Rahim Şekli Bozukluğu Nedir?

Rahim Şekli Bozukluğu Nedir?

Rahim, ters armut şekline sahiptir. Şekilde oluşacak değişiklikler rahim fonksiyonlarına etki eder. “Vajina şekil bozukluğu nedenleri ve rahim eğriliği nasıl düzeltilir?” sorularını cevaplandırmadan rahim yani diğer adıyla uterustan bahsedeceğiz.

Rahim nedir?

Rahim, kadın üreme organıdır. Kas bakımından en güçlü organlardan biridir. Ucunda rahim ağzı, yan tarafında fallop tüpü yer alır. Rahim iç tabakası (endometrium) mevcuttur. Bu organda embriyolar gelişir. Hamilelik gelişmezse her ay düzenli olarak adet kanaması gerçekleşir. Bu sürece rahim dokusu düzenli olarak yenilenerek hamileliğe hazırlanır.

Rahim bozukluğu kadınlar için büyük bir sorundur. Doğuştan ya da sonradan rahim şekil bozukluğu oluşur. Rahimde şekil bozukluğu, hem gebelik şansını düşürür hem de gebeliği düşükle sonuçlandırır. Bu nedenle rahim şekilleri, gebelik öncesi araştırılmalıdır. Eğer rahimde şekil bozukluğu var ise gebelik öncesi tanı konulmalıdır. Belirtileri fazla olmadığı için birçok kadın, rahminde şekil bozukluğu olduğunu anlayamaz.

Şekil bozukluğu olup olmadığını anlamak için rahim filmi (HSG), manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ya da 3 boyutlu ultrasonografi yapılması gerekir. Özellikle son yıllarda gelişen teknoloji, rahatlıkla rahim şekil bozukluğuna teşhis konulmasını mümkün kılmıştır.

Rahim Şekil Bozukluğu

Rahim şekil bozuklukları farklı şekillerde ortaya çıkar. Bunlar; Agenezi, Unicornuate uterus ve Bicornuate uterus.

Agenezi: Agenezi de rahim, çok küçüktür veya hiç yoktur. Uterus Didelphys de ise iki rahim vardır. Bu bozukluklar çok nadir görülür.

Unicornuate uterus: Rahim, normal rahmin yarısı kadardır. “Tek boynuzlu rahim” olarak ifade edilir. Unicornuate uterus tek bir fallop tüpüne bağlıdır. Bu duruma sahip olan kadınlar, hamile kalabilir ancak düşük riski yüksektir.

Bicornuate uterus: Kalp şeklinde rahim görünümü vardır. “Çift boynuzlu rahim” olarak ifade edilir. Bu duruma sahip olan kadınlar, hamile kalabilir ancak düşük riski yüksektir.

Rahim Şekil Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

  • Adet döngüsünün dışında karın ve kasıklarda şiddetli ağrı.
  • Düşükle sonuçlanan gebelikler.
  • Erken doğum.
  • Adet kanamasının gerçekleşmemesi.
  • Adet kanama döneminde ağrı.

Bu belirtiler bir ya da birkaçı ortaya çıkarsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

T Şeklinde Rahim Ve Ameliyatı

T şeklinde rahim, dar ve T şekline sahiptir. T şeklinde rahime sahip olan kadınların rahim yan duvarları çok kalındır. Bu nedenle hamile kalabilir ancak düşük riski yüksektir. Ayrıca dış gebelik de gerçekleşebilir. Ameliyat ile sağlıklı gebelik elde edilir. Bu durumda histeroskopi denilen yöntem ile ameliyat gerçekleştirilir. Ameliyat, vajinadan rahim içine girilerek uygulanır. Rahim içerisinde rahim boşluğu yan duvarlar kesilerek genişletilir. İşlem ortalama 20 dakika sürer.

Y Şeklinde Rahim Ve Ameliyatı

Bu rahim doğuştan gelen bozukluğa sahiptir. Bicornuate uterus olarak da bilinir. Rahim görüntüsü dışarıdan bakıldığında kalp şekline sahiptir. Kalp şeklinde rahim, anne karnında gerçekleşir. Rahim iki parça halindedir ve zamanla birleşir. Birleşme sonrası ortadaki duvar kalkar ve rahim şekillenir. Bazen de iki parça tam birleşme gerçekleştiremediği için rahim boşluğunda Y şekli oluşur.

Y şeklindeki rahimin tanısı zordur. Çünkü Septata ve Bicornuate uterus şekil olarak birbirlerine benzerler. Tek fark Septate de rahmin ortasına bulunan duvar, alttan kaybolur ancak üst kısımdan kaybolmaz. Tanı için histeroskopi ve laparoskopi tekniği kullanılır. İki sorununda tedavi yöntemi farklı olduğu için teşhis çok önemlidir. Bu sorunlara sahip olan kadınlar, hamile kalabilir ancak düşük ve erken doğum riski yüksektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir