Birçok çift tarafından “Fsh hormonu nedir?” sorusu merak edilmektedir. FSH’nin açılımı “Folikül Stimülan Hormon” dur. FSH hormonu foliküllerin uyarılmasını sağlar. Foliküller ise progesteron ve östrojen hormonlarını üretir. FSH (follikül stimülan hormon), beynin alt kısmında bulunan hipofiz bezleri tarafından salgılanır. FSH hormonu sayesinde, ergenlik çağına gelmiş bireylerin (kadın-erkek) yumurtalık ve testisleri gelişir. Gebelik için fsh değeri önemlidir. Bu nedenle çiftler “hamile kalabilmek için fsh kaç olmalı, fsh hormonu normal değerleri nelerdir?” gibi soruları araştırır.
Fsh Değeri Kaç Olmalı?
Fsh hormonu ne çok düşük ne de çok yüksek olmalıdır. FSH değeri yaşam boyunca, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Yaş ve adet döngüsü, sonuç değerlendirmesi için önemli bir etkendir. Kadınların adet döngü süreci, erkeklerin ise yaşı; FSH değerinde değişikliğe sebep olur.
Erkeklerde
- 0-7 yaş arasında yer alan çocuklarda: <6.7 mIU/mL
- 8 yaş sonrası ve ergenlik sonrası çocuklarda: 1.3-19.3 mIU/mL
Kadınlarda
- 0-7 yaş arasında yer alan çocuklarda : <6.7 mIU/mL
- 8 yaş ve ergenlik sonrası çocuklarda:
- Foliküler faz: 3.1-7.9 mIU/mL
- Ovulasyon fazı: 2.3-18.5 mIU/mL
- Luteal faz: 1.4-5.5 mIU/mL
- Menopoz: 30.6-106.3 mIU/mL
Fsh Testi
Fsh testi infertilite sorununun tanısında ve tedavisinde gerçekleştirilen testlerden bir tanesidir. Kandan ve idrardan fsh değerlerine bakılabilmektedir. Baba adaylarında sperm sayısı düşüklüğünde, testis yetersizliğinde ve cinsel fonksiyon bozukluklarında yapılır. Anne adaylarında ise adet düzensizliklerinde, yumurtalık ve menopoz tespiti için yapılır. Adet döneminin 3. gününde yapılması önerilir böylelikle yumurta rezervi detaylı olarak görülür. FSH testi kısaca kısırlık sorunun altında yatan sebeplerin anlaşılabilmesi için yapılır.
*Fsh test öncesi kullanılan ilaçlar doktora bildirilmelidir.*
Fsh Düşüklüğü Nedir?
Fsh hormonunun kadın ve erkeklerde çok geniş bir yetisi vardır. Fsh hormonu düşüklüğü ergenlikte başlar. Uyarıcı hormon ergenlik çağında gelişimini tamamlayamayarak zayıf yumurtalık oluşumuna neden olur. Normalde folikül olgunlaşarak yumurta hücresini serbest bırakır. Fakat folikül olgunlaşmaz ise yumurtayı salmaz. Buna bağlı olarak da kısırlık meydana gelir.
Gebelik için uygun sperm üretimi gerekir. Uygun sperm üretimi için de FSH hormonu gereklidir. Eğer baba adaylarında fsh düşüklüğü var ise sperm eksikliği meydan gelir. Buna bağlı olarak da kısırlık meydana gelir.
FSH Hormon Düşüklüğüne Sebep Olan Etkenler?
- Gebelik
- Erken Ergenlik
- Orak Hücreli Anemi
- Prolaktin Yüksekliği
- Beslenme Alışkanlıkları
- Böbrek Üstü Tümör
- Menenjit
- Radyasyon Tedavileri
- Bazı Ameliyatlar
- Konjenital Adrenal Hiperplazi
FSH Yüksekliği Nedir?
FSH yüksekliği; değerlerin, normal değer seviyesinden yüksek olmasıdır. Yüksek FSH değeri yumurtalık ve testislerde bir sorun olduğunu gösterir. Kadınlarda FSH yüksekliği yumurtalıkların fonksiyonlarını bozarak menopoz ve polikistik over sendromuna sebep olur.
FSH Kaç Olursa Hamile Kalınır?
Gebelik için FSH değerinin 10 mlU/mL altında olması gerekir. Değerlerin 10 mlU/mL üstüne çıkması gebelik şansını düşürür.