Tüp bebek tedavisi ile SMA taşıyıcısı çiftlerin de sağlıklı bebeklere sahip olabileceğinden bahsedeceğiz fakat öncelikle “sma hastalığı nedir neden olur?” sorularına bakalım.
SMA Ne Demek?
Spinal Müsküler Atrofi (SMA) sinir sistemini ve iskelet kas sistemini etkileyerek kas kaybı ve zayıflığa sebep olur. SMA genetik mi sorusu çok merak edilmektedir. SMA doğuştan gelen kalıtsal bir hastalıktır. Zamanla hücreleri etkileyerek yürüme, yemek yeme ve nefes alma gibi temel fonksiyonları engeller. Belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösteren bu kalıtsal hastalık, kişilerin hayat kalitesini düşürür.
Eşim Ve Ben SMA Taşıyıcısıyız Ne Yapmalıyız?
Mutlu yuvanızda hayalini kurduğunuz bebeğiniz, sizinle aynı hastalığı taşımak zorunda değil. Genetik rahatsızlığı olan çiftlerin, dünyaya sağlıklı bebek getirmesi tüp bebek tedavisi ile mümkün. Tüp bebek tedavisi; kadın üreme hücresi yumurtalıkların ve erkek üreme hücresi spermlerin laboratuvar ortamında birleştirilmesi ile elde edilen embriyoların transfer işlemidir. SMA taşıyıcılık riski ülkemizde oldukça yüksektir. Dünyaya gelen sma bebek zamanla temel fonksiyonları kaybettiği için hem kendi hemde aile için oldukça zordur. Bu sebeple günümüzde evlenecek ya da bebek sahibi olmak isteyen çiftlere SMA taraması yapılmaktadır. Böylelikle çiftler dünyaya gelecek bebeklerine, hastalıklarını miras bırakmazlar.
Hem annede hem de babada SMA geni taşıyıcılığı var olması durumunda; çocuklara sağlıklı bir hayat, çiftlere güneşli günler armağan etmek için tüp bebek tedavisi tercih edilmelidir. Tüp bebek tedavisinde elde edilen embriyolardan birkaç hücre alınarak genetik olarak incelenir. İncelemeler sonrası SMA hastalığı olmayan embriyolar diğerlerinden ayrıştırılır. SMA hastalığı tespit edilemeyen embriyolar seçilerek anne rahmine transfer edilir.
SMA Taşıyıcısı Olan Çiftlerin Tüp Bebek Tedavisini Devlet Karşılıyor Mu?
Taşıyıcı ve bebek sahibi olmak isteyen çiftler “genetik hastalıklar tedavi edilebilir mi, ücretsiz tüp bebek tedavisi var mı?” gibi sorulara yönelirler. Sağlık Bakanlığı, evlenecek veya gebelik isteyen çiftlere ücretsiz sma genetik testi yapmaktadır. Peki sma testi nasıl yapılır? İlk olarak baba adaylarından kan alınarak tarama yapılır. Tarama sonucu taşıyıcılık tespit edilirse, anne adayından kan örneği alınır. Anne adayında da taşıyıcılık durumu tespit edilirse; çiftin gebeliği SMA hastalığı için risk oluşturuyor demektir. SGK nın genetik hastalıklarla ilgili yönetmeliği bulunmaktadır. Ancak henüz netleşmeyen konuların bulunduğu bu yönetmelik ile yakın zamanda tedavi için çiftleri tedavi için devletten destek alabilir hale geleceğini düşünüyoruz.
Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Uzman embriyologlarımız, son teknoloji laboratuvarlarımız ile embriyolarda genetik incelemelerini hassasiyetle gerçekleştirerek sağlıklı bir çocuk sahibi olmanıza aracılık ediyorlar. Doğru merkez seçimi, genetik taşıyıcılığı bulunan çiftler için oldukça önemlidir. Doktorlarımız size en uygun tedavi yöntemini uygulayarak sizi, tedavinizi ve dünyaya gelecek bebeğinizi riske atmaz. Tüp bebek tedavi yöntemi hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.