Gebelik süresi yaklaşık 40 haftadır. Bu süre zarfında, anne ve çocuk yakından etkileşime girer. Geçen her hafta anne ve çocuk nihai hedeflerine yaklaşır. Yani doğum ve yeni hayat.
Gebeliğin 23. haftasında fetüs yaklaşık bir greyfurt büyüklüğündedir. Artık gözler, burun, kulaklar, ağız ve diğer iç organlar hızla gelişmektedir. Fetüs de bu noktada vücudunun çoğunu kaplayan kıllar edinmiştir. Ayrıca bu aşamada el ve ayak tırnaklarına sahiptir. Kollardaki ve bacaklardaki kemikler şimdi önceki aşamalara göre daha hızlı gelişiyor. Fetus ayrıca uzuvlarını hareket ettirebilir ve uzatabilir.
23. Haftalık Bebek Görüntüsü
Fetusun iç organları gelişimin bu aşamasında daha belirgin bir şekilde görünmeye başlar. Gözler artık tamamen gelişmiştir ve ince detayları görebilir. Kulaklar artık kıkırdakla kaplıdır, sesleri net bir şekilde duymak için yeterince iyi çalışır. Ağızda diş tomurcukları belirginleşmiş ve yutma refleksi gelişmiştir. Anne adayı bebeğe besin sağlamaya devam eder. Daha sonra gıda, çeşitli vücut organları yoluyla annenin sistemine geri gönderilmeden önce bebekte sindirim süreçlerinden geçer. Bu süreç, hamilelik sırasında hem anneyi hem de bebeği iyi besler.
Fetüs, gelişimin birkaç hafta önce başladığı zamana kıyasla şu anda birçok yeteneğe sahip. Ancak doğuma kadar hem anne hem de çocuk için daha uzun bir yol vardır. Bu yolun 23. haftasında fetus yaklaşık 500 gram ağırlığında, 29 cm boyutundadır. Bu haftalarda akciğer gelişimi ön plandadır. Akciğerlerde oksijen ve karbondioksit geçişi kolaylaşır. Bu nedenle cildi kırmızı tonlarındadır. Ek olarak tatma, dokunma duyuları geliştiği için elini ağzına götürmeye başlayacak.
23 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?
- El ve ayaklarda kızarıklık,
- Ayak ve ayak bileklerinde şişme,
- Cilt gerginliğinden kaynaklanan yara izleri,
- Göbeğin ortasında linea nigra (koyu çizgi) denilen uzun siyah izler ,
- Meme başı çevresinde koyulaşma ,
- Kloazma olarak tanımlanan hamile maskesi,
- Kilo artışı,
- Baş, sırt ve bacak ağrıları,
- Diş etlerinde hassasiyet,
- Kramp artışı,
- Cilt parlaklığı artışı,
- Kabızlık.
Gebeliğin 23. haftası fiziksel değişikliklerin yanı sıra hormonal değişikliklerin de devam ettiği bir dönemdir. Ruh hali değişimleri özellikle hamileliğin ilk ve son üç aylık döneminde yaygındır. Hamile annelere bu hormonal dalgalanmalar sırasında heyecan ve neşelerini kaybederlerse hem eşlerinden hem de uzmanlardan yardım almalıdır.
Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.