Erkek kısırlığı, tıbbi yardım almadan çocuk sahibi olamama durumudur. Erkek kısırlığı, evli erkeklerin yüzde 15’ini etkileyen yaygın bir durumdur. Çocuk sahibi olmak için yapılan başarısız girişimler, sperm üretimine zarar veren bazı ilaçlara veya hastalıklara maruz kalmak genellikle erkek kısırlığına yol açar. Bilim insanları, erkek doğurganlığının yaşla birlikte azaldığını hatta diyet ve çevre gibi çok sayıda faktörden etkilenebileceğini bulmuşlardır. Bazı durumlarda erkek kısırlığı tedavi ile geri döndürülebilir.
Erkek Kısırlığı Neden Olur?
Çoğu erkek, otuzlu ve kırklı yaşlarında erkek doğurganlığı ile ilgili sorunlar yaşamaya başlar. Erkekler yaşlandıkça erkek doğurganlık sorunları daha yaygın hale gelir. Bunun nedeni, erkek vücudunun 35 ila 40 yaşları arasında cinsel zirvesine ulaşmasıdır. Bu noktadan sonra erkekler, sperm sayılarında azalma ve gebe kalmayı engelleyen diğer durumlarla karşılaşmaya başlarlar. Doktorlar bu durumu düşük sperm kalitesi olarak adlandırır. Erkek doğurganlık sorunlarına katkıda bulunan bazı faktörler arasında yetersiz beslenme, aşırı sigara ve aşırı alkol tüketimi sayılabilir.
Erkeklerde Meydana Gelen Kısırlık Belirtileri
Bir erkek çocuk sahibi olmaya çalışırken, partneriyle cinsel ilişkiye girerken bir ereksiyon elde edebilmeli ve bunu sürdürebilmelidir. Buna ‘boşalma’ denir ve vücudun cinsel ilişki sırasında spermi kadın üreme sistemine bırakmasının birincil yöntemidir. Ereksiyon olamayan erkekler için seks yapmak mümķun olmadığı için hamilelik gerçekleşmez. Bu nedenle, seks sırasında ereksiyon olamayanlar için bu, boşalma problemlerinden kaynaklanan erkek kısırlığının açık bir işaretidir. Genel kısırlık belirtileri ise şu şekildedir. Testislerin normalden küçük olması ve kıllanmanın hiç olmaması yada az olması kısırlık belirtilerindendir.
- Testiste ağrı veya şişlik,
- Vücut kıllarında azalma,
- Tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları,
- Koku alamama,
- Anormal meme büyümesi,
- Ereksiyon olmada veya boşalmada zorluk,
- Az miktarda meni gelmesi,
- Normal sperm sayısından düşük sayıda sperm gelmesi.
Erkeklerde Kısırlık Tedavisi
Erkek doğurganlığı, azospermi yani spermin sıfıra düşmesi kadar azalmışsa kriyoprezervasyon sperm depolama gibi tıbbi tedavilerle tedbir alınabilir. Ayrıca çeşitli diyet takviyelerinin, testosteron gibi üreme hormonlarının seviyelerini yükselterek erkek doğurganlığı artırılabilir. Sonuç olarak, erkek kısırlığının tedavisi büyük ölçüde nedene bağlıdır. Örneğin çevresel toksinler zayıf doğurganlığın nedeni ise bunlar tedaviye başlamadan önce vücuttan çıkarılmalıdır.
Erkek kısırlığı, cinsel işlev sorunları veya üremeyi etkileyen yaşa bağlı sorunlar nedeniyle evli erkeklerin yüzde 15’ini etkilediğini belirtmiştik. Bununla birlikte, erkek doğurganlık sorunlarından muzdarip erkekler için birçok tedavi mevcuttur. Sonuç olarak; karşılaştıkları kısırlık (infertilite) sorununu aşmak isteyen çiftler, tüm semptomlar başarılı bir şekilde tedavi ettirdiğinde bebeklerine başarılı bir şekilde kavuşurlar.
Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.