Yapılan araştırmalara göre tüp bebek tedavisinde beslenme, tedavinin başarılı sonuçlanması için önemli bir etkendir. Tüp bebekte beslenme, kısırlığı tedavi ederek hamile kalmayı etkilemez. Fakat tüp bebek sürecinde beslenme kaliteli sperm ve yumurta oluşumunu sağlar. Özetleyecek olursak tüp bebek öncesi beslenme hamile kalmak için sağlıklı bir ortam oluşturur. Ayrıca tüp bebek tutma şansını artırmak içinde beslenmeye dikkat edilmesi gerekir.
Anne adayının edinmiş olduğu sağlıklı beslenme alışkanlığı tüp bebek tedavi süreci için etkilidir. Bu nedenle anne adayı, tüp bebekte yumurta kalitesini artıran yiyecekler ve tüp bebek tedavisinde faydalı yiyecekler hakkında bilgi edinip ona göre beslenme gerçekleştirmelidir. Beslenme programı ise diyetisyen tarafından hazırlanmalıdır. Diyetisyen çifte özel olarak beslenme programı oluşturur. Özellikle transfer sonrası beslenme programı anne adayı için önemlidir. Tüp bebek embriyo transferi sonrası beslenme programı ile vücudun ihtiyacı olan; vitamin, mineral ve protein değerleri karşılanarak embriyonun rahme tutunması kolaylaşır.
İşlenmiş gıdalar, trans yağlar, rafine şeker ve rafine karbonhidrat gibi besin değeri olmayan yiyecekler tüp bebek tedavisinde yenmemesi gerekenler listesinde yer alır. Bu yiyecekler sperm ve yumurta kalitesini bozmakla beraber, sağlıklı bir gebelik ortamı oluşturmaz.
Tüp bebek başarı oranı sağlayacak besin türleri aşağıda verilmiştir:
Çinko İçeren Besinler: Üreme sistemi için mühimdir. Yeterli seviyeye ulaşması durumunda, yumurtaların düzgün ve yeterli kaliteye ulaşmasını sağlar. Bu nedenle tüp bebek tedavisi aşamaları boyunca günlük 15 mg çinko alınmalıdır. Çinko içeren besinler arasında; tahıllar, yağsız et, balık, fasulye, süt, kabak çekirdeği, ayçiçeği, ceviz, badem, yumurta, istiridye vardır.
Karbonhidrat İçeren Besinler: Vücudun enerji kaynağı olan karbonhidratlı besinlerin tüp bebek tedavisinde önemli bir rolü vardır. Karbonhidrat içeren besinler arasında; yulaf, arpa, nohut, buğday, mercimek, muz, elma ve pancar gibi faydalı besinler vardır.
Doymamış Yağ Asitleri İçeren Besinler: Doymamış yağ asitleri içeren besinlerde Omega-3 miktarı fazladır. Omega-3 miktarı fazla olan besinler üreme sistemine iyi geldiği için tercih edilmelidir. Bu besinler arasında avokado, zeytinyağı, kabuklu yemişler, uskumru, orkinos, ve somon gibi faydalı besinler vardır.
Özellikle avokado üzerinde durmamız gerekir. Tüp bebek tedavi sürecinde avakado, yumurtalıkların sağlığını iyileştirir. Bu nedenle gebelik döneminde ve öncesinde beslenme programında yer alması gerekir.
Protein İçeren Besinler: Enerji ihtiyacını karşılar, bağışıklık sistemini güçlendirir ve yumurtalıklarda yumurta hücresinin olgunlaşmasına sebep olur. Protein içeren besinler arasında; balık, yumurta, az yağlı et ve baklagiller gibi faydalı besinler vardır.
Taze Sebze Ve Meyveler: Vücudun üreme sistemi sağlığı ve bebeğin rahme tutunma şansını artırmak için tüketilmelidir. Taze sebze ve meyve arasında; incir, dut, balkabağı, dereotu, çilek, yeşil yapraklı sebzeler, elma, portakal, havuç gibi faydalı besinler vardır. Tüm bu besinleri mevsiminde tüketmeye özen göstermelisiniz.
Su: Vücudun temel ihtiyacı arasında yer alır. Bu nedenle günde az 2 litre tüketilmesi gerekir. İdeal su tüketimi doğurganlığı ve tedavinin başarı oranını etkiler.
Novafertil Tüp Bebek Merkezimizde, diyetisyenimiz tedavinin başlangıcından sonuna kadar çiftlerimize doğru beslenme önerilerinde bulunarak, tedavinin tüm aşamalarını destekler.