Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler yardımcı üreme tekniklerine yönelirler. Tüp bebek tedavisi yardımcı üreme teknikleri arasında yer alır. Tüp bebek tedavisi ile anne baba olmak isteyen çiftlerin bazı önerilere uyması, tedaviye büyük destek sağlar.
Tedavi sürecine hazırlanırken, başlarken ve tamamlarken duygusal dalgalanmalar yaşanabilir. Buna bağlı olarak stres altına girilerek, beslenme alışkanlıkları değişir. Tedavi süreci, tüm aşamaları ve detaylarıyla bir bütün olarak düşünülmelidir. Tüp bebek tedavi sürecinde; tedavi teknikleri uygulanırken psikolog stresi kontrol altına alırken, diyetisyen vücudun sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Tedavi sürecinde gerçekleştirilen her adım tüp bebek işlemlerinin başarılı sonuçlanma ihtimalini artırır. Fakat tedavide gerçekleşmeyen bir adım olursa başarı şansı düşer. Örneğin yumurta toplama işlemi gerçekleştirilecek fakat anne adayı kaygı ve stres yaşadığı için yanlış veya yetersiz beslenme gerçekleştirdi. Bu beslenmeden kaynaklı yumurta kalitesi ve döllenme yeteneği bozulduğu için tedavinin başarı oranı düşer.
Tüp bebek tedavisinde beslenme tedavinin başarı oranını etkiler. Diyetisyen, tedavinin rahat ve başarılı gerçekleşmesi için vücut kitle (boy – kilo) endekslerini hesaplayarak detaylı bir beslenme planı hazırlar. Beslenme planının yanında çiftlere hareketli yaşam ve düzenli egzersiz önererek sağlıklı yaşam tarzını benimsetir. Çünkü tüp bebek tedavisi için eşlerin sağlıklı olmaları önemli bir unsurdur. Vücudun sağlıklı ve güçlü olması tedavinin her aşamasına olumlu etki eder. Tüp bebek tedavi süreci diliminde, tüp bebek tutma oranı ve tüp bebek başarı oranı; tedavi kalitesinin yanında, anne adayının sağlıklı bir yaşam sürmesine bağlıdır.
Yapılan araştırmalara göre obezite ve diyabet gibi hastalıklar, tedavi başarı oranına olumsuz olarak etki etmektedir. Yani çok kilolu veya çok zayıf hastalarda gebelik şansı azalır. Özellikle anne adayının ideal kiloda olması, tedavide olumlu sonuç alma ihtimalini yükseltir. Bunun için diyetisyen tüp bebek tedavisinde faydalı yiyecekler ile tedaviyi güçlendirir.
Diyetisyen, tüp bebek öncesi beslenme başta olmak üzere tüp bebek tedavi sürecinde beslenme ve tüp bebek transfer sonrası beslenme için bir program düzenler. Beslenme programı içerisinde faydalı ve metabolizmayı destekleyici besinler yer alır. Diyetisyenin beslenme konusundaki önerileri mutlaka dikkate alınarak ideal kilo veya değerlere ulaşmalıdır. Diyetisyenin hazırladığı programlar ile tedavinin gebelikle sonuçlanma ihtimali yükseltir.
Tup bebek oncesi beslenme listesi sadece anne adayları için değil baba adayları için de hazırlanmalıdır. Çünkü yanlış ve sağlıksız beslenme, baba adaylarının sperm sayısını ve sperm hareketliliğine etki eder. Diyetisyen ise yumurta kalitesini artıran yiyecekler ve sperm sayısını normal düzeye getirecek yiyecekler ile tedavi sürecini destekler. Böylece tüp bebek tedavisinin mümkün olan en iyi şekilde gerçekleşmesi sağlanabilir. Kısaca tüp bebek tedavisinde beslenme başarıyı artıran etkenlerin başında gelmektedir. Diyetisyenimiz ise çiftler için özel beslenme planı hazırlayarak tedavi için uygun koşulları oluşturmaktır. Novafertil Tüp Bebek Merkezi olarak tedavi sürecini tüm aşamaları ve detaylarıyla bir bütün olarak ele alıyoruz. Merkezimizde yer alan psikolog ve diyetisyen branşı, tedavi tekniklerini destekleyerek vücudu üremeye uygun hale getirir.