28. hafta gebelik, 7. ay dönemidir. Bu hafta, bebeğin en önemli haftalarından biri olarak kabul edilir. 28. hafta, üçüncü üç aylık dönem olarak da bilinir. Bu dönemde anne adayını vücudunda birçok değişiklik meydana gelir. Bunlar fiziksel, zihinsel ve duygusal değişiklikleri içerir. Anne bu şekilde hamilelik sürecini 40 haftada tamamlar.
28 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?
Hamileliğin 28. haftasında annenin fiziksel ve zihinsel yeteneklerinde pek çok değişiklik olur. İlk olarak, büyüyen bebeğini destekledikleri için kemikleri güçlenmeye başlar. Parmak uçlarındaki tüyleri dökülmeye başlar ve bebeğin yumurtasını oluşturur. Ayrıca vücudu kendini doğuma hazırlarken kilo almaya başlar. Bebeğin vücudunun içindeki hareketleri nedeniyle annenin kasıklarında da ağrı oluşabilir.
Anne, hamileliğinin 28. haftasında fiziksel yeteneklerinde birçok değişiklik yaşar. Artık müstakbel bebeğinin tekmelerini hissedebiliyor.
Bu dönemde anneler çocukları doğmak üzereyken duygusal değişimler hissetmeye başlarlar. Bu olumlu etkiler; anne adaylarının özgüvenlerini arttırır ve bebeklerine iyi bakmaları için onları teşvik eder. Ek olarak bebek doğduktan sonra bebeklerini emzirirken daha uyanık olurlar ve eskisinden daha iyi konsantre olabilirler.
Hormonlarındaki değişiklik nedeniyle koku ve görme yoluyla bebekleriyle eskisinden daha iyi bağ kurabilirler. Bazı anneler de bu dönemde kişilik değişikliği yaşarlar; bebeklerine karşı artan sevgi duyguları nedeniyle daha dışa dönük ve kendinden emin olurlar.
Annenin duygusal durumu, hamileliğin 28. haftasında önemli ölçüde değişir. Doğumla ilgili yorgunluk ve doğumla ilgili kabuslar nedeniyle uyku düzeni de önemli ölçüde değişir. İştahı da, çocuğunun vücudundaki gelişimi ve doğumdan sonra bebeğinin sağlıklı olup olmayacağı konusundaki endişesi nedeniyle de değişir.
Annedeki değişiklikleri maddeleyecek olursak:
- Karın ağrısı
- Kasık ağrısı
- Mide yanması
- Hemoroid
- Kilo artışı,
- Baş, sırt ve bacak ağrıları,
- Diş etlerinde hassasiyet,
- Kramp artışı,
- Meme başı çevresinde koyulaşma.
28. Haftalık Bebek Görüntüsü
3. trimester de bulunan bebek patlıcan boyutuna erişmiştir. Boyu hemen hemen 1100 gramdır. Boyu ise 38 cm dir. Gelişimi bu haftadan sonra dahada hızlanacak. Ultrasonda 28 haftalık bebek doğum pozisyonu için baş aşağı dönmüş vaziyette görüntülenir. Bu haftalarda erken doğum gerçekleşirse bebek hayata tutunabilir.
28. haftada bebeğin beyin yüzeyinde çukur ve oluklar oluşur. Ek olarak kaş ve kirpikleri oluşurken göz kırpma konusunda ustalaşmıştır.
Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.