yaşanmamalıdır. Çünkü yumurta toplama sonrası cinsel ilişki kasık ağrısı oluşturabilir. Bu dönemde rahmin iyileşmesi beklenmelidir.