Sizi Arayalm
PGT – Kromozomal Bozukluklar İçin
Pgt testi iki ayrı grup için uygulanır. Bunlar kromozomal bozukluklar ve tek gen hastalıklarıdır. Bu kısımda kromozomal hastalıklar için yapılan pgt testini ele alacağız.
Kromozomal Hastalıklar için PGT Nedir?
Preimplantasyon Genetik Tanı nedir? PGT yani preimplantasyon genetik tanı dünyada ilk defa 1989 yılında İngiltere’de kalıtsal bir hastalığı ayırt etmek için PCR yöntemi uygulanarak kullanılmıştır. Laboratuvar koşullarında elde edilen embriyolar, rahme transfer öncesi pgt ile genetik testlere tabi tutulur. Kısaca embriyoda genetik tarama yapılarak, embriyo seçme yöntemi de diyebiliriz.
PGT Testi Neden Uygulanmaktadır?
Annede sağlıklı yumurta, babada sağlıklı sperm var ise sağlıklı embriyo oluşumu gerçekleşir. Oluşan embriyoda, yarısı anneden ve yarısı babadan gelen toplam 46 (23 çift) kromozom vardır. Bazen anne ve babada genetik hastalık, dna hasarı, beslenmeden ya da yaşam tarzından kaynaklı olumsuz faktörler olabilmektedir. Bu faktörler var ise embriyolarda sayısal veya yapısal kromozom bozuklukların görülme riski artar.
Kromozomal bozukluğa sahip çoğu embriyo, gelişimini tamamlamakta ya da gelişimi durmaktadır. Rahime tutunmayı başarabilen bir kısım embriyo düşükle sonlanmaktadır. Az bir kısmında ise dünyaya geldiğinde toplumda bilinen hastalıklardan down sendromu, turner sendromu gibi hastalıklar gözlemlenir.
Tup bebekte genetik araştirma yani pgt yaptıranlar da düşük riski azalmıştır. Ayrıca tüp bebek tedavisinin başarı oranı da artmıştır. Çünkü risk grubunda olan embriyo ve sağlıklı embriyolar pgt ile belirlenmektedir.
PGT Testi Kimlere Uygulanır?
PGT testi, kromozomal anomalili embriyo oluşturma riski yüksek çiftlerde uygulanır.
- Tekrarlayan düşükler,
- Tekrarlayan başarısız tüp bebek denemeleri,
- 42-45 yaş arası anne adayı,
- Şiddetli erkek kısırlığı,
- Anne-baba adayında genetik hastalık taşıyıcılığı,
- Kromozomal anomalili bir gebelik geçmişi olan çiftlerde uygulanan bir testtir.
PGT Testi Nasıl Yapılır?
Embriyonik gelişimin 3. veya 5. gününde biyopsi ile hücreler alınır. Alınan hücrelere birtakım teknikler uygulanarak genetik inceleme gerçekleştirilir. Özellikle embriyolarda 46 kromozom taraması yapılacaksa biyopsi sonrası embriyolar dondurulur. Genetik inceleme sonrası değerler normal çıkarsa, gerekli hazırlıklar yapılarak rahme transfer edilir.
PGT testi ile genetik olarak normal gebelikler elde edilir.
PGT Testi Fiyatı Ne Kadardır?
Pgt fiyatları, PGT testi yapan hastane ve kliniklere göre farklılık gösterir. Merkezimizde tedavi, tüp bebek tedavi fiyatları ve ödeme hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.