Kan Uyuşmazlığı Nedir?

Kan uyuşmazlığı; anne adayı ve bebek arasında olan bir sağlık problemidir. Kan uyuşmazlığı anne karnındaki fetüs için tehdit oluşturmaktadır. Bu tehdit, kan uyuşmazlığı iğnesi ile giderilir. 

Bireylerin kan grupları; 0, A, B ve AB olarak ayrışır. Kan gruplarında bir de RH faktörü vardır. RH, kırmızı kan hücrelerinden oluşan bir antijendir. Pozitif(+) veya negatif (-) olarak ikiye ayrılır. Peki neye göre ayrılır? Tabii ki de antijen oranına göre ayrılır. Eğer kanında antijen var ise RH+ (pozitif) yok ise RH- (negatif) dir. 

Kan uyuşmazlığı ise RH faktörü ile ilgilidir. Anne adayı RH- (negatif), bebek RH+ (pozitif) ise kan uyuşmazlığı söz konusudur. Anne bebek kan uyuşmazlığı demek de doğru olacaktır. Bebeğiniz ise RH+ (pozitif) değerini pozitif olan babasından alır.

Hamilelikte kan uyuşmazlığı söz konusu ise annenin antikorları, plasentayı geçerek bebeğin kırmızı kan hücrelerine saldırır. Çünkü annenin savunma sistemi, bebeğin kan hücrelerini yabancı madde olarak algılar. Antikorların bebeğin kan hücrelerine saldırması sonucunda ciddi sağlık problemleri ortaya çıkar. Fakat bu sağlık problemleri kolay tedavi yöntemleriyle önlenebilir.

Tablo1: Gebelikte Kan Uyuşmazlığı

BabaAnneBebekÖnlem
RH+RH+RH+Kan uyuşmazlığı yok.
RH-RH-RH-Kan uyuşmazlığı yok.
RH-RH+RH- ya da RH+Kan uyuşmazlığı yok.
RH+RH-RH- ya da RH+Kan uyuşmazlığı var(oluşabilir). Kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmalı.

Sizlere tabloda hangi durumlarda kan uyuşmazlığı olur hangi durumlarda kan uyuşmazlığı olmaz durumunu anlattık. Baba adayı RH+, anne adayı RH- ise ve gebelik mevcutsa bazı ek tetkikler ve yaklaşımlar yapılmalıdır. Özetle evlilikte kan uyuşmazlığı varsa planlı gebelikte isteniyorsa kan uyuşmazlığı testi yaptırılmalıdır.

İlk Gebelikte Kan Uyuşmazlığı Olur Mu?

İlk gebelikte kan uyuşmazlığı varsa çoğunlukla bebek zarar görmez. Ama ikinci gebelik ise bebeğin zarar görme ihtimali yüksektir. Çünkü ilk gebelikte anne adayının savunma sistemi ilk kez bu hücrelerle karşılaşır. Bu hücreler plasentadan geçemez. Plasentadan geçemediği için de bebeğe zarar veremez. İkinci gebelikte anne adayının savunma sistemi silahlarını geliştirmiştir. Yani anne adayının antikorları, doğmamış bebeğin kanında rh(+) hücrelere rastlarsa; plasentadan girerek, bebeğe zarar verir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için anne ve baba adayının kan grubunu önceden tespit ederek, önlem alınmalı. 

Bebeğin Kanı Hangi Durumlarda Annenin Kanına Geçer?

  • Doğum geçmişi varsa,
  • Kürtaj geçmişi varsa,
  • Düşük geçmişi varsa,
  • CVS testi yapıldıysa,
  • Amniyosentez testi yapıldıysa,
  • Gebelikte vajinal kanama yaşandıysa,
  • Gebelikte karın yaralanması olduysa,
  • Dış gebelik olduysa bebeğin kanı anneye geçer.

 Kan uyuşmazlığı iğnesi, bu işlemlerden önce veya sonra yapıldıysa risk içermemektedir.

Kan Uyuşmazlığı Tanısı Nasıl Konur?

  • Gebelik döneminde ilk doktor ziyaretinde anne ve babanın kan grubu belirlenir.
  • Düşük, kürtaj gibi geçmiş hikayeleri sorgulanır. 
  • Kan grubu sonucu anne negatif, baba pozitif ise doğacak bebeğin pozitif olması durumunda Rh uyuşmazlığı riski vardır.
  • Kan uyuşmazlığı riski içerdiği için indirekt coombs testi istenir.
  • Test pozitif ise çiftler arasında Rh uyuşmazlığı var demektir. Bebekle anne arasında kan uyuşmazlığı olma oranı yüksektir.
  • Anne adayına doğumdan önce RhoGam yapılır. 
  • Bebek doğduğu andan itibaren sarılık problemi olup olmayacağı izlenir.

Kan Uyuşmazlığı Testi

Yukarıda bahsettiğimiz gibi anne negatif, baba pozitif ise anneye ‘indirekt coombs’ testi yapılır. Test sonucu pozitif gelirse, pozitifliğin miktarına göre sıkı bir izlenim sağlanır. Test sonucu negatif ise gebeliğin 3. trimesterinde ve doğumdan sonra kan uyuşmazlığı iğnesi uygulanır.

Kan Uyuşmazlığı İğnesi

“Kan uyuşmazlığı iğnesi ne zaman yapılır? sorusu birçok çift tarafından merak edilir. Anne adayına gebeliğin 28. haftasında kan uyuşmazlığı iğnesi uygulanır. Daha sonra doğan bebeğin RH değerine bakılır. RH değeri pozitif ise 3 gün içerisinde anneye ikinci kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır.

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler, kan uyuşmazlığı hakkında detaylı bir araştırma yaparak oluşabilecek riskleri önleyebilir.

Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz. 
Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir