Tüp bebek tuttuğunun belirtileri ve semptomlarından bahsetmeden önce embriyo transfer sürecinden bahsetmemiz gerekir.
Anne adayından yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir. Laboratuvar ortamında, erkeğin sperm hücresi ile birleştirilir. Oluşan embriyolardan en sağlıklısı seçilir. Seçilen sağlıklı embriyo anne adayının rahmine transfer edilir.
Doğal yollardan oluşan gebelikte olduğu gibi bu süreçte de düşük riski mevcuttur. Bu sebeple oluşacak kanama, tutunma kanaması ile karıştırılmamalıdır. Tutunma kanaması, lekelenme şeklinde ya da az miktarda gerçekleşir. Yoğun, kahverengi ya da açık renkli kanama gerçekleşirse, tedaviyle ilgilenen doktor ile görüşülmeli.
Embriyo Ne Zaman Tutunur?
Embriyo transferi, yumurta döllendiği zaman gerçekleştirilir. Transferin kaçıncı günde yapılacağı; embriyo sayısı, kalitesi ve anne adayının yaşına bağlıdır. Genellikle üçüncü ya da beşinci gün gerçekleştirilir. Bu günlerde embriyo en iyi kaliteye ulaşarak gebelik şansı artar
Embriyonun tutunma süresi anne adaylarına göre değişkenlik gösterir. Embriyo transfer işlemi yapıldıktan sonra çoğunlukla 2-6. günlerde koruyucu tabakası olan zona pellusidadan (yumurta zarını çevreleyen jelimsi örtü) kurtulur. Koruyucu tabakadan kurtulunca, rahim dokusuna tutunmaya başlar.
Yumurtaların laboratuvar ortamında, sperm tarafından döllendiği tarih, gebelik başlangıç tarihi olarak kabul edilir. Fakat doğal yollarla oluşan gebeliklerle uyumlu olması için hesaplamalar son adet tarihine göre yapılır.Tüp bebek tedavisinin başarılı olup olmadığı ise kandaki gebelik testi (BHCG)i ile anlaşılır.
Embriyonun Rahme Tutunması Nasıl Anlaşılır?
Embriyonun rahme tutunup tutunmadığını anlamak için kan testi yapılmalıdır. Kan testinde Beta HCG hormon düzeyine bakılır.Test yapılması için transfer üzerinden 12 gün geçmelidir. İki gün arayla toplam iki kan testi yapılarak kesin sonuç elde edilir. Test sonuçları pozitif ise gebelik başlamış demektir. İlerleyen haftalarda da tüp bebek tutunma belirtileri hissedilmeye başlanır.
Hamileliğin 6. haftasında ultrasonografi yapılır. Yapılan ultrasonografi ile kese ya da kalp atışı görülür. Kalp atışı veya gebelik kesesinin görülmediği durumlarda kontrol ulturasonu yapılır
Transferden Sonra Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?
Embriyo transferi sonrası gebelik belirtileri 10-12 gün içerisinde görülür. Fakat bu süreçte tüp bebekte hamilelik belirtileri (fiziksel semptomlar) gözlemlenmez. Gebelik haftaları arttıkça hormon seviyesinde artış yaşanır. Böylece fiziksel semptomlar belirgin bir hâl alır. Bu dönemde anne adayları kanama gibi olumsuz problemlerle karşılaşmamak adına, dikkat etmesi gerekir.
Tüp Bebek Transfer Sonrası Tutunma Belirtileri
Tüp bebek tedavisinde tutunma belirtileri, normal yollardan sağlanan gebelik ile aynıdır. Transfer sonrası tutunma belirtileri olarak adet gecikmesi, mide bulantısı kasık ve bel ağrısı yaşanır. Karında dolgunluk, şişme ve göğüste hassasiyet, kokuya hassasiyet, uyku isteği, tansiyon düşüşleri görülebilir.Transfer sonrası adet olacakmış gibi ağrı olabilmektedir. Çok erken dönemlerde kusma bulantı gözlemlenmez. Beta HCG hormon düzeyine göre belirtiler, anne adaylarına göre değişkenlik gösterir. Gebeliğin sağlanıp sağlanmadığı anlamak için kan testi yaptırılmalıdır.