Menopoz
Menopoz, yunanca mens(ay) pause (durmak) sözcüklerinden türemiştir ve kadınlarda adet döneminin bitmesidir. Dünya sağlık örgütü menopozu yumurtaların işlevlerini kaybetmesi sonucu adet döngüsünün kalıcı olarak bitmesi şeklinde tanımlamıştır.
Menopoz Nedir?
Menopoz döneminde, kadınların yumurtalarındaki folikül miktarı azalır ve östrojen hormonu üretimi azalır. İlerleyen zamanda östrojen hormonu üretimi biter ve yumurtalıklar küçülür. Kadınlarda buna bağlı olarak adet döngüsü biter ve üreme yeteneği kaybolur. Türkiye’de menopoz yaşı 46-48 yaş arasındadır.
Menopoz Belirtileri Nelerdir?
Menopoz, menopoz öncesi yani son adetten önceki 2 yıl (premenopoz), menopoz ve menopoz sonrası (postmenopoz) 2 yıl olarak 3 sınıfta değerlendirilir. Menopoz belirtileri genetik ve çevresel faktörlerden dolayı değişiklik gösterirse hemen hemen aşağıdaki belirtiler kadınların çoğunda benzerdir.
Menopoz Öncesi Belirtiler
- Adet düzensizlikleri
- Uyku bozuklukları
- Kilo artışı
- Duygu değişiklikleri
- Ateş basmaları
- Cinsel istekte azalma
- Yorgunluk
- Dikkatsizlik
- Baş ağrısı, baş dönmesi
- Gerginlik,sinirlilik
- Yüzde kızarma
- Aşırı terleme başlıca belirtileridir.
Erken Menopoz Nedir? Neden Olur ?
Erken menopoz, kadınlarda 45 yaşın altında yumurtaların bitmesiyle menopoz görülmesi durumudur. Günümüzde kadınlarda erken menopozla her geçen gün artarak karşılaşılmaktadır. Çevresel ve genetik faktörler erken menopozun oluşmasında önemli rol oynamaktadır. Eğer bir kadının adetleri sık geliyorsa, adetlerde gecikmeler yaşanıyorsa ve en önemlisi ailede erken menopoz öyküsü varsa kadınlarının duyarlı davranması gerekir. Erken menopoz yapılacak kan testleri, ultrason tetkikleri ile doktorunuz tarafından saptanabilir. Bu durumda kadınlar yumurta dondurma işlemi yaptırabilir. Yumurta dondurma işlemi ile kadın erken menopoza girsede ilerleyen yaşta anne olabilir. Erken menopozu önlemek mümkün değildir. Ancak teşhisten sonra kadına çocuk sahibi olması için gerekli öneriler verilebilir.