Polikistik Over Sendromu Nedir? Neden Olur? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Polikistik over, kadınlarda henüz nedeni belli olmayan bir hormonal bozukluktur. Kadınlarda en sık belirtisi adet görmeme ve adet düzensizliği dir.
Pek çok kadın;
- Bel bölgesinde kalınlaşma olmasından,
- Çene altı ve göbek çevresindeki kıllanma olmasından,
- Sivilceler çıkmasından,
- Erkek tipi saç dökülmesinden şikayetçidir.
Bunların altında yatan neden sıklıkla polikistik over sendromudur. Hormonal bozuklukların neden olduğu polikistik over sendromu ayrıca kadınlarda kısırlık (infertilite) gibi sonuçlara yol açar.
Polikistik Over Sendromu (PCOS) Nedir?
Toplumdaki her beş kadından birinde görülen polikistik over sendromu kadınlardaki yumurtlama problemlerinin de başında gelerek doğurganlığı olumsuz yönde etkilemektedir. Polikistik over sendromunun tanısının konulabilmesi için hastanın adetlerinin gecikmiş olması, erkeklik hormonunu fazla olması, tüylenme ve sivilce görülmesi bulgularından en az ikisine sahip olması gerekir.
Polikistik over, kadınlarda üreme hücresi yumurtalıkları ilgilendiren hormonal bir bozukluktur aslında. Normal şartlarda kadınlar her ay bir yumurta üretimi yaptığı için adet görür. Çünkü kadına adet gördüren şey yumurtlama hormonudur. Dolayısıyla polikistik over de en büyük sorun yumurtaların büyüyüp çatlamaması durumudur. Büyüyüp çatlamadığı için kadınlar sıklıkla adet düzensizliğinden şikayet eder. Polikistik overde belli bir boyuta gelen yumurtalar çatlamıyor. Bunun nedeni halen bilinmemekte. Kadınlarda belli boyuta gelen yumurtaların çatlamayarak biriktirdiği yumurtaların görüntüsüne polikistik over görüntüsü denir.
Polikistik over, infertilite başta olmak üzere başka hastalıklara da yol açmaktadır. Polikistik over tanısı konuldukduktan sonra tedavi süreci ertelenmemelidir.
Polikistik Over Sendromu Belirtileri? Pcos Belirtileri?
Kadınların korkulu rüyası olan polıkıstık overin en sık belirtisi adet düzensizliği ve adet görememe durumudur. Adet düzensizliğinin farklı nedenleri olabilir aşağıdaki belirtiler polikistik overin belirtilerinden bazılarıdır;
- Bel bölgesinde yağlanma
- Kilo fazlalığı
- Ciltte yağlanma
- Sivilce
- Adet görememe
- Saç dökülmesi
- Gebe kalamama
- Kasık ağrıları
- Mide bulantısı
- İltihaplanma
- Kadına Bağlı Kısırlık (infertilite)
- İnsüline karşı direnç
- Çene altında ve göğüs bölgesinde kıllanma, polikistik over sendromunun belirtileridir.
Saydığımız tüm bu bulgular polikistik over sendromunda rastlanılan belirtilerdir. Polikistik over sendromu özellikle 18-19 yaş aralığındaki bireylerde aşırı kıllanma ve sivilcelenme ile kendini gösterir.
Polikistik Over Sendromu Neden Olur?
Polikistik over sendromu, doğuştan gelen nedeni halen bilinmeyen hormonal bir hastalıktır. Polikistik over; genetik yatkınlık içeren ve yaşam boyu süren bir hastalıktır. Yani aile bireylerinde polikistik over rahatsızlığı olan varsa, bireyde de polikistik over hastalığı çıkma oranı yüksektir. Ayrıca obezite de polikistik overi tetikleyen bir durumdur. Yüksek beden kitle indeksi, kanda insülin hormonu düzeyinin yükselmesine sebep olur. Bu da androjen hormon üretimini artırır. Hormonlarda meydana gelen fazla artış ise yumurtlama problemlerini doğurur.
Polikistik over hastalığı olup tedavi görmeyen hastalarda;
- Kalp hastalıkları,
- Kan lipitlerinde bozukluk,
- Yüksek tansiyon,
- Şeker hastalığı,
- Rahim kanseri,
- Tip 2 diyabet riski artar.
Polikistik Over Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?
Polikistik over sendromu tanısı için birtakım incelemeler yapılmalıdır. Bu incelemeler:
- Klinik bulgular,
- Radyolojik görüntüler
- Hastanın anlatmış olduğu belirtiler.
Bu 3 unsur detaylı şekilde incelenerek polikistik over sendromu olup olmadığı netleştirilir. Ayrıca bazı belirtilerde rahim detaylı bir şekilde incelenir ve adetin 3. gününde kan testi alınarak hormon düzeyleri ölçümlenir.
Polikistik Over Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Polikistik over sendromu, kronik bir rahatsızlıktır. Bu nedenle polikistik overli kadınlar yaşam kalitesini iyileştirmeye yönelmelidir. Sağlıklı beslenme, spor yapmak, alkol ve sigara kullanımını engellemek gerekir. Tedavi polikistik overin yaşam kalitesini düşüren nedenlerini ortadan kaldırmaya yöneliktir.
Polikistik Over Sendromu Hamile Kalmayı Zorlaştırır Mı?
Normal kadınlarda her ay bir veya iki yumurta üretir. Bu yumurtalar sperm ile karşılaştığı zaman döllenir ve rahmin içerisine yerleşirse gebelik oluşur. Polikistik over sendromlu hastalarda ise kadının aynı anda birçok yumurtayı üretmeye çalışmasıyla fakat hiçbirini üretememesi yani çatlamaması durumu oluşur. Dolayısıyla polikistik overli kadınlar normal kadınlara göre her ay yumurtlama yapmayabilirler. Her ay yumurta yapmadıkları için doğal yolla hamile kalmakta zorlanırlar.
Polikistik Overli Hastalarda Aşılama ve Tüp Bebek Tedavisi
Polikistik overli kadınlar, normale göre yumurtalıklarında çok fazla yumurta barındırırlar. Fakat her ay düzenli yumurtlayamadıkları için çeşitli yollarla hastaların yumurtlaması desteklenebilir. Aşılama tedavisi polikistik hastalarda nispeten zor olabilir. Çünkü aşılamada polikistik overli hastalarda birden çok yumurtayı büyütebilirler. Oysa aşılamada büyütmek istenen yumurta sayısı bir veya ikidir.
Polikistik over sendromlu hastalarda tüp bebek başarı oranı normal kadınlara göre daha fazladır. Çünkü polikistik overli hastaların yumurtalıklarında daha fazla yumurta bulunur.
Polikistik overli hastalarda tüp bebek tedavisi dikkatle yapılmalıdır. Hormonların yüksek olduğu zamanda embriyo transferi yapılırsa hastanın gebe kalma olasılığı düşer. Dolayısıyla yumurtalar toplanıp spermlerle birleştirilip embriyo elde edilir. Daha sonra embriyolar dondurulur. Hastanın hormonal dengesi sağlandıktan sonra embriyolar transfer edilir ve gebelik elde edilir.
#kadınlıkgüzeldir.
Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.
Sık Sorulan Sorular
Yumurtalıklarda bulunan kistlerdir. Bu kistler iyi huyludur fakat yumurtalık üzerinde bir veya birden fazla bulunur. Kistlerin içerisi sıvı doludur. Zamanla bu kistler birtakım şikayetlere yol açarak kendini gösterir.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi polikistik over sendromu tedavi edilmezse bazı hastalıklara yol açabilir. Yol açabileceği hastalıklar ise; kalp hastalıkları, kan lipitlerinde bozukluk, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, rahim kanseri ve tip 2 diyabeti şeklindedir.
Kalabilir fakat ihtimali düşüktür çünkü polikistik over sendromu adet düzensizliği oluşturarak yumurtlamayı engeller. Bu durumda üreme sistemine büyük etki eder.
Polikistik over kronik bir rahatsızlıktır. Yani kesin bir tedavi mümkün değildir. Doktorunuz size en uygun tedavi yöntemine yönlendirerek yaşam kalitenizi iyileştirecektir.
Geçebilir fakat hızlı kilo artışı veya hormonal dalgalanmalar ile hastalık tekrardan belirebilir.
Üreme sistemine etki ettiği için kısırlığa sebep olur. Böyle bir durum mevcut ise yardımcı üreme tekniklerine yönelmelisiniz.
Adet döneminde şiddetli ağrılar yaparak, kramplar meydana getirir.
Endometrium kanserine sebep olabilmektedir.
Polikistik over sendromuna sahip olan bireylerin düşük riski, sağlıklı bireylere göre daha yüksektir.
Polikistik over sendromuna sahip olan bireyler bir yılda 8-9 veya daha az adet olurlar.
Hormonal dalgalanmalar, kişiyi psikolojik olarak etkileyerek veya stres yaratarak cinsel ilişkiden uzaklaştırabilir.
Birey adet görememe gibi sorunlar yaşıyorsa kahverengi akıntı gelebilir.
Evet, yapar.
Hayır. Evlilik veya doğum yapmak bu hastalığın tedavi yöntemi değildir.
Hormonal dalgalanmalar ve huzursuz bağırsak problemleri ile kilo artışı yaşanır.
Polikistik overle hamile kalan var fakat uzun süre doğal yolla gebelik denenmemelidir. Çünkü ilerleyen yaş, yumurtanın kalitesini düşürür. Yumurtanın kalitesi ise tüp bebek tedavisinin veya aşılamının başarı oranını doğrudan etkiler.
Üreme çağında olan her kızda olabilecek bir durumdur.
Hormon seviyelerindeki iniş ve çıkışlar iştah kontrolünü zorlaştırır. Buna istinaden hastalar karbonhidrat tüketimine ağırlık verir.
- Bedenleri hareketsiz kalmamalıdır. Düzenli olarak spor yapılmalıdır.
- Beslenmelerine önem vermeleri gerekir. İşlenmiş, hazır gıdalar tüketilmemelidir.
- Uzman kişilerin önerilerine uyulmalıdır. Halk arasında dolanan bilgiler denenmemelidir.
- Kafein tüketimi azaltılmalıdır.
Evet, tekrarlar.
Polikistik over sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Toplumda, her 50 kişinin 10’nunda gözlemlenir.
Her yıl düzenli olarak jinekolojik muayeneler yapılmalı ve boy kilo endeksi korunmalıdır.
Her adet düzensizliği polikistik overdan oluşmamaktadır. Hava koşulları, yaşanan stres, beslenme alışkanlıkları adet düzensizliklerine sebep olabilmektedir.
Olabilir çünkü düzenli adet görmek yumurtlama olduğu anlamına gelmez.
2 Yorumlar