Stres İnfertiliteye Sebep Olur Mu?

Stres İnfertiliteye Sebep Olur Mu?

Çocuk sahibi olamamak toplumda bir başarısızlık hatta kusur olarak simgelenir. Simgelenme nedeniyle aile veya çiftin çevresinde yer alan kişiler çocuk sahibi olmaları için baskı uygularlar. Uygulanan baskılar, çiftlerin kendilerini eksik hissetmesini düşündürerek stres altına sokar. Bu stres ile eşler birbirlerini suçlar. Sürekli yaşanan stres ise infertiliteye sebep olur. Özellikle stres kadınlarda daha etkilidir. Çünkü beyin stresi algıladığı an üreme fonksiyonlarını etkisiz hale getirir ve yumurtlama durur. Ayrıca aşırı stres anne adaylarında fallop tüpü spazmlarına, baba adaylarında sperm sayısının azalmasına sebep olur.

Kısırlık tedavi sürecinde stres yaratan şey ise bilinmezliktir. Tedavi süreci başarılı mı olacak yoksa başarısız mı olacak derken maddi manevi stres yapılır. Stres, infertilite tedavisini olumsuz etkileyerek gebelik şansını düşürür. Tedavi sürecinde yaşanan stres, yumurta kalitesini etkiler ve düşük yapma riskini artırır. Stres doğrudan olmasa bile dolaylı yoldan tedaviye mutlaka etki eder. Bu nedenle infertilitenin tıbbi bir konu olduğunun kavranması ve bilinçli bir şekilde infertilite merkezi ile görüşülmelidir. Tüp bebek merkezinde yer alan psikolog, çiftlerin stres problemini gidererek tedavi sürecine yardım eder.

Stresin Fizyopatolojik etkileri de mevcuttur. Bunlar nabız değişikliği, nefes değişikliği, uyku ve yeme alışkanlıklarının bozulmasıdır. Bozulmalar sonucu hormonal bir değişim meydana gelerek üreme fonksiyonlarını etkiler. Üreme fonksiyonları durunca gebelik oluşmaz. Gebelik istediği halde elde edemeyen çiftlerde; takıntı, değersizlik, yetersizlik ve içe kapanma görülür.

Stres Yaşayan Çiftlerin Yapması Gerekenler:

  • İnfertilite tedavisi hakkında tam ve doğru bilgi edinmek.
  • Açık ve etkili iletişim kurmak.
  • Duygusal gerilimi azaltmak için egzersizler yapmak.
  • Beslenmeye dikkat etmek.
  • Kafein içeren içecekleri azaltmak.
  • Tedavinin her aşamasında eşinizin yanında olduğunu belirtmek veya desteklemek stresi azaltarak gebelik şansını artırır.

Novafertil Tüp Bebek Merkezi olarak 81 ilde binlerce mutlu aileye vesile olduk. Sizde infertilite probleminizin nedeni ve uygun tedavi seçenekleri hakkında bilgi edinmek istiyorsanız bizimle iletişime geçin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir