Rahim İçi Perde (Septum) Nedir?
Rahim içi perde, doğuştan rahim şekil bozukluğudur. Doğuştan rahim şekil bozukluğuna bağlı düşüklerin yaklaşık %50 si septuma bağlıdır. Anne karnında bebeğin, iki yarım olarak oluşan rahminin birleşip ortadaki fibröz dokunun erimemesi durumunda rahim içi perde oluşur. Bunlara füzyon (birleşme) hataları denir. Gebelik düşünmeyen kadınlarda rahim içi perdenin sağlığa hiçbir zararı yoktur. Bu tür hastalarda rahim içi perde hiçbir belirti göstermeyebilir.
Rahim içi perdenin derinliğine göre komplikasyonları değişebilir. Görüntüleme yöntemleri ile perdenin derinliği teşhis edilir. Rahim içi perdenin derinliği çok az ise, bebeğin büyümesine yeterli bir alan kalıyorsa, tekrarlayan düşükleri yoksa genellikle tedaviye gerek duyulmaz. Rahim içi perde servikse kadar yani rahim ağzına kadar uzanıp rahim boşluğunu ikiye bölebilir veya daha ileriye ulaşıp bütün vajinayı ikiye bölebilir. Değişik formatlarda septum (rahim içi perde) görülebilir. Hasta hikayesinde düşük doğum varsa ve görüntüleme yöntemleri ile rahim içi perde desteklenmişse tedavi düşünülür.
Rahim içi perde, ön planda bir infertilite (kısırlık) nedeni olarak görülmemektedir. Genellikle düşük ve erken doğuma neden olabilir.
Rahim İçi Perde Nasıl Teşhis Edilir?
Rahim içi perde teşhisi vajinal ultrason yöntemiyle konulabilir. Rahim filmi çektirilir. Rahim filmi ancak septum ve bikornus teşhisi koymak için yeterli olmaz. Histeroskopi ile kesin tanı konulur.
Rahim İçi Perde Nasıl Tedavi Edilir ?
Rahim içi perdenin, altın standart tedavisi histeroskopi ile cerrahi ameliyattır. Histeroskopi ile rahim içi perde kesilir. Tedavide başarı oranı ortalama % 90 dır. Tekrarlayan gebelik kayıpları varsa ve rahim içi perde teşhisi konulması durumunda tedavi mutlaka değerlendirilmelidir.