Vajinismus

Vajinismus Tüp Bebek

Vajinismus nedir? Vajinismus tedavisi nasıl olur?

Vajinismus, kadının kendi isteğine rağmen cinsel birleşme sırasında vajinanın dışını çevreleyen kasların korku ve endişeye bağlı kasılması sonucu ağrılı veya gerçekleşmeyen cinsel ilişki duruma denir. Tüm dünyada yaygın olarak seyreden vajinismus, çiftler arası problemlere sebep olabilmektedir.

Vajinismus Nedir?

Vajinismus hastalığı, sıklıkla jinekolojik muayene ile teşhis edilirse de bilinç altında yatan korku duygusu; psikiyatri hekimleri tarafından da ‘kaygı bozukluğu’ şeklinde tanımlanmaktadır. Korku aslında beden bütünlüğünü koruyan, bizi hayatta tutmaya yarayan güçlü bir duygudur. Çünkü korku duygusu ile bir takım tehlikelerden korunuruz. Fakat kadın bedeninin fizyolojik davranışlarına karşı korku geliştiği zaman, özellikle cinsel fonksiyonlara karşı korku geliştiğinde fayda vermekten çıkıp yerini vajinismus diye tanımladığımız bir hastalığa dönüşmektedir.

Vajina kaslı bir dokudan oluşmaktadır. Bu kaslar idrar yaparken, doğum yaparken oldukça etkendir. Vajinadaki kaslar genişlemezse; kadın cinsel birleşme sırasında, jinekolojik muayenede, parmak, tampon veya fitil gibi cisimleri vajina içerisine almada, ağrı veya hiç alamama gibi sıkıntıları yaşar. 2013 yılında ABD Psikiyatri derneği tarafından yapılan sınıflama sisteminde ‘vajinismus’ ve ağrılı birleşme (disparoni) sorunu aynı sınıfta genito pelvik ağrı ve penetrasyon bozukluğu grubunda yer almıştır. Bu tanıma göre vajinismus bir cinsel ağrı ve birleşme problemi olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle kadın doğum hekimlerinin daha fazla ilgi alanına girmiştir.

Vajinismus Hastalığı Nasıl Bir Hastalıktır ?

Vajinismus hastalığı, cinsel işlev bozukluğu olmasının yanı sıra çiftlerin birbirlerine olan duygularının yıpranmasına, ortak hazza ve en önemlisi neslin devam etmesine zarar veren ama tedavisi olan bir hastalıktır. Ülkemizde her 10 kadından 1’inde sorun olan vajinismus sadece kadınların değil, çiftin sorunu olarak görülmelidir. 

Vajinismus Çeşitleri Nelerdir ?

Vajinismus doğuştan gelen bir sorun değildir, sonradan da ortaya çıkabilir. Birincil ve ikincil olmak üzere vajinismus iki şekilde inceleyebiliriz.

Birincil vajinismus: Daha önce hiç cinsel ilişkiye girmemiş, cinsel birleşmeyi denemelerine rağmen birleşmenin olmadığı durumdur. En sık görülen vajinismus türüdür. Bu hastaların birçoğu daha önce ilişkiye girmediği için bakiredir.

Sekonder vajinismus: Cinsel birleşmede bir sorun olmayan kadınlarda, travmaya veya cerrahi müdahale sonucu sonradan oluşan vajinismus türüdür. Bu hastalarda sonradan oluşan ağrılı cinsel ilişki ve kasılma durumu söz konusudur.

Disparoni Nedir?

Cinsel ilişki sırasında ağrı durumuna disparoni (dyspareunia) denir. Jinekolojik muayene sonrasında tanı konulur. Vajinismus hastalarının bir kısmı hiç cinsel ilişkiye giremez. Bir kısmı ise ağrılı cinsel ilişki yani disparoni durumu yaşarlar.

Vajinismus Sebepleri Nelerdir?

Vajinismusun en önemli sebebi doğru bilinen yanlışlar dır. Erken yaşta kız çocuklarına cinsel kimlikleri hakkında verilen yanlış bilgiler ile başlar. Kız çocuklarının bilinçaltına yerleştirilen cinsel kimliği hakkında korku ve endişeye neden olan mesajlar vajinismusun önemli nedenleri arasındadır. Kadınlarda erken yaşta başlayan korku ve endişe ilk cinsel ilişki veya ilk gece korkusu ile karşımıza çıkar. Çok acı verici, içinde birşey parçalanıyormuş durumu, aşırı kanama, kilitli kalma gibi anlatılan yanlış hikayeler kadınlarda korku ve endişeye neden olur. Bu olumsuz psikolojik baskı durumları kadınlarda fiziksel kasılmalara yani vajinismusa neden olmaktadır.

  • Kadın ve erkeğin cinsel yanlış öyküleri
  • Doğru bilinen yanlışlar
  • Cinsel travmalar
  • Bilişsel çarpıtmalar
  • Kızlık zarına verilen önem 
  • İlk gece korkusu

Vajinismusun Belirtileri Nelerdir?

Vajinismus belirtileri, ön sevişme sırasında gayet rahat ve haz alan kadının, cinsel birleşme (penetrasyon) sırasında:

  • Ağrı endişesiyle kendisini kasma,
  • Bacaklarını kapatma,
  • Partnerini itme,
  • Kalçasını yukarı veya yana kaçırma.

Kadın klitoris uyarısı orgazm ve tatmin duygusu yaşayabilir. Fakat birleşme sırasında haz yerini ağrı veya hiç birleşemeyen cinsel ilişkiye bırakır.

Vajinismus Neden Olur?

  • Stres
  • Heyecan
  • Kürtaj
  • Hamilelik korkusu
  • Özgüven problemi yaşamak
  • Cinsel performans nedeniyle kaygı yaşamak
  • Partnerinden çekinmek
  • Travmatik olaylar (cinsel istismar)
  • Vajina içerisinde perde olması
  • Cinsel birliktelik hakkında bilinen yanlışlar
  • Ön sevişmenin kısa tutulması
  • Kadının ilk ilişkide partneri tarafından zorlanması
  • Ebeveynlerinin cinsel birlikteliklerine tanık olma
  • Anksiyete bozuklukları

Vajinismustan Korunmak İçin Neler Yapılır?

  • Alkol tüketiminizi sınırlandırın çünkü alkol cinsel tepkiyi azaltır.
  • Sigara kullanımınıza son verin. Vücudun kan akışı düzenlenerek kasılmalar giderilir. 
  • Düzenli egzersiz, yoga ve meditasyon yapmaya özen gösterin. Bu aktiviteler hem stresinizi azaltır hem de kaslarınızın gevşetir.
  • Kendinizle vakit geçirin. Vücudunuzu sevin, böylece kendinize olan ön yargılarınız kırılacak.

Vajinismus Tedavisi?

Vajinismus, sadece kadının değil çiftin sorunudur. Çiftler çoğunlukla bu durumdan utanır ve muayene olmaktan çekinir fakat bu durum yanlıştır. Tedaviye çiftlerin birlikte katılması tedavide başarıyı doğrudan etkiler. Erkek partner, eşine suçlayıcı tavırlarla yaklaşmamalı aksine “Doğal bir süreç ve beraber atlatacağız.” tavrı sergilemelidir. 

Vajinismus tedavisinin doğru adresi her ne kadar psikiyatri olsa da, fiziksel bir neden olasılığına bağlı kadın doğum uzmanı ile süreç yönetilmelidir.

Vajinismusta, tanıdan sonra terapilere başlanır. Bilişsel ve davranışsal terapiler, nefes ve gevşeme egzersizleri tedavinin parçasını oluşturur. Doğru bilinen yanlışlar ortadan kaldırılarak çiftlere cinsel eğitim verilir. Cinselliğe karşı olumsuz önyargılar, endişe ve korkuya neden olan durumlar açıklanarak ortadan kaldırılır. Tedavide sadece cinsel birleşme değil kadının cinsel ilişkide zevk alma ve orgazm olma teknikleri anlatılır. Vajinismusun ilaç veya operasyonla tedavisi mümkün değildir.

Öneri

Vajinismus, kadınların cinsel rahatsızlıkları arasında tedavideki başarı oranı en yüksek hastalıktır. Tedavi için vakit kaybetmeden girişimde bulunmanızı öneririz. Erkeklerin eşlerine destek olması konuyu çiftin sorunu olarak görmesi çok önemlidir. Birlikte tedavi süreci başarıyı artıracak, tedavi zamanını kısaltacaktır. Kadın doğum uzmanının ve Psikiyatri uzmanın süreci birlikte yönetmesi uygun olacaktır.

#kadınlıkgüzeldir.

Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz. 

Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz

    Sık Sorulan Sorular

    Vajinismus cinsel ilişki sırasında kendini belli eden bir sorundur. Ön sevişmede sorun yokken birleşme anında istem dışı kasılma, korku yaşayıp; birleşme olmaması için partnerinizi itiyorsanız muayene olmanız gerekmektedir.

    Elbette, bunun için eve yapabileceğiniz egzersizler mevcut.

    Ön sevişmeden dolayı ıslanmalar olabilir.

    Vajinismus birey ilişkiye giremez. Birleşme denemelerinde yanma ve acı hisseder.

    Bekar kadınlar çoğunlukla vajinismus olduğunu anlamaz. Çünkü cinsel ilişki sırasında kendini belli eden bir sorundur.

    Cinsel birleşme yaşayamıyorsanız ve vajinismustan şüpheleniyorsanız jinekolog hekime giderek muayene olmalısınız.

    Muayene; gözle, genital organların incelenmesi sonucu yapılır.

    Vajinismus düzeyine bağlı olarak tedavi süresi değişir. Toplam tedavi süresi en fazla 1 hafta sürmektedir.

    %85-90 psikolojiktir. Cinsel birliktelik hakkında bilinen yanlışlar bilinçaltında korku duygusunu oluşturmaktadır. Korku duygusu ise cinsel birleşme esnasında vücudu korumak için “kaç” komutu vermektedir.

    Tedavi gerçekleşmediği sürece vajinismus problemi devam eder.

    Vajinismus kalıcı olarak tedavi edilmektedir.

    Düşükte olsa böyle bir ihtimal vardır. Fakat tedavi edilmeyen vajinismus doğum sırasında büyük problemlere yol açabilir.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir