Yumurtalık Takibi ve İlişki Planlaması

Yumurtalık Takibi Ve İlişki Planlaması - Novafertil

Yumurtalık takibi, bir kadının adet döngüsü sırasında yumurtalıklarının hangi aşamalarında olduğunu takip etmeyi amaçlar. Bu takip, bir kadının adet döngüsünde ne zaman daha muhtemel olduğu tahmin edilen yumurtlama sürecini takip etmeye yardımcı olur. Yumurtalık takibi, hamile kalmayı planlamaya yardımcı olabilir ve ayrıca kadınların adet döngülerinin sağlıklı bir şekilde işleyip işlemediğini değerlendirmeye yardımcı olabilir. İlişki planlamasında temel yöntem adet başlangıcını 1. Gün sayıp 14-15-16-17-18 günlerde sıklıkla ilişkiye girmektir.

Yumurtalık takibi yapmak için birkaç yöntem vardır. Bunlar:

  • Bazal vücut sıcaklığı ölçümü: Bu yöntem, kadının vücut sıcaklığının sabah kalkışta ölçülmesini ve ölçümlerin bir grafikte gösterilmesini içerir. Yumurtlama sırasında, vücut sıcaklığı bir miktar düşer ve sonra tekrar yükselir.
  • Ovülasyon testleri: Bu testler, yumurtlama sırasında vücutta salgılanan luteinizing hormonu (LH) seviyesini ölçer. LH seviyesi yükseldiğinde, yumurtlama muhtemelen yakındır.
  • Servikal mukus ölçümleri: Bu yöntem, rahim ağzının çıkışında bulunan mukusun kalitesini takip etmeyi içerir. Yumurtlama sırasında, mukus daha az viskoz hale gelir ve daha akıcı hale gelebilir.
  • Rahim ağzı ölçümleri: Bu yöntem, rahim ağzının pozisyonunu ve sertliğini ölçmek için bir jinekolog tarafından yapılır. Yumurtlama sırasında, rahim ağzı daha yumuşak ve daha açık hale gelebilir.
Yumurtalık Takibi - Novafertil

Yumurtalık takibi, hamile kalmayı planlamaya yardımcı olurken, ilişki planlaması da bir çiftin cinsel ilişkiyi ne zaman yapacağını belirlemeyi amaçlar. 

Cinsel ilişki planlaması, bir kişinin cinsel sağlık ve doğurganlık hedeflerine uygun bir şekilde cinsel ilişkiye girmesi için yapılan bir tasarımdır. Bu, bir kişinin cinsel ilişkiyi ne zaman, ne sıklıkta ve hangi yöntemlerle yapacağını düşünmesine yardımcı olabilir.

Cinsel ilişki planlaması, cinsel sağlık ve doğurganlık hedeflerine ulaşmak için birçok farklı yöntemleri kullanabilir, bunlar arasında doğurganlık kontrol yöntemleri, doğurganlık takip yöntemleri ve cinsel ilişkiyi ertelemek gibi yöntemler bulunmaktadır.

Doğurganlık takip yöntemleri, bir kişinin doğurganlık döngüsünü takip etmeyi ve cinsel ilişkiyi hamile kalmayı düşündüğü zamanlarda yapmayı amaçlar. Bu yöntemler arasında en yaygın olanı yukarıda bahsettiğimiz bazal vücut sıcaklığı ölçümüdür. Bu yöntemler, bir kişinin doğurgan olduğu zamanları tespit etmek için kullanılır ve cinsel ilişkiyi o zamanlarda yapmak hamile kalmayı daha olası hale getirir. Ek olarak Cinsel ilişkiyi ertelemek, cinsel ilişkiyi belirli bir süre için ertelenmesini amaçlar. Bu, cinsel sağlık ve doğurganlık hedeflerine ulaşmak için bir yöntem olabilir. 

İlişki Planlaması - Novafertil

Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz. 
Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doktorumuz İle Görüşme Sağlayın

Uzman Doktorlarımız İle Görüşerek Aklınıza Takılan Tüm Sorulara Yanıt Alabilirsiniz Formu doldurun Doktorumuz sizin için yanıtlasın.

Op. Dr. Zehra Bebek
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı