Tüp Bebek Tedavisinde Merak Edilenler

Tüp Bebek Tedavisinde Merak Edilenler

Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla hamile kalamayan veya hamilelik şansı çok az olan çiftlerin başvurduğu yardımcı üreme tekniğidir. Çiftler tüp bebek tedavisine başlamaya karar verdikleri zaman birçok konuyu merak ederek, araştırma sürecine girerler.

Tüp bebek tedavisinde merak edilen soruları sizler için cevapladık:

  1. Tüp bebek nasıl yapılır?

Tedavinin ilk aşamasında anne adayının yumurtaları özel ilaçlarla uyarılır. Yumurtalar ideal büyüklüğe geldiklerinde çatlatma iğnesi enjekte edilir. Daha sonra olgunlaşan yumurtalar ultrasonografi eşliğinde toplanır. Yumurta toplama sürecinde baba adayından da sperm alınır. Toplanan yumurta ve sperm laboratuvar ortamında döllenerek embriyo gelişimi başlar. Gelişen embriyolar rahme transfer edilir. Tüp bebek transfer sonrası gebeliğin başarılı bir şekilde gerçekleşip gerçekleşmediği kan testi ile ortaya çıkar. Tüp bebek başarı oranı anne adaylarına göre değişkenlik gösterir.

Daha detaylı bilgi için Tüp Bebek Nedir? Tüp Bebek Tedavi Aşamaları ve Süreci yazımızı okuyabilirsiniz.

  1. Yaş faktörü gebelik şansını etkiler mi ?

Yaş faktörü gebelik şansını etkiler. Özellikle anne adayları 35 yaş altında ise gebelik şansı daha yüksektir. Yaş ilerledikçe hamile kalma oranı düşer. Baba adaylarında ise yaşın ilerlemesiyle birlikte sperm kalitesi ve sayısı düşer. Fakat yaş faktörü, tüp bebek tedavisine engel değildir. Her yaşta tüp bebek tedavisi yaptırılabilir.

  1. Embriyo transferi sonrası istirahat edilmeli mi?

Tüp bebek embriyo transferi sonrası anne adayının 45 dakika dinlenmesi gerekir. Bu dinlenme sürecinin sonunda anne adayı hastaneden ayrılabilir. Hastane sonrası istirahat edilmesine gerek yoktur. Günlük aktivitelerine (ağır, tempolu egzersiz veya spor hariç) devam edebilir.

  1. Dondurulmuş embriyodan başarılı gebelik elde edilir mi?

Dondurulmuş embriyodan gebelik elde edilir. Fakat tedavinin başarılı olması için tüp bebek merkezinin laboratuvar kalitesi ve doktorları önemli bir etkendir. Uzman kişiler tarafından geliştirilen embriyoların uygun koşullarda muhafaza edilmesi gerekir.

  1. Sperm testinde sperm sayısının az olması veya sperm bulunmaması durumunda ne yapılır?

Sperm sayısı düşüklüğü var ise mikroenjeksiyon yöntemi kullanılır. Az sayıda elde edilen sperm mikroenjeksiyon yöntemi ile yumurtanın içine enjekte edilir. Menide hiç sperm bulunamaz ise sperm elde etme için ameliyat işlemi gerçekleştirilir.

  1. Tüp bebek tedavisi, en fazla kaç defa uygulanabilir?

Tedavinin ilk üç denemesinde çoğunlukla başarılı sonuç elde edilir. Fakat başarısız olan üç deneme sonrasında da tedaviye devam edilebilir. Tüp bebek tedavi sayısında herhangi bir sınırlama yoktur. Her deneme bir sonraki tedavi için yol gösterici niteliğindedir. Bu sebeple çocuk sahibi olmak isteyen çiftler umutsuzluğa düşmemelidir.

  1. Tüp bebek sonrası, düşük ihtimali var mı?

Doğal yollarla oluşan gebeliklerde olduğu gibi tüp bebek tedavisi ile oluşan gebeliklerde de düşük riski vardır. Düşük ile oluşan kanama koyu renkli ve yoğun miktardadır. Bu kanama daha sonra kahverengi akıntı şeklini alır. Bir müddet devam eder.

  1. Tüp bebek tedavisinden sonra cinsel ilişki riskli mi?

Yumurta toplama işlemi sonrası cinsel ilişki kesinlikle tavsiye edilmez. Çünkü yumurta toplama işleminden sonra cinsel ilişki durumu rahim hassaslaştığı için sıkıntılıdır. Bu dönemde rahmin iyileşmesi beklenmelidir. Bu durum embriyo transferinden sonra cinsel ilişki içinde geçerlidir. Anne adayı tüp bebek süreci ile fiziksel ve ruhsal olarak yorulacağı için cinsel ilişkinin sınırlandırılması önerilir.

  1. Tüp bebek tedavisi kaç gün sürer?

Bu süre çiftlerin çocuk sahibi olamama durumuna bağlı olarak değişir. Genel süre 10-15 gündür.

  1.  Tüp bebek tedavisi fiyatları ortalama ne kadar?

Tüp bebek tedavisi fiyatı, merkezlere göre değişiklik gösterir. Ayrıca tedavinin kişiden kişiye farklılıklar göstermesi ve buna bağlı olarak “ek tedavi seçeneklerinden” destek alınması tedavinin fiyatını etkiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir