PGT – Tek Gen Hastalıkları İçin

Tek Gen Hastalığı Nedir?

Tek gen bozukluğu hastalıkları, tek bir gende meydana gelen canlının sahip olduğu DNA zincirindeki yapısal bozulmalar olarak bilinir. Ayrıca tek gen hastalıkları, organ veya dokuda ki yapısal bozukluk sonucunda da oluşmaktadır. Canlının sahip olduğu DNA zincirindeki yapısal bozulmalar “Mutasyon” olarak adlandırılır. Organ veya dokuda ki yapısal bozukluklar ise “malformasyon” olarak adlandırılır.


PGT – Tek Gen Hastalıkları İçin

Pgt  testi nin Türkçesi rahim içerisine yerleşmeden genetik test anlamına gelmektedir ve iki ayrı grup için uygulanır. Bunlar kromozomal bozukluklar ve tek gen hastalıklarıdır. Bu kısımda tek gen hastalıklar için yapılan pgt testini ele alacağız.


Tek Gen Hastalıkları İçin PGT Nedir?

Tedavisi mümkün olmayan ağır genetik hastalıklar vardır. Genellikle anne baba adayının taşıyıcısı olduğu bu hastalıklarda Genetik hastalıkları hasta olarak taşıyan embriyolar oluşursa hayatını kendi başına sürdürecek, fiziksel ve mental yeterlilikten yoksun kişiler dünyaya gelmiş olacaktır.

Embriyolar anne rahmine yerleştirilmeden önce biyopsi ile hücreler alınır. Alınan hücreler öncesinde hazırlığını tamamlamış genetik merkezlerinde PGD ile incelenmektedir. Böylece tek gen hastalığı taşıyan embriyodan gebelik gerçekleşmeden, gebeliğin sonlandırılmasına yol açmadan, sağlıklı yada sağlıksız embriyolar öngörülür.


PGT Testi Kimlere Yapılır?

 DNA zincirindeki yapısal bozulmaların(mutasyon) olduğu hemen her vakada PGD testi uygulanabilir.

  • Genetik hastalığı olan ve çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere,
  • Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında,
  • Akraba evliliği gerçekleştiren çiftlere,
  • Tekrarlayan düşüklerde,
  • 38 yaş üzerinde olan anne adaylarına,
  • Şiddetli infertilitesi olan erkeklerde,
  • Ailevi Akdeniz anemisi, Orak Hücre Anemisi, Kistik Fibrozis ve SMA gibi tanısı mümkün olan tek gen bozuklukları saptanmış çiftlere,
  • Önceki gebeliklerinde genetik hastalıklı çocuk sahibi olan çiftlere pgt tek gentesti uygulanır.

 

PGT Testi Nasıl Yapılır?

Embriyonik gelişimin 3. veya 5. gününde biyopsi ile hücreler alınır. Laboratuvar ortamında, hücrelerin genetik incelemesi gerçekleştirilir. Bu işlem embriyo için zararlı değildir. Biyopsi sonrası embriyoların dondurulması da gerekebilir. Genetik inceleme sonrası değerler normal çıkarsa, gerekli hazırlıklar yapılarak rahme transfer edilir.

PGT testi ile normal gebelikler elde edilerek tek gen hastalıkları oluşumu azaltılmıştır.


PGT Testi Fiyatı Ne Kadardır?

Pgt fiyatları, PGT testi yapan hastane ve kliniklere göre farklılık gösterir. Merkezimizde tedavi, tüp bebek tedavi fiyatları ve ödeme hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir