Sperm Sayısı Kaç Olmalı?

Sperm Sayısı Kaç Olmalı?

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler “erkekte sperm sayısı kaç olmalı, normal sperm değerleri kaç olmalı” gibi soruları araştırıyor. Yazımızda, sperm ileri hızlı hareketlilik kaç olmalı ve hareketli sperm sayısı kaç olmalı gibi merak edilen sorulardan bahsedeceğiz.

Spermlerin sayısı tüm örnekte 39 milyon (mililitrede 15 milyon), ileri doğru hareketliliği %32, pH’ı >7,2; hacmi >2 ml, normal şekilli sperm oranı (morfoloji) %4 üzerinde olmalıdır. (Dünya Sağlık Örgütü). Eğer total sperm sayısı 39 milyonun altında ise düşük sperm sayısı olarak kabul edilir. Sperm sayısı düşüklüğü var ise çocuk sahibi olma süresi uzar.

Hareketsiz Sperm Sayısı Kaç Olmalı?

Sperm hareketsizliği kaç olmalı sorusu baba adaylarının merak ettiği konular arasında yer alır. Hareketsiz sperm sayısı tamamen hareketli sperme bağlıdır. Sperm toplam hareketliliği en az %40 olmalıdır. Bu da demek oluyor ki hareketsiz sperm oranı maksimum %60 olmalıdır. Gebeliğin oluşabilmesi için sperm sayısı kadar sperm hareketliliği de önemlidir. Yumurtanın döllenmesi için hızlı ve ileri hareket edebilen spermler gereklidir. Kuyruklarını hareket ettirebilen veya daireler içinde hareket eden spermler döllenme için yeterli değildir.

Eğer spermlerde hareket bozukluğu tespit edilirse birtakım araştırmalar gerçekleştirilir.

Sperm Testindeki Sorunların Nedenleri

  • %10-15 oranında varikosel sebep olur.
  • %5-8 oranında enfeksiyon sebep olur.
  • %2-4 oranında genetik bozukluk sebep olur.
  • % 2-3 oranında cinsel sorunlar sebep olur.
  • % 45-50 oranında nedeni bilinmeyen sebeplerden dolayı olur.

Sperm Sayısı Artırılabilir Mi?

Erkekte sperm sayısı kaç olmalıdır sorusu kadar sperm sayısının artırılmasının mümkün olup olmadığı da merak konusudur. Eğer sperm sayısı düşüklüğü, genetik veya bir hastalık sonucu meydana gelmediyse sperm sayısı artırabilir.

Sperm sayısının artmasını sağlayacak etkenler:

  • Sağlıklı beslenme,
  • Sigara ve alkol kullanımından uzak durmak,
  • Düzenli egzersiz,
  • Sıcak ortamlarda bulunmamak,
  • Sıkı ve dar kıyafetlerden uzak durmak sperm sayısını artırır.

Hangi Besinler Sperm Sayısını Artırır?

İnfertilite sorunu ile karşı karşıya gelen çiftler, sperm sayısının artırmak ve çocuk sahibi olmak için Novafertil ailesine müracaat etmektedir. Bu süreç ise sadece doktorumuz veya embriyoloğlarımızdan ibaret değildir. “Sağlıklı sperm, sağlıklı vücutta üretilir.” diyen diyetisyenimiz baba adaylarına beslenme planı oluşturarak tedavi sürecini destekler. İnfertilite tedavi sürecimiz tamamen ekip işinden oluşmaktadır. Ekibimizin bilgi ve tecrübeleri ile infertilite tedavisinde yüksek başarı oranı elde etmekteyiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doktorumuz İle Görüşme Sağlayın

Uzman Doktorlarımız İle Görüşerek Aklınıza Takılan Tüm Sorulara Yanıt Alabilirsiniz Formu doldurun Doktorumuz sizin için yanıtlasın.

Op. Dr. Zehra Bebek
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı