Polip, vücudun bir bölgesinde oluşan, normal dokudan farklı bir doku yapısına sahip, çıkarılabilir bir tümördür. Polip genellikle mide, bağırsaklar veya rahim ağzı gibi organların iç yüzeyinde bulunur.
Poliplere başka bir deyişle adenomlara, benign (iyi huylu) tümör olarak adlandırılır ve nadiren kansere dönüşebilir. Polip oluşumu, beslenme alışkanlıkları, sigara, aile geçmişi gibi birçok faktör tarafından etkilenebilir.
Polip belirtileri, genellikle başlangıçta belirgin olmayabilir veya bulguları olmayabilir. Ancak, bazı insanlar kanama, bağırsakta kabızlık veya ishal gibi sorunlar yaşayabilir.
Poliplilerin tedavisi cerrahi olarak yapılabilir. Cerrahi müdahale, polip belirli bir bölgeden çıkarılmasıdır ve genellikle başka bir tedavi gerektirmez. Ancak, bazı durumlarda takip eden tedaviler gerekebilir veya tümör tekrar oluşma riski bulunabilir. Peki hangi polipler tehlikelidir?
Tehlikeli polip” terimi genellikle kolorektal kanserle ilgilidir. Polipler, mukoza zarındaki doku hücrelerinin fazla birikmesi sonucu oluşan küçük yapılardır ve bazen kanserli hale gelebilirler.
Tehlikeli polip türleri arasında şunlar bulunabilir:
- Adenomatöz polip: En yaygın tehlikeli polip türüdür ve kolorektal kanserin en sık nedenidir.
- Serrated polip: Bu tip polip, adenomatöz poliplere göre daha az yaygındır ancak kolorektal kanser oluşma riski daha yüksektir.
- İnflamatuar bağırsak hastalığına bağlı polip: Crohn hastalığı veya ulceratif kolit gibi inflamatuvar bağırsak hastalıklarına sahip olan insanlarda görülebilir.
- Hamartomatöz polip: Bu tip polip, genetik bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkar ve kolorektal kanser oluşma riski yüksektir.
Bu polip türlerinin tehlikeli olduğu belirlendiğinde, cerrahi olarak çıkarılması gerekmektedir. Daha fazla bilgi ve doğru tanı için muayene olunuz.
Polip ve İnfertilite (Kısırlık)
Polipler, rahim de dahil olmak üzere vücudun mukozal yüzeylerinde meydana gelen büyümelerdir. Genellikle iyi huyludurlar (kanserli değildirler) ve fallop tüplerini tıkayarak spermin yumurtaya ulaşmasını zorlaştırırlarsa veya rahim içinde büyüyüp döllenmiş bir yumurtanın implantasyonunu yani yerleşmesini etkilerlerse kısırlığa neden olabilirler.
Bazı durumlarda, polipler düzensiz kanamalara neden olabilir ve bu da kadının hamile kalmasını zorlaştırabilir. Polip teşhisi konan kadınlar, doğurganlığı iyileştirmeye yardımcı olabilecek büyümelerin cerrahi olarak çıkarılmasından yararlanabilir.
Poliplerin kısırlığın birçok potansiyel nedeninden sadece biri olduğunu ve başka faktörlerin de rol oynayabileceğini unutmamak önemlidir. Hamile kalmakta sorun yaşıyorsanız, altta yatan nedeni teşhis etmeye ve en iyi hareket tarzını belirlemeye yardımcı olabilecek bir doktora görünmek iyi bir fikirdir.
Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.