Tüp Bebek Tedavisi Sonrası İkiz Veya Üçüz Gibi Çoklu Gebelikler Oluşabilir Mi?

Tüp Bebek Tedavisi Sonrası İkiz Veya Üçüz Gibi Çoklu Gebelikler Oluşabilir Mi? - Novafertil

Tüp bebek tedavisi sonrası ikiz veya üçüz gibi çoklu gebelikler oluşması mümkündür. Tüp bebek tedavisi, çocuk sahibi olmakta zorluk çeken çiftlere yardımcı olmak için geliştirilmiş bir yöntemdir. Bu tedavi yönteminde, kadının yumurtalıklarından çıkarılan yumurtalar laboratuvar koşullarında özel bir sıvı içerisinde sperm hücreleriyle döllenir. Daha sonra, elde edilen embriyolar anne adayının rahmine yerleştirilir.

Bu işlem sırasında, birden fazla embriyo anne adayının rahmine yerleştirilebilir. Eğer birden fazla embriyo yerleştirilirse, çoğul gebelik riski de artar. Yani, ikiz veya üçüz gibi çoklu gebeliklerin oluşması mümkündür. Ancak, tüp bebek tedavisinde embriyo sayısı kontrol altında tutulabilir. Bu sayede, tek bir embriyo yerleştirilerek tek bir gebelik elde edilmesi hedeflenir.

Tek embriyo yerleştirilmesiyle elde edilen gebelikler, çoğul gebeliklere göre daha az riskli ve daha sağlıklıdır. Çünkü çoğul gebeliklerde, erken doğum riski, düşük doğum ağırlığı gibi komplikasyonlar daha sık görülebilir. Bu nedenle, tüp bebek tedavisinde embriyo sayısı, anne adayının yaşı, sağlık durumu, gebelik öyküsü gibi faktörlere göre belirlenir.

Sonuç olarak, tüp bebek tedavisi sonrasında ikiz veya üçüz gibi çoklu gebelikler oluşması mümkündür. Ancak, embriyo sayısı kontrol altında tutularak tek gebelik elde edilmesi hedeflenir ve bu sayede çoğul gebeliklerin oluşma riski azaltılır.

Tüp Bebek Tedavisi ile İkiz, Üçüz Gebelik Riskli Midir?

Evet, tüp bebek tedavisi ile ikiz, üçüz gebelikler, tek gebeliğe göre daha riskli olabilir. Tüp bebek tedavisi sırasında, kadının yumurtalıklarından çıkarılan birden fazla yumurta laboratuvar koşullarında spermle döllenerek embriyolar oluşturulur. Bu embriyolardan birkaç tanesi, anne adayının rahmine yerleştirilerek gebelik oluşması sağlanır. Birden fazla embriyo transferi, ikiz veya üçüz gebelik gibi çoklu gebeliklere neden olabilir.

Çoklu gebeliklerin riskli olmasının nedeni, anne ve bebeklerin sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilen çeşitli komplikasyonlardır. Özellikle üçüz ve daha yüksek sayıda gebeliklerde, erken doğum, düşük doğum ağırlığı, preeklampsi, gestasyonel diyabet ve anemi gibi sağlık sorunları daha sık görülebilir. Ayrıca, çoklu gebeliklerde doğum sonrası depresyon riski de artabilir.

Bu nedenle, tüp bebek tedavisi sırasında embriyo transferi yapılırken, doktorlar birden fazla embriyo yerine tek embriyo transferini tercih edebilirler. Tek embriyo transferi, tek gebelik elde edilmesini sağlar ve böylece çoğul gebelik riski azaltılmış olur.

Tüp Bebekte İkiz Olma İhtimali Yüzde Kaç?

Tüp bebek tedavisi sırasında ikiz gebelik oluşma ihtimali, transfer edilen embriyo sayısına bağlı olarak değişebilir. Birden fazla embriyo transferi yapıldığında, ikiz veya daha yüksek sayıda çoğul gebelik oluşma riski artar.Ancak, günümüzde tüp bebek tedavisi teknolojisi gelişmiştir ve embriyo transferi sırasında tek embriyo transferi tercih edilmektedir. Bu sayede, tek gebelik elde edilmesi hedeflenir ve çoğul gebeliklerin oluşma riski azaltılır.

Yine de, tüp bebek tedavisindeki gebelik sonuçları birçok faktöre bağlıdır ve tam bir sayı vermek mümkün değildir. Ancak, genel olarak tüp bebek tedavisiyle ikiz gebelik oluşma ihtimali %20-30 arasında değişebilir.

Tüp Bebekte İkiz Olma İhtimali Yüzde Kaç? - Novafertil

Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz. 

Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doktorumuz İle Görüşme Sağlayın

Uzman Doktorlarımız İle Görüşerek Aklınıza Takılan Tüm Sorulara Yanıt Alabilirsiniz Formu doldurun Doktorumuz sizin için yanıtlasın.

Op. Dr. Zehra Bebek
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı