Tüp Bebek Tedavisi İçin Hangi Sperm Kullanılmalı?

Tüp bebek tedavisinde, cerrahi yönteme başvurmadan direkt meni spermi mi kullanılmalı yoksa meni spermi yerine cerrahi yolla testisten alınan sperm mi kullanılmalı? Bu sorunun cevabı uzman hekimler tarafından tartışılmaktadır. 

Günümüzde yardımcı üreme tekniklerinde iki yöntemde tercih ediliyor. Hangi yöntemin kullanılacağına ise erkek infertilesinin altında yatan problem yön veriyor.

Çocuk sahibi olamayan erkek bireye ilk olarak sperm testi yapılır. Semen analizi ile dışarı aktarılan meni ile spermin sayısı, hareketi ve şekli ayrıntılı şekilde değerlendirilir. Saydığımız sperm özellikleri yani sayısı, hareketi ve şekli spermin kalitesini belirler. Döllenmenin gerçekleşebilmesi için bu faktörlerin en uygun düzeyde olması gerekir.

Sperm kalitesi, embriyo kalitesini etkileyen önemli faktörlerden biridir. Yani sperm hasarı mevcut ise embriyo kalitesi bozulabilmektedir.

Çevresel stres, gen mutasyonları ve kromozomal anormalliklerin tamamı, spermatogenez sırasındaki tüm aşamaları etkileyebilir, bu da sonuçta, infertiliteye sebep olan anormal kromatin yapısına yol açabilir. DNA hasarlı sperm taşıyan kişilerde tüp bebek başarısızlığı da tekrarlayan gebelik kaybı da sık görülmektedir. Ayrıca, DNA fragmantasyon bozukluğu olan spermle döllenmiş olan yumurtalardan oluşan embriyolar gebelik dönemini sorunsuz atlatmış olsa bile, teorik olarak konjenital malformasyonlar ve çocukluk çağı kanserleri gelişimi açısından risk altındadır. Bu nedenle yardımcı üreme teknikleri uygulanırken tedavi öncesi sperm DNA fragmantasyon testi uygulanması ve en iyi hücrelerin seçilmesi hayati önem taşımaktadır. (Yüksel, 2019)

Sperm DNA Hasarının Nedenleri:

  • Gen mutasyonları,
  • Spermin erkek üreme sisteminde yaptığı yolculuğun uzaması,
  • Varikosel,
  •  Tamamlanmamış apoptoz,
  • Gonadotoksik ajanlar,
  • Menide gelişimini tamamlamamış erken evrede olan spermler 

Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz. 
Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doktorumuz İle Görüşme Sağlayın

Uzman Doktorlarımız İle Görüşerek Aklınıza Takılan Tüm Sorulara Yanıt Alabilirsiniz Formu doldurun Doktorumuz sizin için yanıtlasın.

Op. Dr. Zehra Bebek
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı