Sperm Testi

Sperm Testi - Novafertil

Sperm testi bir diğer adıyla spermiogram testi nedir? Sperm testi, meni içerisindeki sperm hücre sayısını ve kalitesini ölçümlemek için kullanılır. Test laboratuvar ortamında gerçekleştirilir. Sperm testi sonucu erkeğin üreme kapasitesi değerlendirilir. 

Kısırlık (infertilite), yaklaşık bir yıl ve üzeri düzenli, korunmasız birlikteliğe rağmen çocuk sahibi olmama durumudur. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler ise yardımcı üreme tekniklerine yöneliyorlar. Yardımcı üreme tekniklerinde baba adaylarındaki sorunu tespit etmek için sperm testi yapılır. Test sonucu ile gebeliğin neden oluşmadığı tespit edilir. Eğer menide sperm bulunmuyorsa bu kanalların tıkanıklığına işaret eder. 

Sperm Testi - Novafertil

Sperm Testi Nasıl Yapılır?

Test öncesi tedaviyi yürütecek doktorla ayrıntılı görüşme gerçekleşir. Uzman hekim hastanın geçmişini dinleyerek hastayı ön analize tâbi tutar. Daha sonra sperm testine alır. Sperm testi için cinsel perhiz yapmak gerekir. Daha detaylı bakacak olursak, test yaptırmadan önce 3 gün boyunca cinsel perhiz yapmak gerekir. Örneğin en son boşalma pazartesi akşamı oldu ise meni örneğinizi vermeniz için en uygun gün cuma günü olacaktır. Bu süre zarfında birey cinsel birleşme yaşamamalı ya da mastürbasyon yoluyla boşalmamalıdır. 

Baba adayı test için bir odaya alınır. Odada yer alan kabın içerisine meni aktarılır. Daha sonra bu kap laboratuvara gönderilir. Menideki sperm sayısı, hareketliliği ve şekli incelenerek tanı konulur. Tanı sonrası tedavi başlatılır.

Sperm Testi Nasıl Yapılır? - Novafertil

Sperm Testi Sırasında Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Cinsel perhiz yapmak.
  • İdrar test öncesi yapılmalı.
  • Test kabı ile temas edilmemeli.
  • Mastürbasyon sırasında kayganlaştırıcı vs. ürünler kullanılmamalı.

Sperm Testi Sonucu Sorgulama

Normal sperm değerleri 39 milyon (mililitrede 15 milyon), ileri doğru hareketliliği %32, pH’ı >7,2; hacmi >2 mililitredir. Oligospermi, sperm sayısının düşüklüğü anlamına gelen bir tanıdır. Eğer sperm konsantrasyonu bir mililitrede 15 milyonun altında ise oligospermi olarak kabul edilmektedir. Gebelik için sperm sayısı kadar sperm hareketliliği ve şekli de bir o kadar önemlidir.

Sperm Testi Sonucu Sorgulama - Novafertil

Sperm Testi Sonrası Hangi Tanılar Konulur?

  • Azospermi
  • Astenospermi
  • Teratospermi
  • Normospermi
  • Oligoastenospermi
  • Oligospermi

Erkeklerde sperm testi nasıl yapılır?

Erkeklerde sperm testi, bir sağlık profesyoneli tarafından veya evde bir sperm testi kiti kullanılarak gerçekleştirilebilir. İşte her iki yöntemin de genel açıklaması:

Sağlık Profesyoneali ile Yapılan Sperm Testi:

  1. Randevu Alın: Bir sağlık profesyoneli ile bir randevu ayarlayın. Genellikle bir ürolog veya üreme sağlığı uzmanı bu tür testleri yönetir.
  2. Semen Örneği Toplama: Sağlık profesyoneli, genellikle bir özel odada, boşalmanız için size bir örnek kabı  sağlayacaktır.
  3. Örneği Teslim Etme: Örneği topladıktan sonra, sağlık profesyoneline teslim edin. Bu örnek daha sonra laboratuvara gönderilir ve spermin miktarı, hareketliliği ve şekli gibi çeşitli faktörler analiz edilir.

Sperm testi neden 3 gün perhiz?

Sperm testi için önerilen 3 gün perhiz, testin doğru sonuçlar alabilmesi için sperm örneğinin kalitesini artırmayı amaçlar. İşte bu bekleme süresinin nedenleri:

  1. Sperm Yoğunluğu Artışı: Cinsel aktiviteden kaçınmak, sperm yoğunluğunu artırabilir. Bu, spermlerin daha yoğun bir şekilde semen örneğine karışmasına ve testin daha güvenilir sonuçlar vermesine yardımcı olabilir.
  1. Hareketlilik Artışı: Cinsel aktiviteden kaçınmak, sperm hareketliliğini artırabilir. Hareketli sperm hücreleri, döllenme yeteneğini artırabilir.
  1. Morfoloji İyileşmesi: Sperm hücrelerinin normal morfolojiye (şekil ve yapı) sahip olması önemlidir. Cinsel aktiviteden kaçınmak, normal şekilli sperm hücrelerinin sayısını artırabilir.

Bu nedenlerle, sperm testi için genellikle 2 ila 5 gün arasında perhiz önerilir. Ancak, bazı durumlarda sağlık profesyoneli daha farklı bir süre önerebilir. Sperm testi öncesi perhiz süresine uymak, testin doğru ve güvenilir sonuçlar vermesine yardımcı olabilir.

Sperm testi sonucunda neye bakılır?

Sperm testi sonuçları, erkek üreme sağlığı hakkında önemli bilgiler sağlar. Bu test, genellikle sperm sayısı, hareketliliği (motilite), şekli (morfoloji) ve diğer faktörleri değerlendirir. Normal bir sperm testinde, sağlıklı bir sperm sayısı milyonlarca sperm/ml cinsiyet sıvısında bulunmalıdır. Sperm hücrelerinin doğru bir şekilde hareket etmeleri ve normal morfolojiye sahip olmaları da fertilite (üreme yeteneği) için önemlidir. Test sonuçları, çiftlere üreme sağlığı sorunları veya başarı şansları konusunda bilgi sağlar ve bir uzmana, sorunların tanısını koymak ve uygun tedavi planını oluşturmak için rehberlik etme imkanı sunar. Sperm testi, çiftlerin üreme sağlığı sorunlarını belirlemede önemli bir araçtır.

Sperm testi sonucunda neye bakılır? - Novafertil

Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz. 
Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir