Rahim Duvarı İncelmesi Nedir?

Rahim Duvarı İncelmesi Nedir?

Rahim duvarı, rahmin iç katmanıdır. Rahim duvarının kalınlığı adet döngüsü ve hormonal sebeplere bağlı olarak değişir. Rahim duvarı, adet döngüsünün ilk günlerinde kalınlaşarak rahmi gebelik için hazırlar.

Rahim duvarı incelmesi farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Özellikle de anne adayları için son derece riskli bir durumdur. Rahim duvarınının incelmesi ise gebelik için bir engel teşkil etmez. Fakat rahim duvarı bebeğin rahme tutunmasını sağlayan en temel etkenlerden biridir. Rahim duvarında incelme meydana gelirse gebelik, düşük ile sonuçlanır. Rahim duvarı incelmesi sorununun tedavi yöntemleri vardır. Gebelik düşünüldüğünde sorunun altında yatan sebep tespit edilerek, doğuma hazırlanır.

Rahim Duvarı İncelmesi Neden Olur?

Belli rahatsızlıklar geçirilmediği sürece rahim duvarında incelme gözlemlenmez. Rahim duvarı incelmesine sebep olan faktörler:

  • Doğum kontrol hapları,
  • Hormonal bozukluklar,
  • Östrojen yetmezliği,
  • Kürtaj,
  • Enfeksiyonlar (iç zarların birbirine yapışık olması),
  • Kan dolaşımında meydana gelen sorunlar.

Bu faktörler rahim duvarı incelmesi sebepleri arasında yer alır. Bu nedenlere bağlı oluşacak rahim duvarı incelmesi risklidir. Çünkü rahim duvarı, bebeğin anne rahmine tutunabilmesi için bir hayli önemlidir. Bu süreçte bireyler, kendilerini gözlemleyerek dikkat etmelidir.

Rahim Duvarının İncelmesi Ne Anlama Gelir?

Rahim duvarı belirli bir kalınlığa sahiptir. Rahim duvarı incelmesi ise rahim duvarının normalden daha ince olmasıdır. Gebelik düşünülüyorsa incelen duvarın kalınlaştırılması gerekir. Bu nedenle ihmal edilmeden tedavi süreci başlatılmalıdır. Tedavi edilmeden gebelik oluşursa embriyo rahme tutunamayabilir. Rahme tutunmadığı için de düşük gerçekleşir.

Rahim Duvarı İncelmesi Nasıl Anlaşılır?

“Rahim duvarı nasıl anlaşılır, ilk belirtileri nelerdir?” sorusu birçok kadın tarafından merak edilir. Eğer rahim duvarı incelmesi söz konusu ise adet kanamasında azalma vardır. Normalden az gelmesi rahim duvarı incelmesini işaret eder. Ayrıca adet döneminde yaşanan lekelenmeler, şiddetli sancılar ve kanamanın geç ya da erken başlaması rahim duvarı incelmesini işaret eder. Rahim duvarı incelmesini tespit etmek için kişi kendi bedenini ve adet döngüsünü takip etmeli.

Rahim Duvarı İncelmesi Belirtileri

Rahim duvarı incelmesinin belirtileri arasında ilk sırada adet kanamasının normal döngüsüne göre az olması vardır. Bunlara ek olarak adet döneminin sancılı geçmesi, lekelenme, döngü tarihinden erken ya da geç başlaması da belirtileri arasında yer alır. Belirtilerden bir ya da birkaçı yaşanırsa kadın doğum uzmanına danışılmalıdır.

Anne adayları ve menopoz dönemindeki kadınlar başta olmak üzere tüm kadınlarda rahim duvarı incelmesi yaşanabilir.

Rahim Duvarı İnceyken Adet Olur Mu?

Rahim duvarı incelmesi olmasına rağmen adet olunur fakat normalden az gelir. Bu da saydığımız belirtiler arasında yer almaktadır. Gelen kanama miktarı çok az miktardadır. Bu kanama seviyesi bir pedi doldurmayacak kadardır.

Rahim Duvarı İnceliği Gebeliğe Engel Mi?

Yukarıda da yer verdiğimiz gibi rahim duvarı inceliği gebeliğe engel değil fakat embriyonun rahme tutunması aşamasında problem olabilmektedir. Yani yumurtanın döllenmesine etki etmese bile düşüğe sebep olmakta.

Rahim İncelmesine Ne İyi Gelir?

  • Demir ağırlıklı meyve ve sebze tüketimi gerçekleşmeli.
  • Demirin emilimini kolaylaştıran; C vitamini içeren ürünler tüketilmeli.
  • Egzersizler yapılmalı.
  • Rahim kalınlaştırıcı vitamin takviyesi alınmalı.
  • Rahim kalınlaştırıcı besin grupları tüketilmeli.

Rahim İncelmesi Tedavisi

Rahim incelmesi bazı durumlarda dikkate alınması gereken önemli sorunlardandır. Bu nedenle uzman bir doktora başvurmanız gerekir. Tedavi yöntemleri hastalara göre farklılık gösterir. Doktorunuz sizin için en uygun tedavi yöntemini seçer. 

Rahim Duvarı Kalınlaşması İçin Hangi İlaçlar Kullanılır?

Östrojen yetmezliği veya hormonal uyarı eksikliği durumunda bazı ilaçlar kullanılarak tedavi edilir. Hormonal sorun yaşanmıyor ise iç zardan doku alınarak incelenir. İnceleme sonucu enfeksiyon ile karşılaşılırsa antibiyotik tedavisi başlar. Fakat zar yapışıklığı söz konusu ise yapışıklık açılır. 

Günlük yaşantıda birtakım egzersizler gerçekleştirerek tedavi sürecini de destekleyebilirsiniz. Böylece rahimde kan dolaşımı düzenli bir şekilde artar.

Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz. 
Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir