21 günden daha kısa, 35 günden daha uzun sürelerle regl olma, ara kanama yaşama, kanamanın az ya da fazla olması, 7 günden daha uzun sürmesi, ilişkinin ardından kanama olması ya da adet görememe gibi durumlar adet düzensizliği olarak ifade edilir.
Üreme çağındaki her kadında adet döngüsü, stres ve benzeri faktörlerden bozulur. Meydana gelen adet düzensizliği de stres yaratarak döngünün iyice bozulmasına sebep olur. Bir kısır döngü mevcuttur aslında.
Birçok kadın “Adet gecikmesi kaç gün veya adet gecikmesi en fazla kaç gün olur?” sorularını aratarak problemlerinin cevabını ararlar. Stresten adet gecikmesinin belirli bir gün sayısı yoktur. Yani “Stresten adet 10 gün gecikir.” demek yanlıştır. Her bireyin vücut döngüsü, işleyişi farklıdır. Bu nedenle adet gecikme gün sayısı da farklı olacaktır.
Geçirilen sarsıntı, stres; beyinden salgılanan hormonları direkt etki etmektedir. Hormon salınımlarındaki değişim ise adet döngüsüne etki eder. Bu durum kadınların %5’inde görülmektedir. Tedavisi ertelenen adet düzensizlikleri ise kronik bir problem oluşturmaktadır.
Üreme çağındaki her kadında farklı nedenlerle ortaya çıkabilen adet düzensizliği altta yatan bir hastalığı işaret edebilmesinin yanında kadın üzerinde yarattığı stres açısından da önem taşıyor.
Adet Düzensizliğinin En Büyük Sebebi Stres Mi?
Adet düzensizliğine stres etki eder ama en büyük sebebi değildir. Adet düzensizliği birçok faktörden meydana gelebilir.
Adet düzensizliğine sebep olan faktörler:
- Stres
- Yaş
- Beslenme bozuklukları
- Hızlı kilo alma veya verme
- Uyku bozukluğu
- Kullanılan ilaç
- Hormonal bozukluklar
- Genetik hastalıklar
- Rahim içi anormallikler
- Aşırı egzersiz yapma
- Enfeksiyon
- Yumurta bozukluğu
Adet düzensizliği yaşayan birey çok geçmeden muayene olmalıdır. Adet düzensizliğinin altında pek çok farklı sebep yatmaktadır. Uzman hekim gerekli tetkikleri yaparak tedavi sürecini başlatır. Eğer stresten dolayı bir adet düzensizliği mevcut ise tedaviye gerek kalmadan adet döngüsü düzelebilir.
Adet Düzensizliği Kısırlığa Sebep Olur Mu?
Adet düzensizliği doğurganlığa etki etmektedir. Çünkü adet düzensizliği hormonal nedenlere bağlı olduğu için polikistik over hastalığı veya menopozal durumlara sebep olabilir. Bu durumdada infertilite (kısırlık) gözlemlenir. İnfertilite tanısı alan çiftler, çocuk sahibi olmak için yardımcı üreme tekniklerine başvururlar.
Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.
1 Yorum