Her yaştaki kadınları ilgilendiren birtakım kadın hastalıkları vardır. Hastalığa sebep olan birçok faktör vardır. Özellikle ilerleyen yaş ve yanlış beslenmeden dolayı yaşam kalitesini etkileyen sorunlar ortaya çıkar. Rahim kalınlaşması da bu sorunlardan bir tanesidir.
Bu içeriğimizde rahim kalınlaşması neden olur?, rahim kalınlaşması belirtileri ve rahim kalınlaşması tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?
Endometrium kalınlığı yani diğer adıyla rahim duvarı kalınlaşması; rahim içi duvarının normalden daha fazla kalınlaşması durumudur. Rahim bölgesi çoğunlukla kastan oluşur. Rahim duvarı yaklaşık 28 günde bir gerçekleşen adet döngüsü ile kalınlaşarak olası gebeliğe kendini hazırlar. Kalınlaşmaya sebep olan birtakım hormonlar vardır. Bunlar LH ve FSH hormonlarıdır. Salgılanan hormonlar; yumurtalıkları olgunlaştırıp, çatlatır. Bu süreçte gebelik oluşmaz ise rahim içi duvarı, pul pul veya parça parça dökülerek tekrar incelir. Oluşan adet döngüsü menopoz dönemine kadar devam eder. Döngü sürecinde vücut dışına atılan doku parçaları normalinden daha fazla ise rahim duvarında kalınlaşma söz konusudur.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Neden Olur?
Geçirilen rahatsızlıklara bağlı olarak progesteron salınımı azalır. Progesteron hormonu, yeterli düzeyde salgılanmadığı takdirde endometrium kalınlaşması gerçekleşir.
Rahim kalınlaşmasına sebep olan diğer faktörler:
- Diyabet.
- Genetik yatkınlık.
- Hipertansiyon.
- Tümör.
- Polikistik over sendromu.
- Uzun süre östrojen tedavisi görmek.
- Son olarak obezite rahim duvarı kalınlaşmasına neden olur.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri Nelerdir?
- Normalden uzun süren âdet kanaması.
- Adet kanamasının normalden fazla olması.
- Adet döngüsünün düzensizleşmesi.
- Düzensiz lekelenme.
- Adet döngüsünün ağrılı geçmesi.
- Adet döngüsünün 21 günden kısa aralıklarla gerçekleşmesi.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Tanısı Nasıl Konulur?
Rahim duvarının kalınlaşmasında belirgin belirtilerden biri adet döngüsünün düzensiz olmasıdır. Rahim duvarı kalinlasmasi yaşayanlar en çok düzensiz ve yoğun vajinal kanamadan şikayet ederler. Ayrıca adet döneminde olunmadığı halde kanama veya lekelenme oluşur. Rahim duvarı kalinlasmasi yorumlarından da kadınlar adet döngüsünde şiddetli ağrı olduğunu belirtmişlerdir.
Belirtileri yaşayan kadınların zaman kaybetmeden muayene olması gerekir. Çünkü rahim duvarı kalınlaşması başta kanser olmak üzere birçok sağlık sorununun oluşmasına yol açar. Rahim duvarı kalınlaşması yaşayanlar için bazı testler mevcuttur. Bunlar; transvajinal ultrason, histeroskopi ve biyopsi tekniğidir.
Transvajinal Ultrason: Uygun hastalara çubuk şeklindeki ultrason probu ile vajinaya girilir. Prob ile vajinal yoldan rahim görüntülenerek rahim duvarı kalınlığı ölçümlenir. Bu teknikte ağrı veya acı oluşmaz.
Histeroskopi: Vajinal bölgeden özel bir optik cihazla girilerek rahim içerisi birkaç kat büyütülür. Kamera yardımıyla; rahim kanalı, rahim içi ve tüplerin giriş delikleri ekrandan izlenerek rahatlıkla tanı konulur.
Biyopsi: Rahim içi boşluğunu döşeyen tabakanın ne amaçla geliştiğini ayırt etmek için yapılır. Alınan doku örneğinin sonucuna göre tedavi süreci şekillenir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi
Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi; hastanın yaşına, rahim durumuna, hormon düzeyine ve hiperplazide atipinin olup olmamasına göre belirlenir. Bu nedenle tedavi yöntemi hastalar arasında farklılık gösterir. Bilinmesi gereken bir noktada rahim duvarı kalinlasmasi bitkisel tedavi ile giderilmeyeceğidir.
Hiperplazide atipinini rahim kanserine dönüşmesi riski mevcuttur. (Ameliyat edilirse de rahim zarı kanseri oluşabilir.) Atipi tanısı konulmuş ise ilaç tedavisine başlanır. Rahim duvar kalınlaşması tanısı konulup, atipi tanısı konulmamış ise progesteron tedavisi uygulanır. Tedavi sürecinde kullanılacak ilaç ve dozda hastaya göre belirlenir. Tedavi süreci sonlandığı zaman; tedavi sürecini takip eden doktor, kontrol için tekrar biyopsi yapabilir. Eğer sorun devam ediyorsa tedavi devam eder veya cerrahi yöntemler uygulanır. Menopoz yaş döneminde olan kadınların ise rahminin alınması söz konusudur. İlaç tedavisinin yanı sıra rahim duvarı kalinlasmasi kürtajı da gerçekleştirilebilir. Rahim kalınlaşması ameliyatı ise gebelik olanağı olmayan, riskli hastalarda uygulanır. Rahim duvarı kalınlaşması ameliyatı olarak histeroskopi önerilir.